Τα πάνω κάτω στη φορολογία εισοδημάτων-ακινήτων

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ 2,2 ΔΙΣ. ΘΑ ΠΛΗΞΟΥΝ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ
Τα πάνω κάτω στη φορολογία εισοδημάτων-ακινήτων Της Μαρίας Βουργάνα

Έτος φορολογικών ανατροπών θα είναι το 2016 αφού έρχονται τα πάνω κάτω στη φορολογία των εισοδημάτων, των ακινήτων και των περιουσιακών στοιχείων των φορολογουμένων. Εκτός από τις αλλαγές στο φορολογικό τοπίο, το νέο έτος κάνει «ποδαρικό» με έξτρα φόρους για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων, αγρότες, ενώ από αύριο το κρασί θα πωλείται ακριβότερα με την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης 20λεπτά/λίτρο και η κάθε στήλη τυχερού παιχνιδιού το ΟΠΑΠ θα κοστίζει 5 λεπτά παραπάνω.

Η κυβέρνηση με το προϋπολογισμό του 2016 επιβάλλει νέα φορο-μέτρα ύψους τουλάχιστον 2,2 δισ. ευρώ που θα πλήξουν όλους τους φορολογουμένους.

Τα πάνω κάτω στη φορολογία εισοδημάτων-ακινήτων
Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις που θα αποτυπωθούν στα εκκαθαριστικά σημειώματα των φορολογικών δηλώσεων του 2016, η υποβολή των οποίων σχεδιάζεται να ξεκινήσει νωρίτερα από κάθε άλλη φορά και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο, αφού το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να βάλει τέλος στην «καλοκαιρινή» υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Μόνο η υποχρεωτική χρήση του πλαστικού χρήματος σε όλες τις συναλλαγές των υπόχρεων είναι από μόνη της η πιο μεγάλη μεταβολή στην καθημερινή ζωή των φορολογουμένων. Από το 2016 η εφορία δεν θα αναγνωρίζει καμία έκπτωση δαπάνης που δεν έχει γίνει μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας. Συνεπώς οι μισθωτοί και συνταξιούχοι για να διατηρήσουν το αφορολόγητο των 9.550 ευρώ θα πρέπει οι δαπάνες τους να έχουν γίνει μόνο με πλαστικό χρήμα. Εξετάζεται να αυξηθεί στο 20% το ποσοστό του ετήσιου εισοδήματος που θα πρέπει να καλυφθεί με δαπάνες που θα γίνουν με πλαστικό χρήμα ή μέσω τραπεζικών συναλλαγών.

Οι νέες φορολογικές ρυθμίσεις θα ξεδιπλωθούν σε δόσεις. Αρχικά και μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα κατατεθούν στη Βουλή οι διατάξεις για την οικειοθελή αποκάλυψη και νομιμοποίηση των κρυφών εισοδημάτων σε Ελλάδα και εξωτερικό και το νέο Περιουσιολόγιο. Ο Φεβρουάριος αναμένεται να είναι ένας μήνας ? φωτιά για τη κυβέρνηση η οποία καλείται να περάσει από τη Βουλή τις φορολογικές επιβαρύνσεις για τους αγρότες, οι οποίοι έχουν αρχίσει και ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ τους.

Τον Μάρτιο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης σχεδιάζει να ανοίξει τον διάλογο για τη νέα φορολογική μεταρρύθμιση στη διάρκεια του οποίου θα διερευνηθεί για το εάν θα δοθεί αφορολόγητο, της τάξεως των 5.000 ευρώ, και στους ελεύθερους επαγγελματίες προκειμένου να μετάσχουν και αυτοί στο «παιχνίδι» με το πλαστικό χρήμα.

Κεντρικό σημείο αυτού του διαλόγου θα αποτελέσουν οι παρεμβάσεις στους φόρους εισοδήματος και ακινήτων. Δεν θα αλλάξουν μόνο οι συντελεστές, αλλά και οι κλίμακες με τις οποίες θα φορολογηθούν τα εισοδήματα του 2016. Ειδικά στο εισόδημα, η νέα κλίμακα για μισθωτούς συνταξιούχους θα είναι προοδευτικότερη δηλαδή θα έχει περισσότερα κλιμάκια και στόχος είναι να υπάρξει μετατόπιση των βαρών προς αυτούς που έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα.

Άλλες αλλαγές που «ψήνονται» είναι στα τεκμήρια διαβίωσης και στις φοροαπαλλαγές.
Αναλυτικότερα, όμως, οι αλλαγές που θα τεθούν σε ισχύ από το 2016 έχουν ως εξής:

1. Πλαστικό χρήμα: Mπαίνει για τα καλά στην καθημερινότητά μας, αφού η εφορία θα αναγνωρίζει πλέον για έκπτωση μόνο δαπάνες που πραγματοποιούνται μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή μέσω τραπεζικής συναλλαγής.
2. «Μαύρο χρήμα» - Περιουσιολόγιο: Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα κατατεθούν στη Βουλή οι διατάξεις για τη φορολόγηση και νομιμοποίηση του «μαύρου» χρήματος και το νέο Περιουσιολόγιο. Ο φόρος για τη νομιμοποίηση των κεφαλαίων θα υπολογίζεται με βάση τη φορολογική κλίμακα του εισοδήματος των φυσικών προσώπων του έτους κατά το οποίο αποκτήθηκαν τα κεφάλαια. Όσοι μεταφέρουν ή επενδύσουν τα κεφάλαιά τους θα έχουν σημαντική έκπτωση από τον φόρο που μπορεί να φθάσει και το 80%.
3. Φορολογική μεταρρύθμιση: Το Μάρτιο του 2016 αναμένεται να ανοίξει ο διάλογος για τη μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση για τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων που θα εφαρμοστεί από τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν οι φορολογούμενοι από την 1η Ιανουαρίου του 2016. Στις προθέσεις της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι η επιστροφή σε μια ενιαία φορολογική κλίμακα με την οποία θα αθροίζονται και θα φορολογούνται όλα τα εισοδήματα.
4. Ελεύθεροι επαγγελματίες. Με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένη προκαταβολή φόρου. Συγκεκριμένα η προκαταβολή φόρου εισοδήματος έχει αυξηθεί για τα εισοδήματα του 2015 από 55% σε 75% ενώ για τα εισοδήματα του 2016 εκτοξεύεται στο 100%. Στους φορολογούμενους που θα επιβαρυνθούν περιλαμβάνονται και τα «μπλοκάκια».
5. Επιχειρήσεις. Τα κέρδη των επιχειρήσεων του 2015 θα φορολογηθούν το επόμενο έτος με νέο υψηλότερο συντελεστή, ο οποίος διαμορφώθηκε σε 29% από σε 26% .
6. Αγρότες. Η προκαταβολή φόρου εισοδήματος που θα πληρώσουν το 2016 με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων αυξάνεται από το 55% στο 75%. Επίσης αυξάνεται ο φορολογικός συντελεστής από το 13% στο 20%.
7. Ενοίκια. Στόχος του υπουργείου είναι να θεσπιστεί νέα φορολογική κλίμακα για τα ενοίκια με περισσότερους συντελεστές και κλιμάκια προκειμένου η φορολόγηση να ξεκινά από χαμηλότερα (π.χ. 5%) και να κορυφώνεται σε πολύ υψηλότερο συντελεστή σε σχέση με σήμερα (π.χ. 40%).
8. Τεκμήρια: Αλλαγές σχεδιάζεται για τα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία και εισοδήματα.
9. Φοροαπαλλαγές: Από το «μικροσκόπιο» του υπουργείου Οικονομικών θα περάσουν οι 716 φοροαπαλλαγές που κοστίζουν στο προϋπολογισμό περίπου 3 δισ. ευρώ ετησίως.
10. Εισφορά Αλληλεγγύης. Τα φυσικά πρόσωπα που το 2015 απέκτησαν εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρους εξαιτίας της αναδρομικής αύξησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από την 1η Ιανουαρίου 2015.
11. Νέος Φόρος Ακινήτων. Ο νέος φόρος θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ. Η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την επιστροφή στη βασική ιδέα του φόρου ακίνητης περιουσίας με τη θέσπιση ενός αφορολόγητου ορίου 20.000 - 50.000 ευρώ, χωρίς να πειραχθεί ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ.
12. Αντικειμενικές αξίες: Έρχεται «κούρεμα» 20% κατά μέσο όρο στις αντικειμενικές αξίες όλης της χώρας. Οι τιμές αυτές θα ισχύουν μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα που θα βασίζεται στις εμπορικές τιμές.
13. Μεταβιβάσεις, κληρονομιές, δωρεές, γονικές παροχές: Αλλαγές σχεδιάζονται στον φορολογικό χάρτη για μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές, φέρνει η δέσμευση της κυβέρνησης για επανεξέταση από μηδενική βάση του συστήματος αυτών των φόρων.
14. ΦΠΑ νησιών: Από την 1η Ιουνίου του 2016 καταργείται το καθεστώς του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ σε μία νέα ομάδα νησιών.
www.imerisia.gr
Τα πάνω κάτω στη φορολογία εισοδημάτων-ακινήτων Τα πάνω κάτω στη φορολογία εισοδημάτων-ακινήτων Reviewed by Σπύρος Μέγγουλης on 12:54 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σπύρος Μέγγουλης. Από το Blogger.