Ο Ελληνας που φτιάχνει τα χριστουγεννιάτικα στολίδια για όλη την Ευρώπη
ΦΩΤΟΔΙΑΣΤΑΣΗ
Γράφει: Βάσω ΜιχοπούλουΑπό τη στιγμή που επιβλήθηκαν τα capital controls και κάτω από ένα τοξικό περιβάλλον οικονομικής αβεβαιότητας που απειλεί με ασφυξία και αφανισμό τις επιχειρήσεις, αρκετοί είναι οι Έλληνες επιχειρηματίες που αντιστέκονται σθεναρά στη σκέψη να παραδώσουν τα όπλα και συνεχίζουν να παλεύουν.
Παρότι τόσο οι διεθνείς, όσο και οι εγχώριοι πολιτικοί χειρισμοί "απαγορεύουν" εκ των πραγμάτων στις εναπομείνασες ελληνικές επιχειρήσεις με διεθνή δραστηριότητα το αυτονόητο, δηλ. να λειτουργήσουν, εντούτοις εξακολουθούν να υπάρχουν παραδείγματα ελληνικών εταιρειών που καταφέρνουν να υπερπηδήσουν τα μεγάλα εμπόδια και όχι μόνο να επιβιώσουν, αλλά και να διακριθούν, στέλνοντας ένα πολύ δυνατό και θετικό μήνυμα στην υπόλοιπη Ευρώπη και σε άλλες ηπείρους.
Μια τέτοια είναι η βιομηχανία «Φωτοδιάσταση» στην περιοχή της Β. Ελλάδας, η οποία στο τέλος μίας ακόμα χρονιάς που αφήνει τα σημάδια της οικονομικής εξαθλίωσης τόσο στην κοινωνία όσο και στις επιχειρήσεις, συγκαταλέγεται στις εταιρείες που πάλεψαν δυναμικά με την κρίση και βγήκαν νικήτριες. Στο εργοστάσιο του Γιάννη Παλαιοχωρινού στη Σίνδο, εδώ και χρόνια γεννιούνται η μαγεία και η λάμψη του χριστουγεννιάτικου άστρου.
Ο φωτεινός χριστουγεννιάτικος διάκοσμος της γιορτινής Ευρώπης και όχι μόνο, είναι, στον μεγαλύτερο βαθμό, έργο μιας μοναδικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο εταιρείας από τη συμπρωτεύουσα. Δεκάδες πόλεις από τη Καλιφόρνια και το Χιούστον μέχρι το Ντουμπάι, την Αυστραλία και την Αφρική, ανήκουν σήμερα στο πελατολόγιο της. Εμπορικά κέντρα, δήμοι, διαφημιστικές εταιρείες και αλυσίδες ξενοδοχείων εμπιστεύονται τη «Φωτοδιάσταση», η οποία εξακολουθεί, όλο και περισσότερο, να γίνεται πόλος έλξης εκατοντάδων δημάρχων και διακοσμητών από κάθε γωνιά τη γης, που αναζητούν κάθε χρόνο πρωτοποριακά σχέδια και αξεπέραστη ποιότητα για να αναδείξουν τα Χριστούγεννα στις πόλεις τους.
Διαγράφοντας σταθερή ανοδική τροχιά
Σήμερα, η «Φωτοδιάσταση» απασχολεί στην Ελλάδα συνολικά εκατό άτομα προσωπικό και τριακόσια σε τρία εργοστάσια της στη Βουλγαρία, καταφέρνοντας το ακατόρθωτο, κατά την περίοδο της βαθιάς κρίσης της χώρας αλλά και ειδικά της βιομηχανίας να διατηρήσει όχι μόνο τις θέσεις εργασίας αλλά και τους μισθούς στα ίδια επίπεδα με εκείνα που υπήρχαν προ κρίσης. Από το 2010 μέχρι σήμερα η εταιρία έχει σημειώσει άνοδο κερδών που αγγίζει το 17% πράγμα που σημαίνει ότι έχει ανοδική πορεία 3%-4% κάθε χρόνο.
Η απάντηση στο ερώτημα για το πώς επιτεύχθηκε αυτό έρχεται αβίαστα από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Γιάννη Παλαιοχωρινό: «Είμαστε συνεπείς στην υψηλή ποιότητα των προϊόντων μας και στις υποχρεώσεις προς τους συνεργάτες μας.
Καταφέραμε να συνεχίσουμε την παραγωγή ακόμη και μετά την επιβολή των capital controls γιατί είμαστε οι ίδιοι παραγωγοί και χρειαζόμαστε μόνο τις πρώτες ύλες, τις οποίες ευτυχώς δεν σταματήσαμε να τις προμηθευόμαστε με κεφάλαια που είχαμε στο εξωτερικό. Σίγουρα αν στηριζόμαστε σε ελληνικά κεφάλαια θα είχαμε πολύ μεγάλο πρόβλημα». Η εταιρία «Φωτοδιάσταση» λόγω της συνεχούς παραγωγής και εξαγωγικής της δραστηριότητας σε μια περίοδο παρατεταμένης ύφεσης, θεωρήθηκε "τυχερή", γεγονός που δημιουργεί ανάμικτα συναισθήματα στον Γιάννη Παλαιοχωρινό: «Φτάσαμε σε σημείο να θεωρούμε μια επιχείρηση τυχερή επειδή παράγει προϊόντα ή διαθέτει υπηρεσίες που μπορούν να σταθούν επάξια στις διεθνείς αγορές. Είναι πολύ λυπηρό αυτό που ζούμε. Από τη μια νιώθεις ικανοποίηση που είσαι ακόμη ζωντανός και από την άλλη έχεις την αίσθηση πως αποξενώνεσαι και πως αντιμετωπίζεσαι ως κάτι αξιοθέατο. Μέσα στην περιοχή της Σίνδου που βρισκόμαστε, δυστυχώς περίπου το 35% των εργοστασίων έχει κλείσει και το υπόλοιπο υπολειτουργεί. Ε! Δεν είναι και ό,τι καλύτερο, νομίζω!».
Τον μεγαλύτερο της αγώνα η «Φωτοδιάσταση» τον δίνει για να μην απολέσει την εμπιστοσύνη των αγορών, των διεθνών πελατών και των προμηθευτών της, μιας και πολύ λόγος γίνεται, και δικαίως, αφού αυτή η εμπιστοσύνη που τα τελευταία χρόνια "οικοδομήθηκε" λιθαράκι-λιθαράκι και αποτέλεσε διαβατήριο για την ελληνική εξαγωγική δραστηριότητα, έχει και πάλι κλονιστεί, ίσως ανεπανόρθωτα. «Δεν κλονίστηκε η εμπιστοσύνη στο διαβατήριο της εταιρίας, κλονίστηκε η εμπιστοσύνη στο διαβατήριο του Έλληνα επιχειρηματία γενικά, οδηγώντας τον και πάλι στο σημείο μηδέν. Οι πελάτες φοβούνται ότι θα χάσουν τις παραγγελίες που έχουν αναθέσει σε ελληνικές επιχειρήσεις και στρέφονται πλέον προς τους διεθνείς ανταγωνιστές μας, οι οποίοι καραδοκούν στη γωνία.
Οι προμηθευτές φοβούνται ότι δεν θα πληρωθούν και σταματούν την παράδοση πρώτων υλών δημιουργώντας ανεπάρκεια και ασφυξία στην ελληνική αγορά. Εμείς ευτυχώς δεν έχουμε απώλειες. Τα προϊόντα μας αναγνωρίζονται από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ως προϊόντα υψηλότερων προδιαγραφών από αυτά που παράγονται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι δύο Γερμανοί αντιπρόσωποί μας σε Βερολίνο και Αμβούργο, παρότι έχουν αρνητική εντύπωση για τη χώρα μας και παρότι από το 2011 εξέφρασαν φόβους για το βαρύ κλίμα στην ελληνική επιχειρηματικότητα, δεν αλλάζουν τα προϊόντα μας με τίποτα», συμπληρώνει ο πρόεδρος της εταιρίας.
Η επιχειρηματική ιστορία της "ΦΩΤΟΔΙΑΣΤΑΣΗΣ"
Ο Γιάννης Παλαιοχωρινός γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και από την ώρα που συνειδητοποίησε την ύπαρξη του, η ζωή του γέμισε φώτα, χρώματα και μουσική, αφού ο πατέρας του, Δημήτρης Παλαιοχωρινός ήταν από τους πρώτους, αν όχι ο πρώτος ιδιοκτήτης περιφερόμενου Λούνα Παρκ στην Ελλάδα. Ο μικρός Γιάννης ήταν μόλις πέντε ετών και για αυτόν, αυτός ήταν όλος ο κόσμος του που τον λάτρευε. Πιτσιρικάς ξεκίνησε να κατασκευάζει ηχεία, ενισχυτές και φωτισμούς για κλαμπ για να συμπληρώνει το χαρτζιλίκι που έβγαζε ως σερβιτόρος σε ντίσκο της εποχής.
Ήταν μόλις δεκαπέντε ετών. Αργότερα, η επιλογή του να σπουδάσει Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, ήταν ακριβώς αυτό που χρειαζόταν για να πασπαλίσει μελλοντικά τη ζωή του με φως και χρυσόσκονη. Όλα ξεκίνησαν τυχαία το 1987, όταν ένας έμπορος από τους παλιούς, με μαγαζάκι της γειτονιάς, του ζήτησε να του φτιάξει μια σειρά από χριστουγεννιάτικα φωτάκια, βασισμένα σε ένα δείγμα φωτοσωλήνα από την Ταιβάν. Και εκείνος του τα έφτιαξε. «Έτσι άρχισα να ασχολούμαι, ώσπου τελικά τα κατάφερα και μάλιστα με επιτυχία. Έπειτα από αυτά άρχισα να φτιάχνω και άλλα, και άλλα, μέχρι που το έκανα επάγγελμα κι άνοιξα το πρώτο μου μαγαζί στην οδό Κασσάνδρου, πίσω από τον Άγιο Δημήτριο. Ένα υπόγειο,2,20 επί 2,40», θυμάται ο ίδιος.
Σιγά-σιγά άρχισε να φτιάχνει κι άλλα διακοσμητικά αντικείμενα για εξωτερικούς χώρους και άλλα είδη από φωτάκια. Τελικά κατάφερε και μπήκε σε μια αγορά που ούτε και εκείνος δεν το πίστευε, γιατί άρχισε να έχει παραγγελίες και από το εξωτερικό. Το μαγαζί μεγάλωσε, έγινε 50 τετραγωνικά και άλλαξε γωνιά στην Αγίου Δημητρίου. Και οι δουλειές άνοιξαν. Η βιοτεχνία των 400 τετραγωνικών στις Συκιές, που διαδέχτηκε τα μικρά κεντρικά μαγαζάκια των προηγουμένων ετών, μετατράπηκε στο πιο σύγχρονο και μοναδικό εργοστάσιο στην Ευρώπη που κατασκευάζει από πρώτη ύλη φωτιστικά και διακοσμητικά σε μια έκταση 40 στρεμμάτων στη Σίνδο. Το εγχείρημα βραβεύτηκε δυο φορές με ευρωπαϊκό βραβείο αξιοπιστίας επιχείρησης και καλύτερης ποιότητας προϊόντος.
Η επιχείρηση αναπτύχθηκε και κάποια στιγμή βγήκε από τα ελληνικά σύνορα, δημιουργώντας τρία εργοστάσια στη γειτονική Βουλγαρία. Πριν έξι χρόνια ο Γιάννης Παλαιοχωρινός επιχείρησε και ένα μεγάλο άνοιγμα και σε άλλες αγορές, στην Τουρκία, Αρμενία, Σαουδική Αραβία, Ντουμπάι, Αμερική και Αυστραλία και πέτυχε.
Μεγάλη απειλή οι μνημονιακές πολιτικές
Ο επικεφαλής μιας από τις κορυφαίες ελληνικές βιομηχανίες της Βορείου Ελλάδας θεωρεί πως η επιβίωση της ελληνικής βιομηχανίας σήμερα δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, καθώς απειλείται σοβαρά τόσο από χρόνιες, όσο και από καινούργιες παθογένειες και καταστρεπτικές πολιτικές πρώην και νυν πολιτικών των τελευταίων ετών. «Δυστυχώς δεν δίνονται κίνητρα για την ελληνική βιομηχανία, λες και υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο εκδίωξής μας από τη χώρα ή αφανισμού μας. Αυτό δεν είναι ένα απίθανο σενάριο φυσικά. Αργά ή γρήγορα οι επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο και αν θα επαναλειτουργήσουν ποτέ, θα είναι υπό άλλο καθεστώς. Θα εξαγοραστούν από πολυεθνικές, αφού δεν θα έχουν τα κεφάλαια και την υποδομή να λειτουργήσουν αυτόνομα. Την ίδια στιγμή, οι γειτονικές μας χώρες εφαρμόζουν πολιτικές για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Βουλγαρίας, η οποία το τελευταίο τρίμηνο μείωσε κατά 30% την τιμή του ρεύματος στις επιχειρήσεις και το ίδιο αναμένεται να κάνει άμεσα και ο αντίστοιχος ΟΤΕ. Όσο για τη φορολογία, αυτή δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα. Εδώ η διαρκής επιβολή όλο και πιο αυξημένων φόρων απειλεί με καταστροφή τις επιχειρήσεις και ιδίως τις λιγοστές εξωστρεφείς που διαθέτει», λέει ο ίδιος. Παρά τις δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες, η «Φωτοδιάσταση» εμφανίζει οικονομικά αποτελέσματα που την κατατάσσουν μεταξύ των πλέον κερδοφόρων εταιρειών στην Ελλάδα. Όσο για τη φετινή της χρονιά, αυτή θα καταγραφεί ούτως ή άλλως στην πλούσια ιστορία των 27 χρόνων της. Ο Γιάννης Παλαιοχωρινός σε πείσμα των καιρών και καθαρά μόνο για συναισθηματικούς λόγους δεν σκέφτεται να μεταφέρει το εργοστάσιο της Σίνδου στη Βουλγαρία, παρά το γεγονός ότι οι οικονομικοί του σύμβουλοι θεωρούν ότι το κόστος λειτουργίας του είναι πολύ επιβαρυντικό για τον προϋπολογισμό της εταιρίας. Δεν το κάνει όμως και για έναν ακόμη λόγο, γιατί πιστεύει ότι κάτι θα αλλάξει. «Ίσως χρειαστεί να κάνουμε υπομονή 5-6 χρόνια, όσο χρειάζεται, για να αλλάξει, αλλά θα αλλάξει. Δε μπορεί, θα γυρίσει ο τροχός. Όταν αγγίζεις τον πάτο του βαρελιού δεν έχεις άλλο δρόμο από το να ανέβεις. Έτσι θα κάνει και η Ελλάδα. Θα "θυσιαστούν" βέβαια πολλοί μέχρι τότε, αλλά δε θέλω να χάσω την αισιοδοξία μου», συμπληρώνει.
Η τελευταία χριστουγεννιάτικη φωτεινή σφραγίδα της «Φωτοδιάστασης» μπήκε φέτος στη Νότια και Βόρεια Αφρική, στην Τουρκία, στο Ομάν και στο Μπαχρέιν, αλλά και σε άλλες χώρες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Όσο για την Ελλάδα, από το 2010 η εταιρεία έχει κλείσει την πόρτα στους περισσότερους δήμους της χώρας, καθώς έχει ακόμη στο συρτάρι μαζεμένες πολλές ανεξόφλητες οφειλές από παλιούς στολισμούς. Ωστόσο τα φώτα στο Λονδίνο, στο Βερολίνο, στο Μόναχο, στη Βαρκελώνη, στη Μαδρίτη, στη Στουτγάρδη, στο Αμβούργο, στη Βιέννη, στη Βουδαπέστη, στο Βουκουρέστι, στο Ανόβερο, στο Ντίσελντορφ, στο Παρίσι, στη Ρώμη, στη Πράγα και σε κάθε γωνιά της Ευρώπης και όχι μόνο, θα ανάψουν και πάλι, ως συνήθως, για να φέρουν το χαρμόσυνο μήνυμα. Και τα φετινά φώτα θα είναι ακόμη πιο λαμπερά γιατί ο Έλληνας «Mr. Christmas» έχει βάλει τα δυνατά του για να εξοστρακίσει με αυτά τη βαριά σκιά της τρομοκρατίας που πλανιέται στον κόσμο και για να αφήσει για τα καλά τη σφραγίδα του στις λαμπερές γιορτές των φετινών Χριστουγέννων, όπως κάνει άλλωστε τα τελευταία είκοσι επτά χρόνια.
www.imerisia.gr
Ο Ελληνας που φτιάχνει τα χριστουγεννιάτικα στολίδια για όλη την Ευρώπη
Reviewed by Σπύρος Μέγγουλης
on
12:00 μ.μ.
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια: