Αυστηρό σήμα από το Νταβός: «Εφαρμόστε τα συμφωνηθέντα»

ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ
Αυστηρό σήμα από το Νταβός: «Εφαρμόστε τα συμφωνηθέντα»
Του Ηλία Μπενέκου
Αυστηρό μήνυμα για απαρέγκλιτη εφαρμογή των συμφωνηθέντων με τους δανειστές, έστειλε χθες στον Αλ. Τσίπρα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, κατά τη διάρκεια της συζήτησης σε πάνελ με τη συμμετοχή επίσης, των πρωθυπουργών της Γαλλίας Μ. Βαλς και της Ολλανδίας Μ. Ρούτε. 

 
Με το γνωστό «γαλήνιο», πλην όμως αυστηρό ύφος, ο επικεφαλής της γερμανικής οικονομίας «έσφαξε με το γάντι» τον Αλ. Τσίπρα, ξεκαθαρίζοντας εξάλλου ότι τάσσεται αναφανδόν υπέρ της παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν άφησε αναπάντητα τα δηλητηριώδη βέλη του Β. Σόιμπλε, ενώ τόνισε την προσήλωση της χώρας στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, επιμένοντας όμως στην ανάγκη ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους και στην άρση των ανισοτήτων στους κόλπους της Ευρώπης.
Η φράση 
«Αν θέλουμε να καταστήσουμε την Ευρώπη πιο ισχυρή, τότε θα πρέπει να εφαρμόσουμε ό,τι έχουμε συμφωνήσει», τόνισε με νόημα ο κ. Σόιμπλε, προσθέτοντας «έχουμε συμφωνίες και συνθήκες για τις οικονομικές κρίσεις που όμως δεν τηρούνται». «Η συμβουλή μου είναι ότι αν θέλετε να κάνετε ισχυρότερη την Ελλάδα τότε πρέπει να εφαρμόσετε ό,τι έχουμε συμφωνήσει. Μπορούμε απλά να πούμε: Είναι η εφαρμογή, ανόητε!» ανέφερε επί λέξει, παραφράζοντας την παλαιότερη ρήση του Μπιλ Κλίντον «είναι η οικονομία, ανόητε». Η συγκεκριμένη αναφορά μάλιστα προκάλεσε ποικίλα σχόλια, καθώς έβαζε ευθέως στο στόχαστρο τον Αλ. Τσίπρα. Κυβερνητικές πηγές πάντως αργότερα επιχειρούσαν να την υποβαθμίσουν, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει θέμα με την αναφορά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών και εξηγώντας πως το κλίμα ήταν καλό και πρόκειται για μία παράφραση, καθώς αντηλλάγησαν απόψεις και με σχήματα λόγου». Συνεργάτες του πρωθυπουργού χθες βράδυ έκαναν λόγο για «άκομψη δήλωση που δείχνει την εμμονή του κ. Σόιμπλε».
ΔΝΤ
Σαφής ήταν η θέση του κ. Σόιμπλε και σε ό,τι αφορά το ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. «Οι υπουργοί Οικονομικών δεν ήμασταν και τόσο υπέρ της συμμετοχής του ΔΝΤ, αλλά η Γερμανίδα καγκελάριος ήταν υπέρ και είχε δίκιο. Πάντα έτσι είναι. Οι αρχηγοί των κυβερνήσεων έχουν πάντα δίκιο, ενώ οι υπουργοί Οικονομικών ποτέ ή σχεδόν ποτέ», είπε με σκωπτική διάθεση ο κ. Σόιμπλε. Μάλιστα φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για αλλαγή αυτής της απόφασης, λέγοντας «εάν κάποιος ζητούσε από τη γερμανική Βουλή να αλλάξει τη συμφωνία για τη στήριξη της Ελλάδας ως προς την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, θα ήταν 'σαν να μπαίνει σε δωμάτιο με δυναμίτες με ένα αναμμένο κερί». Από το Μαξίμου πάντως χαρακτήριζαν ως «αμυντική» την τοποθέτηση Σόιμπλε για το ΔΝΤ, λόγω της αναφοράς του σε επιλογή της κυρίας Μέρκελ.
«Πληρωμένη» απάντηση στο σχόλιο Σόιμπλε ήρθε αμέσως, από τον Αλ. Τσίπρα, ο οποίος είπε «ούτε εγώ είμαι οπαδός της άποψης ότι πρέπει κανείς να επιχειρεί να ανάψει ένα κερί μέσα σε ένα δωμάτιο με δυναμίτες, όμως δεν είμαι και της άποψης ότι πρέπει εξαιτίας αυτού του λόγου να βρίσκεται διαρκώς στο σκοτάδι. Η καλύτερη λύση είναι να απομακρύνει από το δωμάτιο τους δυναμίτες και μετά να ανάψει το κερί». Ειδικά για το θέμα του ΔΝΤ, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως «εμείς πιστεύουμε ότι η Ευρώπη μπορεί μόνη της. Αποδεχθήκαμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ μετά από επιμονή των εταίρων. Εύχομαι οι συνεχείς διαφωνίες των Θεσμών εξαιτίας του ότι κάποιοι δεν κατανοούν τις ευρωπαϊκές ιδιαιτερότητες, να μην οδηγήσουν σε απαράδεκτες καθυστερήσεις».
Παράλληλα ο κ. Τσίπρας ζήτησε «περισσότερη Ευρώπη, περισσότερη αλληλεγγύη και περισσότερη κοινωνική συνοχή». «Η ελληνική κρίση αντικατοπτρίζει τα δομικά προβλήματα της Ευρώπης. Χρειαζόμαστε κοινούς δημοσιονομικούς κανόνες, τραπεζική ένωση, καταπολέμηση της ανεργίας, η οποία δεν μπορεί να είναι 25% σε μία χώρα και 4% σε άλλη. Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τις ανισότητες μεταξύ ευρωπαϊκού Βορρά και ευρωπαϊκής περιφέρειας για να επιστρέψει η Ευρώπη στην ανάπτυξη», είπε ο πρωθυπουργός. Ξεκαθάρισε δε πως «συνεχίζουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μειώνουμε τη γραφειοκρατία για να απελευθερωθούν παραγωγικές δυνάμεις, αλλά πρέπει να ξαναχτίσουμε το κοινωνικό κράτος».
Σύγκλιση απόψεων πάντως διέκρινε η ελληνική πλευρά σε ό,τι αφορά το προσφυγικό και τη θέση που διατύπωσε ο κ. Τσίπρας ότι χρειάζεται «συνεργασία με την Ε.Ε. στο προσφυγικό, αλλά το κρίσιμο είναι να δημιουργηθεί ένας αξιόπιστος μηχανισμός μετεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία στις χώρες της Ευρώπης».
Είχε δίκιο η Μέρκελ
Σαφής ήταν η θέση του κ. Σόιμπλε και σε ό,τι αφορά το ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. «Οι υπουργοί Οικονομικών δεν ήμασταν και τόσο υπέρ της συμμετοχής του ΔΝΤ, αλλά η Γερμανίδα καγκελάριος ήταν υπέρ και είχε δίκιο. Πάντα έτσι είναι. Οι αρχηγοί των κυβερνήσεων έχουν πάντα δίκιο, ενώ οι υπουργοί Οικονομικών ποτέ ή σχεδόν ποτέ», είπε με σκωπτική διάθεση ο κ. Σόιμπλε.
Κερί και δυναμίτες...
Φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για αλλαγή αυτής της απόφασης, λέγοντας «εάν κάποιος ζητούσε από τη γερμανική Βουλή να αλλάξει τη συμφωνία για τη στήριξη της Ελλάδας ως προς την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, θα ήταν 'σαν να μπαίνει σε δωμάτιο με δυναμίτες με ένα αναμμένο κερί».
Αισιοδοξία Αλ. Τσίπρα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας
«Πιστεύω ότι το 2016 θα είναι η χρονιά που η Ελλάδα θα καταπλήξει την παγκόσμια οικονομική κοινότητα», δήλωσε ο πρωθυπουργός
Μήνυμα αισιοδοξίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, επιχείρησε να εκπέμψει από το Νταβός, με συνέντευξή του στο Bloomberg ο Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι σταδιακά αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη των επενδυτών. «Πιστεύω ότι το 2016 θα είναι η χρονιά που η Ελλάδα θα καταπλήξει την παγκόσμια οικονομική κοινότητα», δήλωσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως «αν και πέρυσι ήταν μια χρονιά με προκλήσεις για την Ελλάδα και την Ευρώπη, πιστεύω ότι έχουμε πολλές ευκαιρίες μπροστά μας».
Τόνισε πως «οι καλές προοπτικές της οικονομίας εδράζονται στο ότι οι εκτιμήσεις για την ύφεση δεν ήταν σωστές. Τα αποτελέσματα θα είναι κοντά στο 0% ή και θα εμφανιστεί μικρή ανάπτυξη», σημείωσε. «Την ίδια στιγμή περιμένουμε πως στο τέλος του εξαμήνου θα επιστρέψουμε στην ανάπτυξη», συνέχισε και αναφέρθηκε στην αύξηση των εσόδων στα τέλη του 2015. «Θα είμαστε σε καλύτερη θέση να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, να πιάσουμε τον στόχο για πλεόνασμα 0,5% το 2016».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την εκτίμηση ότι «βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο, σε ένα κρίσιμο σημείο για να ανακάμψουμε», ενώ επέμεινε στην ανάγκη ολοκλήρωσης των συνομιλιών για την αξιολόγηση με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. «Όσο γρηγορότερα έχουμε μια επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, τόσο το καλύτερο θα είναι για την ανάκαμψη, και για την ευρωπαϊκή οικονομία ως σύνολο», εκτίμησε ο κ. Τσίπρας. «Είμαι πεπεισμένος ότι όλοι οι εταίροι μας θέλουν μια έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και είμαι πεπεισμένος ότι θέλουν μαι επιτυχή και έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, επειδή μπορούν να καταλάβουν ότι ο χρόνος αποτελεί μέρος της στρατηγικής μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

www.imerisia.gr
 
Αυστηρό σήμα από το Νταβός: «Εφαρμόστε τα συμφωνηθέντα» Αυστηρό σήμα από το Νταβός: «Εφαρμόστε τα συμφωνηθέντα» Reviewed by Σπύρος Μέγγουλης on 1:45 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σπύρος Μέγγουλης. Από το Blogger.