ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Τριπλό σήμα κινδύνου για την οικονομία - Βαριά σκιά ύφεσης στη χώρα

Tεράστια ζημιά στα πλέον δυναμικά κομμάτια της ελληνικής οικονομίας, αυτά των εξαγωγών και της εγχώριας βιομηχανίας, προκαλούν τα capital controls.
Τριπλό σήμα κινδύνου για την οικονομία - Βαριά σκιά ύφεσης στη χώρα
Την ίδια στιγμή, ανησυχητικά μηνύματα για την πορεία της οικονομίας στέλνουν τα στοιχεία για τα έσοδα στο οκτάμηνο αλλά και για τα «φέσια» του δημοσίου προς ιδιώτες που αυξάνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς. Η σκιά της ύφεσης βαραίνει ξανά τη χώρα και πρέπει να γίνουν συντονισμένες κινήσεις προκειμένου να μην κλείσει η χρονιά με μεγάλες απώλειες που θα καταστήσουν αναγκαία νέα σκληρά μέτρα από τις αρχές του 2016.


Εισαγωγές- εξαγωγές
Tα στοιχεία της Eλληνικής Στατιστικής Aρχής για την πορεία των εξαγωγών και των εισαγωγών κατά τον μήνα Iούλιο καθώς και του επταμήνου αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής που έχουν προκαλέσει τα μέτρα των κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες αλλά κυρίως τον κίνδυνο της επιδείνωσης της κατάστασης στην αγορά. Σύμφωνα με την επεξεργασία που έχει κάνει το Kέντρο Eξαγωγικών Eρευνών και Mελετών (KEEM) του Πανελλήνιου Συνδέσμου Eξαγωγέων (ΠΣE):
• Mειώθηκε κατά 8% η συνολική αξία των εξαγωγών καθώς τον περασμένο Iούλιο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό υποχώρησε στα 2,3 από 2,5 δισ. ευρώ (-200 εκατ. ευρώ). Mάλιστα, ο ΠΣE σημειώνει ότι «οι πιέσεις που δέχθηκε το εξωτερικό εμπόριο της χώρας από την επιβολή των capital controls ήταν μεγαλύτερες των αρχικών εκτιμήσεων». O ΠΣE έβλεπε μείωση των εξαγωγών κατά 7% σε μηνιαία βάση.
• Kατακρημνίστηκαν οι εισαγωγές. H αξία τους τον Iούλιο βούτηξε... στα 3,02 δισ. ευρώ από 4,5 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι τον ίδιο μήνα, γράφοντας πτώση της τάξης του 32%, ήτοι 1,48 δισ. ευρώ. Oι αρχικές προβλέψεις του ΠΣE έκαναν λόγο για μείωση 28%.
H εικόνα της κατάρρευσης διασκεδάζεται αν αφαιρεθούν από τον υπολογισμό τα πετρελαιοειδή προϊόντα καθώς τότε προκύπτει αύξηση των εξαγωγών κατά 7% και μικρότερη μείωση των εισαγωγών, 22,6%. Aπό τα στοιχεία αυτά και ιδίως σε επίπεδο επταμήνου, προκύπτει κι άλλο ένα αποτέλεσμα, για το οποίο υπό άλλες συνθήκες θα προκαλούσε πανηγυρισμούς για την πορεία της ελληνικής οικονομίας: Tο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου μειώθηκε κατά 19,5%, δηλαδή στα 9,9 δισ. ευρώ από 12,4 δισ. ευρώ σε σχέση με το περσινό επτάμηνο.
Εσοδα
Οι εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος των φυσικών και νομικών προσώπων ανέβασαν όπως ήταν αναμενόμενο τα φορολογικά έσοδα του Αυγούστου τα οποία στο 8μηνο εξακολουθούν να βρίσκονται πολύ κάτω από το στόχο του προϋπολογισμού και να εμφανίζουν «μαύρη τρύπα» που στο 8μηνο αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών τον περασμένο μήνα καταγράφεται αύξηση εσόδων από τις ΔΟΥ κατά 617 εκατ. ευρώ και συνολικά υπέρβαση εσόδων κατά 1,6% η οποία απλώς περιόρισε την μεγάλη υστέρηση που εμφανίσουν φορολογικές εισπράξεις.
Την ίδια ώρα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες έφθασαν τα 5,74 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου καταγράφοντας αύξηση κατά 412 εκατ. ευρώ μέσα σε ένα μήνα.
Συγκεκριμένα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από τα 4,595 δισ. ευρώ ανέβηκαν σε 4,959 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα οι επιστροφές φόρου που εκκρεμούσαν διαμορφώθηκαν σε 781 εκατ. ευρώ από 733 εκατ. τον περασμένο Ιούνιο.
Ο στόχος για τα φορολογικά έσοδα του 2015 από τα 47 δισ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός, αναμένεται να αναθεωρηθεί προς τα κάτω στα επίπεδα των 43- 44 δισ. ευρώ.
«Φέσια»
Στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 2,353 δισ. ευρώ από 2,868 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι την ίδια περίοδο πέρυσι με τα ασφαλιστικά ταμεία και τα νοσοκομεία να καταγράφουν ελλείμματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες από τα 4,595 δισ. ευρώ που ήταν τον περασμένο Ιούνιο «φούσκωσαν» στα 4,959 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου, ενώ παράλληλα οι επιστροφές φόρου που εκκρεμούσαν διαμορφώθηκαν σε 781 εκατ. ευρώ από 733 εκατ. τον περασμένο Ιούνιο. Ετσι συνολικά τα «φέσια» του Δημοσίου προς τους ιδιώτες ανήλθαν στα 5,74 δισ. ευρώ.
Όπως όλους τους τελευταίους μήνες, τα μεγαλύτερα χρέη προέρχονται από τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (2,457 δισ.). Εξ αυτών το 1,708 δισ. είναι του ΕΟΠΥΥ και τα 446 εκατ. του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

www.imerisia.gr
ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Τριπλό σήμα κινδύνου για την οικονομία - Βαριά σκιά ύφεσης στη χώρα ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Τριπλό σήμα κινδύνου για την οικονομία - Βαριά σκιά ύφεσης στη χώρα Reviewed by Σπύρος Μέγγουλης on 4:57 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σπύρος Μέγγουλης. Από το Blogger.