Ένα πάρα πολύ ευαίσθητο εργαλείο, που μπορεί να πιάσει "ίχνη" ασθενειών σε πολύ πρώιμο στάδιο ανέπτυξαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Stanford, δίνοντας ελπίδες σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Η μία παράμετρος για την έγκαιρη διάγνωση μιας πάθησης είναι οπωσδήποτε η τύχη - το να κάνεις προληπτικές εξετάσεις στη σωστή στιγμή. Η άλλη είναι να είναι τα διαγνωστικά τεστ τόσο πολύ ευαίσθητα, που να πιάσουν και την παραμικρή αλλαγή στα αντισώματα στον οργανισμό. Η νέα μέθοδος έχει αρχίσει να δοκιμάζεται κλινικά και σε ανθρώπους και η διεθνής επιστημονική κοινότητα κρατά την ανάσα της, καθώς, αν όλα πάνε καλά, ασθένειες όπως ο καρκίνος και ιοί, όπως ο HIV, θα μπορούν να εντοπίζονται πολύ νωρίς, οπότε οι θεραπείες θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικές, ο κίνδυνος μετάδοσης οποιασδήποτε πάθησης θα μειώνεται πάρα πολύ και η έκβαση της υγείας των ασθενών θα είναι, τελικά, πολύ καλύτερη.
Ιχνηλατώντας τα αντισώματα, που απελευθερώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, ως "απάντηση" στην "επίθεση" μιας νόσου, ή συγκεκριμένους βιοδείκτες σε μικρές συγκεντρώσεις έξω από το αίμα, είναι ένας τρόπος να ανακαλύψουν οι ειδικοί την παρουσία κάποιου απειλητικού ιού. Οπότε ο σχεδιασμός ενός μορίου, στο οποίο θα στρέφεται ο βιοδείκτης, με μια αναγνωριστική "σημαία", θα βοηθήσει πολύ, λέει η επικεφαλής της μελέτης, καθηγήτρια χημείας στο Πανεπιστήμιο Stanford, Carolyn Bertozzi, που πήγε τη διαδικασία ένα βήμα παραπέρα, χρησιμοποιώντας απεικονιστική τεχνολογία DNA.
Η νέα τεχνική αποδείχτηκε από 800 έως και 10.000 φορές πιο ευαίσθητη στον εντοπισμό ασθενειών.
"Πολλοί από τους συνεργάτες μας είναι ενθουσιασμένοι, γιατί η νέα τεχνική μπορεί να γίνεται στα εργαστήριά τους, μιας και απαιτούνται μηχανήματα που έχουν ήδη και είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση τους" δήλωσε η Cheng-ting 'Jason' Tsai, που, επίσης, συμμετείχε στην εκπόνηση της μελέτης.
Μετά το έιτζ και τον καρκίνο οι ερευνητές στοχεύουν τώρα στον διαβήτη τύπου 2, καθώς, και σε αυτή την περίπτωση, η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να μειώσει τις ανεπιθύμητες ενέργειες.