Αυτό είναι το ευρωπαϊκό έγγραφο για διετή έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν
ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Η ΑΘΗΝΑ
Την επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα του χώρου για δύο χρόνια «όπου εντοπίζονται συνεχείς σοβαρές ελλείψεις σχετικά με τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων», ζητά εμμέσως πλην σαφέστατα εσωτερικό έγγραφο της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ με τίτλο «Η ακεραιότητα της Συνθήκης Σένγκεν»Παράλληλα, στο έγγραφο, προτείνεται η άμεση αποστολή επιχειρησιακής ομάδας της FRONTEX στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας και η ανάπτυξη ομάδων ταχείας επέμβασης στα σύνορα με τρίτες χώρες (rapid border intervention teams - (RABITs), ιδιαίτερα στα Βαλκάνια.
Στο εσωτερικό έγγραφο της προεδρίας με αποδέκτη την Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων της Ε.Ε. (COREPER) και το Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες σήμερα και αύριο (3-4 Δεκεμβρίου), γίνεται λόγος για «αδυναμία ορισμένων κρατών μελών να διαφυλάξουν τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.» και για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για τη διασφάλιση του κεκτημένου του χώρου Σένγκεν.
Εξ αυτού η Προεδρία καλεί το Συμβούλιο να εξετάσει τέσσερα σημαντικά ζητήματα για να αντιμετωπιστεί η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση και η τρομοκρατική απειλή:
- Η καλύτερη συνεργασία ανάμεσα στα κράτη μέλη σε περίπτωση επαναφοράς ελέγχων στα σύνορά τους
- Η διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων
- Η αύξηση των ελέγχων για να αντιμετωπιστεί η παράνομη μετανάστευση
- Η αντιμετώπιση των σοβαρών ελλείψεων σε ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα
Φερχόφσταντ: Τα ελληνικά σύνορα είναι σαν «ελβετικό τυρί»
Με ελβετικό τυρί παρομοίασε τα σύνορα της Ελλάδας ο Γκι Φερχόφσταντ, ζητώντας παράλληλα εξηγήσεις από τον Αλέξη Τσίπρα για την σθεναρή άρνηση της Αθήνας να δεχθεί να αναλάβει η Frontex τη διαφύλαξη των συνόρων της χώρας.
Μετά τις δηλώσεις του Φιλανδού Αντιπρέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γίρκι Κατάινεν και του Ολλανδού Επιτρόπου αρμόδιου για θέματα βελτίωσης της νομοθεσίας Φράνς Τίμμερμανς για την ανάγκη φύλαξης των ελληνικών συνόρων από τη Frontex, ήταν η σειρά του επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στην Ευρωβουλή να απευθυνθεί στον Έλληνα πρωθυπουργό καλώντας τον να εξηγήσει ενώπιον του ευρωκοινοβουλίου τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η φρούρηση των συνόρων της από ευρωπαϊκές χώρες «προσβάλει την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας», στον απόηχο των δημοσιευμάτων πως η Ελλάδα κινδυνεύει με αποπομπή από τη συνθήκη Σένγκεν.
«Δεν μπορεί να υπάρχει ζώνη Σένγκεν της οποίας τα εξωτερικά σύνορα μοιάζουν με ελβετικό τυρί. Αν η Ελλάδα δεν μπορεί να διαχειριστεί τα σύνορά της θα πρέπει να δεχθεί την βοήθεια της Ευρώπης. Δεν μπορεί μια χώρα να είναι μέλος της συνθήκης Σένγκεν και την ίδια στιγμή να αρνείται να διαχειριστεί τα σύνορά της. Αν συμβεί αυτό η ζώνη Σένγκεν θα συρρικνωθεί», αναφέρει μεταξύ άλλων σε αυστηρό ύφος ο Βέλγος πολιτικός.
Παρέμβαση Αβραμόπουλου
Για το θέμα παρενέβη μάλιστα και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στην συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων.
Ο Έλληνας Επίτροπος αρμόδιος για την μετανάστευση τόνισε ότι «η άμεση και πλήρης εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων σε πρόσφατα συμβούλια, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από όλα τα Κράτη Μέλη θα ενισχύσει την ασφάλεια των θαλάσσιων συνόρων αλλά και θα επαναφέρει τον έλεγχο στα βόρεια σύνορα, όπου μη ταυτοποιημένοι μετανάστες προσπαθούν να συνεχίσουν τη πορεία τους προς τα βόρεια».
Όπως είπε ο κ.Αβραμόπουλος, «η ελληνική κυβέρνηση είναι ενήμερη για την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στη βάση των συμφωνηθέντων χρονοδιαγραμμάτων».
«Μέχρι τη Σύνοδο της 17ης Δεκεμβρίου η κατάσταση πρέπει να έχει βελτιωθεί σημαντικά τόσο στα θαλάσσια και όσο και στα χερσαία σύνορα της χώρας» τόνισε ο κ.Αβραμόπουλος, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι θα μπει τέλος στις θεωρίες, είτε περί κατάρρευσης της ζώνης Σένγκεν, είτε περί εξόδου της χώρας από αυτή.
Νωρίτερα, ο Φιλανδός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνος για θέματα Εργασίας, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας Γίρκι Κατάινεν, επανέλαβε πως οι Ευρωπαίοι είναι «πρόθυμοι να βοηθήσουν» την Ελλάδα και πως η ΕΕ «ελπίζει πως θα μπορέσει να συνεργαστεί στενά με τις ελληνικές αρχές».
Ο Κατάινεν σε ερώτηση δημοσιογράφου για την άρνηση των ελληνικών αρχών να δεχθούν βοήθεια από τη FRONTEX και την Επιτροπή στην διασφάλιση των συνόρων τους και το κατά πόσο αυτό παρουσιάζει προβλήματα στη παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του Σένγκεν, δήλωσε πως καταλαβαίνει «τη δύσκολη κατάσταση της Ελλάδας» αλλά πως η διασφάλιση της ελευθερίας της μετακίνησης των Ευρωπαίων μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν «διαφυλάξουμε τα σύνορα μας».
Αναλυτικά ο Φιλανδός Επίτροπος τόνισε πως: «Δεν κάναμε τη συζήτηση αυτή στο κολέγιο των Επιτρόπων, τουλάχιστον όχι από όσο γνωρίζω. Όλοι καταλαβαίνουμε τη δύσκολη κατάσταση στην Ελλάδα και η Επιτροπή και τα κράτη-μέλη είναι διατεθειμένα να βοηθήσουν τις ελληνικές αρχές να ασφαλίσουν τα σύνορα τους. Είναι πολύ σημαντικό να παραμείνουμε ενωμένοι στην Σένγκεν και ελπίζουμε πως θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε στενά με τις ελληνικές αρχές. Είναι πολύ σημαντικό πως η ελευθερία (μετακίνησης) των Ευρωπαίων θα διατηρηθεί και αυτό είναι δυνατό μόνο εάν διαφυλάξουμε τα σύνορα μας. Είναι σίγουρα μια δύσκολη κατάσταση και όπως είπα, όλοι καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες της Ελλάδας και είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε».
Διαψεύδει η Αθήνα
«Αναληθή» χαρακτηρίζει πάντως η ελληνική κυβέρνηση τα δημοσιεύματαπου αναφέρονται σε σενάρια αποπομπής της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν, εξαιτίας της στάσης της στο προσφυγικό ζήτημα.
«Στο πλαίσιο της ΕΕ ουδέποτε έχει τεθεί ζήτημα εξόδου της Ελλάδος από τη Συνθήκη Σένγκεν. Ωστόσο, αναπαράγονται αναληθή δημοσιεύματα, τα οποία αναφέρονται σε αυτό, προσπαθώντας να επιρρίψουν ευθύνες στην Ελλάδα για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών» σχολίασε επί του ζητήματος η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη.
Η ίδια τόνισε: «Η χώρα υλοποιεί, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις. Δηλαδή, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία κέντρων ταυτοποίησης -των λεγόμενων hot spots- την κατασκευή κέντρων φιλοξενίας, καθώς και την αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων. Το γεγονός αυτό αναγνωρίσθηκε σαφώς και κατά την πρόσφατη συνάντηση οκτώ κρατών-μελών της ΕΕΕ, στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας. Παράλληλα, η Ελλάδα αναμένει την από πλευράς των Ευρωπαίων εταίρων εκπλήρωση και των δικών τους δεσμεύσεων».
«Δυστυχώς, υπάρχουν ευρωπαϊκοί κύκλοι που επιμένουν να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και να πιστεύουν ότι το μέλλον της Ευρώπης μπορεί να χτιστεί με φοβικά αντανακλαστικά, φράχτες και αποκλεισμούς. Οι ίδιοι κύκλοι αναπαράγουν τις τελευταίες μέρες το εχθρικό κλίμα προς την Ελλάδα με την απαράδεκτη απειλή περί εξόδου από τη Συνθήκη Σένγκεν. Και δυστυχώς, κάποιοι στην Ελλάδα υιοθετούν άκριτα αυτές τις προσεγγίσεις» κατέληξε η κυρία Γεροβασίλη.
www.imerisia.gr
Αυτό είναι το ευρωπαϊκό έγγραφο για διετή έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν
Reviewed by Σπύρος Μέγγουλης
on
12:30 μ.μ.
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια: