Τα δύο «κλειδιά» που θα αλλάξουν την εικόνα του Χρηματιστηρίου

Το ελληνικό χρηματιστήριο, παρά το γεγονός ότι αντέδρασε ανοδικά, εντούτοις έχει εισέλθει σε έναν μακρύ κύκλο απαξίωσης, από τον οποίο πολύ δύσκολα θα βγει μέχρις ότου αφενός ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από τις τράπεζες και αφετέρου αρθούν οι σοβαροί περιορισμοί που αφορούν τους Έλληνες επενδυτές.



Η επενδυτική άπνοια στη Λ. Αθηνών διακρίνεται με απόλυτη σαφήνεια και από την πορεία των συναλλαγών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συνολική αξία του τζίρου έχει να ξεπεράσει τα 60 εκατ. εδώ και περίπου 40 ημέρες. Χθες, μάλιστα, βρέθηκε σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, απόρροια της έλλειψης επενδυτών και ενδιαφέροντος. Η εικόνα χθες στην αγορά δεν διέφερε πολύ από τις προηγούμενες συνεδριάσεις. Με τη βοήθεια από Fed και Φρανκφούρτη και με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο, το ελληνικό χρηματιστήριο κατάφερε να σταματήσει το πτωτικό σερί που προηγήθηκε.


Αυτό ωστόσο που παραμένει μείζον πρόβλημα για την αγορά δεν είναι άλλο από τις περιορισμένες συναλλαγές που μπορούν να αποδοθούν:


Τα δύο «κλειδιά» που θα αλλάξουν την εικόνα του Χρηματιστηρίου
  • Στα capital controls, που απαγορεύουν ουσιαστικά τη συμμετοχή Ελλήνων επενδυτών από το Χρηματιστήριο.
  • Στη στάση αναμονής των επενδυτών έως ότου ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
  • Στην αλλαγή «βάρδιας» των επενδυτών που σχετίζεται με την υποβάθμιση της χρηματιστηριακής αγοράς από αναπτυγμένη σε αναπτυσσόμενη. Η εφαρμογή ωστόσο της συγκεκριμένης απόφασης προβλέπεται για τον Μάρτιο.

Η απουσία επενδυτών είναι το κύριο χαρακτηριστικό της χρηματιστηριακής αγοράς τους τελευταίους δύο μήνες. Οι συναλλαγές έχουν φτάσει στο ναδίρ, ενώ οι μεταβολές των τιμών των μετοχών εμφανίζονται εξαιρετικά περιορισμένες στις περισσότερες περιπτώσεις.

Εξαίρεση αποτελούν οι έντονες διακυμάνσεις σε ό,τι αφορά τις τραπεζικές μετοχές. Αναλυτές εκτιμούν ότι η εικόνα αυτή δύσκολα θα μεταβληθεί βραχυπρόθεσμα και δύο είναι τα «κλειδιά» προκειμένου η αγορά να βρει ξανά τον βηματισμό της. Το ένα έχει να κάνει με την αποσαφήνιση των όρων της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και το άλλο με την εξάλειψη των capital controls για τους Έλληνες επενδυτές. Την ίδια ώρα, οι μη τραπεζικές μετοχές εμφανίζουν που και που «σημάδια ζωής», αλλά χάνονται μέσα στη γενικότερη απαξίωση του Χρηματιστηρίου και την έλλειψη επενδυτών. Το αμέσως προσεχές διάστημα οι επικεφαλής των τραπεζών που έχουν ήδη ξεκινήσει αγώνα δρόμου για την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών αναμένεται να κορυφώσουν τις προσπάθειές τους.


Το ύψος των αυξήσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και την πορεία της αγοράς. Σε αντίθεση με ότι συμβαίνει συνήθως, που οι αυξήσεις κεφαλαίου τραβούν χαμηλότερα την αγορά, στην περίπτωση των τραπεζών εφόσον τα κεφάλαια που απαιτηθούν είναι λελογισμένα και οι τοποθετήσεις ιδιωτών επενδυτών εξασφαλισθούν, το χρηματιστήριο μπορεί να πάρει βαθιές ανάσες και να επιστρέψει σε μία κανονικότητα.


Θετικά επέδρασε στην αγορά η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τόνισε πως πρέπει να κλείσει γρήγορα η πρώτη αξιολόγηση, ώστε να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση και η συζήτηση για το χρέος.


Από την άλλη πλευρά, το ελληνικό χρηματιστήριο τονώθηκε στο τέλος της εβδομάδας και από τη συνδρομή της Fed. Το ανοιχτό ενδεχόμενο για αύξηση του βασικού αμερικανικού επιτοκίου οδήγησε σε άνοδο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.


Ο τζίρος στην αγορά ήταν 17,4 εκατ. ευρώ στην τελευταία χρηματιστηριακή συνεδρίαση.


Την ίδια στιγμή πάντως που το υποτονικό κλίμα στην αγορά δεν αφήνει περιθώρια για εξαιρετικά αισιόδοξες προβλέψεις, ορισμένοι μεγάλοι διεθνείς επενδυτές αποπνέουν αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και υπερασπίζονται την επένδυσή τους στη χώρα μας.


Fairfax

Παρουσία των εκπροσώπων των ξένων ιδιωτών μετόχων της Eurobank πραγματοποιήθηκε σε ειδική τελετή η βράβευση 218 εργαζομένων με δεκαετή προϋπηρεσία στην τράπεζα και συνεχή και αδιάλειπτη υψηλή αξιολόγηση την τελευταία τριετία.


Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μέλη του διοικητικού συμβουλίου, εκπρόσωποι των ιδιωτών ξένων μετόχων, οι κ. Wade Sebastian R.E. Burton, Jon Steven B.G. Haick, Bradley Paul L. Martin και Stephen L. Johnson.


Στον χαιρετισμό του ο Bradley Paul Martin (μη εκτελεστικό σύμβουλος/μέλος του Δ.Σ. της Eurobank) είπε: «Ο όμιλος Fairfax επενδύει εκεί όπου διακρίνει ότι υπάρχει αξία, ακόμη και υπό εξαιρετικά δύσκολες έως αρνητικές συνθήκες. Υπό αυτό το πρίσμα επενδύσαμε στην Ελλάδα σε μια περίοδο μεγάλων προβλημάτων, ωστόσο θεωρούμε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις και η προοπτική ανατροπής της τρέχουσας αρνητικής συγκυρίας. Η Ελλάδα μπορεί να κάνει το comeback».


Μετά από ένα εννεάμηνο πολιτικής αβεβαιότητας, με τις τρεις εκλογικές φάσεις, διαμορφώνονται πλέον οι προϋποθέσεις για μακροπρόθεσμη πολιτική σταθερότητα, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας. Τέλος, είπε ότι η ολοκλήρωση των stress tests, μόλις ένα χρόνο μετά τα προηγούμενα που επίσης διοργάνωσε η ΕΚΤ, αποτελεί μια ακόμη πρόκληση και εξέφρασε τη βεβαιότητά του για αποτελεσματική διαχείριση της έκβασης των stress tests.


Σε αναζήτηση επενδυτών οι τραπεζίτες


Eκτεταμένες επαφές έχουν οι τραπεζίτες με διεθνείς επενδυτές, οι οποίοι πραγματοποιούν συνεχή ταξίδια από το Λονδίνο και τη Nέα Yόρκη με αντικείμενο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.


Oι συναντήσεις των επιτελείων των τραπεζών αυτές τις ημέρες περιλαμβάνουν Deutsche Bank, Citi, UBS, Morgan Stanley, Goldman Sachs Lazard. Oι περισσότεροι διεθνείς παίχτες φέρνουν και πελάτες τους στην Eλλάδα και παρακολουθούν παρουσιάσεις για την επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ωστόσο, καθώς λείπουν πολλά από το παζλ του πώς θα διενεργηθεί το εγχείρημα είναι δύσκολο να ληφθούν και σχετικές αποφάσεις.

Κέρδος online   27/9/2015
Τα δύο «κλειδιά» που θα αλλάξουν την εικόνα του Χρηματιστηρίου Τα δύο «κλειδιά» που θα αλλάξουν την εικόνα του Χρηματιστηρίου Reviewed by Σπύρος Μέγγουλης on 12:15 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σπύρος Μέγγουλης. Από το Blogger.