Τι λένε παράγοντες της αγοράς για το «κραχ» στο Χρηματιστήριο
AΠΟΕΠΕΝΔΥΟΥΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ - ΑΠΩΛΕΙΕΣ 16% ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ
Της Ειρήνης Σακελλάρη και του Νίκου ΣακελλαρίουΣυνολικές απώλειες που ξεπερνούν το 16% και συγκεκριμένα φθάνουν το 16,62%, καταγράφει μετά και τη χθεσινή μεγάλη πτώση των τιμών ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο με δέκα αρνητικές συνεδριάσεις επί συνόλου δώδεκα. Την ίδια στιγμή, οι τραπεζικές απώλειες είναι της τάξης του 34,15%, ενώ από το τέλος του περασμένου έτους η συνολική κεφαλαιοποίηση έχει υποχωρήσει κατά 7,6 δισ. ευρώ.
Ιστορικά, ο Ιανουάριος του 2008 είχε καταγραφεί ως ο προηγούμενος χειρότερος αντίστοιχος μήνας του Χρηματιστηρίου, καθώς οι απώλειες που είχαν καταγραφεί τότε διαμορφώνονταν σε 15,76%.
Η πολιτική αβεβαιότητα, που όπως φαίνεται δημιουργεί η καθυστέρηση της πρώτης αξιολόγησης του νέου προγράμματος, και το αρνητικό διεθνές περιβάλλον δημιουργούν τάση αποεπένδυσης στο Χρηματιστήριο, το οποίο παραμένει εξαιρετικά ευάλωτο.
Οι ξένοι επενδυτές, αφού τοποθετήθηκαν κυρίως λόγω της μεταβολής των διεθνών δεικτών στο ελληνικό χρηματιστήριο, τώρα σταθμίζουν τον κίνδυνο και προχωρούν σε εκτεταμένες ρευστοποιήσεις.
Εν τω μεταξύ αξίζει να σημειωθεί πως αρκετοί παραμένουν οι ενεργοί παίκτες που σορτάρουν την αγορά.
Μέχρι τις 565 μονάδες, για τον Γενικό Δείκτη και μέχρι τις 151 μονάδες για τον 25άρη, οι «short» δεν έχουν κανένα λόγο ανησυχίας, λένε οι ειδικοί.
Χαμηλά 43 μηνών
Ο Γενικός Δείκτης «φλερτάρει» με χαμηλά 43 μηνών (το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο στις 13/6/2012 και στις 499,56 μονάδες), ενώ σε νέα ιστορικά χαμηλά έκλεισαν οι FTSE25 (-7,37%), τραπεζικός δείκτης (-11,98%), Alpha Bank (-10%), Eurobank (-14,79%), Attica Bank (-14,45%), Viohalco (-6,34%), Εθνική (-7,20%) και Πειραιώς (-17,62%).
Ας σημειωθεί πως στοιχειώδη στήριξη στον Γενικό Δείκτη προσέφερε ο τίτλος της Τράπεζας Κύπρου που σημείωσε άνοδο για τρίτη συνεχόμενη μέρα και έκλεισε χθες στο +0,68%.
Και ενώ ο Γενικός Δείκτης κινείται στα προαναφερόμενα χαμηλά επίπεδα, αρκετοί παράγοντες της αγοράς δηλώνουν απογοητευμένοι από τις εξελίξεις, οι οποίες δεν επιτρέπουν, παρά το χαμηλό επίπεδο των τιμών, τις μετοχές να ανακάμψουν.
Ο δείκτης υποχώρησε μέχρι τις 525,63 μονάδες (-5,83%). Στη συνέχεια επιχειρήθηκε ανεπιτυχώς να καλυφθούν οι απώλειες, με αποτέλεσμα ο δείκτης να κλείσει στις 526,44 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 5,7%.
Ο τζίρος έφθασε τα 84 εκατομμύρια από τα οποία τα 6,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΚΥΠΡ, ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ). Alpha Bank, Eurobank, Εθνική, Πειραιώς, Κύπρου και ΟΤΕ, απασχόλησαν το 78% της συνολικής μεικτής αξίας συναλλαγών.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας οι ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ και Motor Oil. Οι άνθρωποι της αγοράς πάντως -ίσως γιατί έχουν μάθει να περιμένουν- δηλώνουν ψύχραιμοι και θεωρούν πως η ισορροπία στην αγορά θα επανέλθει.
Τι λένε παράγοντες της αγοράς
Άγγελος Περβανάς, Χρηματιστηριακός Εκπρόπωπος της «Περβανάς Χρηματιστηριακής»
Ζητείται ισορροπία
Η σημερινή κατάσταση δείχνει ότι το ελληνικό χρηματιστήριο επηρεάζεται τόσο από τις ξένες αγορές όσο και από τη δυσμενή συγκυρία που έχει φέρει η καθυστέρηση στο Ασφαλιστικό. Το γεγονός ότι όλες οι ξένες αγορές υποχωρούν έχει τη βάση του στην αναδιάρθρωση των επενδυτικών στόχων λόγω των εξελίξεων με τα επιτόκια δολαρίου. Φυσικά, η οικονομική κατάσταση στην Κίνα και η πορεία του πετρελαίου διαδραματίζουν και τους δικούς τους ρόλους στην παγκόσμια χρηματιστηριακή υποχώρηση. Σε ό,τι αφορά το μέλλον, το πρόσφατο παρελθόν μάς έχει δείξει ότι η κατάσταση θα ισορροπήσει κάποια στιγμή, μόνο που ίσως χρειαστεί περισσότερος χρόνος απ' ό,τι αρχικά θα περιμέναμε. Σίγουρα αρκετές μετοχές καλών ελληνικών εταιρειών βρίσκονται σε υπερπουλημένα επίπεδα και αποτελούν ευκαιρίες αγοράς για τους επενδυτές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, οι οποίοι μπορούν να περιμένουν την ωρίμαση των αποδόσεών τους. Όσοι είναι βραχυπρόθεσμοι επενδυτές (in day traders) θα πρέπει να προσέξουν πολύ γιατί κρύβονται πολλοί κίνδυνοι και πολλές αρνητικές εκπλήξεις.
Ομόλογα
Ανοδικά το δεκαετές και το πενταετές
Ανοδικά κινήθηκαν και χθες οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Είναι ενδεικτική η αύξηση της απόδοσης του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου αναφοράς, που ξεπέρασε το 10% και «επέστρεψε» στον Ιούλιο του 2015, από περίπου 9,35% που ήταν προχθές και έναντι του περίπου 7,5% που διαμορφωνόταν στις αρχές Δεκεμβρίου. Άνω του 11% βρέθηκε η απόδοση του πενταετούς ομολόγου αναφοράς από 10,3% προχθές και αντί του 9,3% που κινούνταν περίπου μια εβδομάδα νωρίτερα. Τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν σε «καραντίνα» με την Ελλάδα αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις για την ελληνική οικονομία από τους ξένους οίκους, που ξεκινούν, εκτός απροόπτου, αύριο να δημοσιοποιούν νέες εκθέσεις αξιολόγησης.
Παναγιώτης Αλεξόπουλος, πρόεδρος Πιστοποιημένων Αναλυτών
Συνιστάται ψυχραιμία
Η πτώση στο ελληνικό χρηματιστήριο αποδίδεται κυρίως στις τάσεις που υπάρχουν στις ξένες αγορές, αλλά και στην έλλειψη εξελίξεων στο θέμα της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος που λειτουργεί ως καταλύτης. Εάν προσθέσουμε και τα πολιτικά σενάρια που ακούγονται, τότε μία πτωτική συγκυρία παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις. Η πρόσφατη διορθωτική κίνηση είναι εξαιρετικά βίαιη όπως δείχνουν οι αριθμοί, αλλά δεν νομίζω ότι θα έχει τόση μεγάλη διάρκεια. Σταδιακά θα βρεθούν οι καταλύτες, είτε εγχώριοι είτε διεθνείς, και αφού περάσουμε μία περίοδο μεταβλητότητας, θα φτάσουμε σε περίοδο ισορροπίας. Γενικά συνιστάται ψυχραιμία για τις επενδυτικές αποφάσεις, σε μία περίοδο που οι αποτιμήσεις των μετοχών του ελληνικού χρηματιστηρίου έχουν φτάσει σε ιστορικά χαμηλά και ο Γενικός Δείκτης σε επίπεδα καλοκαιριού 2012.
www.imerisia.gr
Τι λένε παράγοντες της αγοράς για το «κραχ» στο Χρηματιστήριο
Reviewed by Σπύρος Μέγγουλης
on
12:40 μ.μ.
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια: