Μπακαλιάρος-σκορδαλιά: το εθνικό μας φαγητό στο μικροσκόπιο
Η 25η Μαρτίου επιβάλλει ένα παραδοσιακό γεύμα με μπακαλιάρο και
σκορδαλιά, το οποίο αν και μας αφήνει… «δώρο» δύσοσμη αναπνοή, μας
αποζημιώνει με τη γεύση και τη νοστιμιά του. Η Κλινική Διατροφολόγος –
Διαιτολόγος του diatrofi.gr, Μαρία Τουμπή, «ζυγίζει» το εθιμοτυπικό αυτό
πιάτο και προτείνει μια υπέροχη συνταγή.
Κατά τη διάρκεια της σαρακοστιανής νηστείας επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού μόνο 2 φορές, μια εκ των οποίων είναι η ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, κάθε 25η Μαρτίου. Τα παλαιότερα χρόνια, το ψάρι ήταν δυσεύρετο, ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές. Αυτός θεωρείται και ο βασικός λόγος που το παστό ψάρι, όπως ο βακαλάος, καθιερώθηκε σαν επίσημο γεύμα αυτής της γιορτής.
Μέχρι και σήμερα ο βακαλάος, συνοδευόμενος από τη σκορδαλιά, αποτελεί την καθιερωμένη επιλογή γεύματος για αυτή την εορταστική ημέρα. Ας δούμε όμως, ποια είναι τα θρεπτικά και ποια τα τρωτά σημεία του εθνικού μας πιάτου.
Πλεονεκτήματα:
Μπακαλιάρος στο φούρνο
Αν θέλετε να αποφύγετε το τηγανητό γεύμα, αλλά να τιμήσετε και την παράδοση, δοκιμάστε την παρακάτω συνταγή.
Υλικά που χρειαζόμαστε για 4 μερίδες:
4 φιλέτα μπακαλιάρου
2 μέτρια κρεμμύδια
2 μεγάλες πατάτες
1 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
3 πράσα
μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 λεμόνι
αλάτι, λευκό πιπέρι
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Σοτάρετε το πράσο σε λίγο ελαιόλαδο και στρώστε σε ένα ταψί. Κόψτε τις πατάτες σε λεπτές ροδέλες και το κρεμμύδι σε μέτριες. Δημιουργήστε στρώματα από τα λαχανικά και τοποθετήστε επάνω το ψάρι. Αλατοπιπερώστε και περιχύστε με το λευκό κρασί. Ψήστε σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο για 40 λεπτά σε φούρνο αέρα στους 180 βαθμούς.
Μαρία Τουμπή, Κλινική Διατροφολόγος – Διαιτολόγος
www.diatrofi.gr
Κατά τη διάρκεια της σαρακοστιανής νηστείας επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού μόνο 2 φορές, μια εκ των οποίων είναι η ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, κάθε 25η Μαρτίου. Τα παλαιότερα χρόνια, το ψάρι ήταν δυσεύρετο, ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές. Αυτός θεωρείται και ο βασικός λόγος που το παστό ψάρι, όπως ο βακαλάος, καθιερώθηκε σαν επίσημο γεύμα αυτής της γιορτής.
Μέχρι και σήμερα ο βακαλάος, συνοδευόμενος από τη σκορδαλιά, αποτελεί την καθιερωμένη επιλογή γεύματος για αυτή την εορταστική ημέρα. Ας δούμε όμως, ποια είναι τα θρεπτικά και ποια τα τρωτά σημεία του εθνικού μας πιάτου.
- Ο βακαλάος, όπως και κάθε ψάρι, είναι καλή πηγή εύπεπτων πρωτεϊνών
- Περιέχει βιταμίνες A, D και K
- Είναι πλούσιος στα απαραίτητα ω-3 λιπαρά οξέα (EPA και DHA)
- Το σκόρδο εμφανίζει αντιμικροβιακές ιδιότητες
- Αρκετές έρευνες συνδέουν την υψηλή κατανάλωση σκόρδου με μείωση της αρτηριακής πίεσης, αλλά και της χοληστερόλης
- Η πατάτα είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C και κάλιο
- Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και η συχνή του κατανάλωση είναι συνυφασμένη με την καλή υγεία
- Το τηγάνισμα καταστρέφει αρκετά θρεπτικά συστατικά, κυρίως τα απαραίτητα λιπαρά οξέα
- Τα τηγανητά γεύματα είναι πλούσια σε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια
- Η υψηλή κατανάλωση πατάτας ή ψωμιού, εκτός από τις θερμίδες του γεύματος, πιθανόν να αυξήσει επικίνδυνα και τη γλυκόζη του αίματος
- Ο παστός βακαλάος έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, ακόμα και μετά το καθιερωμένο ξαλμύρισμα, οπότε δεν συστήνεται για όσους πάσχουν από ανεβασμένη αρτηριακή πίεση
- Αν βρίσκεστε σε πρόγραμμα απώλειας βάρους, να θυμάστε ότι μια μικρή μερίδα τηγανητού μπακαλιάρου με κουρκούτι αποδίδει περίπου 300 θερμίδες, ενώ αν συνοδέψετε το γεύμα σας με 1-2 κουταλιές σκορδαλιά θα προσθέσετε περίπου 150 θερμίδες επιπλέον
Υλικά που χρειαζόμαστε για 4 μερίδες:
4 φιλέτα μπακαλιάρου
2 μέτρια κρεμμύδια
2 μεγάλες πατάτες
1 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
3 πράσα
μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 λεμόνι
αλάτι, λευκό πιπέρι
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Σοτάρετε το πράσο σε λίγο ελαιόλαδο και στρώστε σε ένα ταψί. Κόψτε τις πατάτες σε λεπτές ροδέλες και το κρεμμύδι σε μέτριες. Δημιουργήστε στρώματα από τα λαχανικά και τοποθετήστε επάνω το ψάρι. Αλατοπιπερώστε και περιχύστε με το λευκό κρασί. Ψήστε σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο για 40 λεπτά σε φούρνο αέρα στους 180 βαθμούς.
Μαρία Τουμπή, Κλινική Διατροφολόγος – Διαιτολόγος
www.diatrofi.gr
Μπακαλιάρος-σκορδαλιά: το εθνικό μας φαγητό στο μικροσκόπιο
Reviewed by Σπύρος Μέγγουλης
on
4:50 μ.μ.
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια: