Ολυμπιακό Ινστιτούτο Ελιάς: Να αναλάβουν δράσεις επανεκκίνησης της οικονομίας και παραγωγής πλούτου οι ίδιοι οι πολίτες
ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
H επανεκκίνηση της οικονομίας πρέπει να βασίζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας και ένα από αυτά είναι ο πρωτογενής της τομέας και ιδιαίτερα προϊόντα που λόγω και του κλίματός της έχουν ξεχωριστή θέση στην παγκόσμια αγορά, όπως είναι η ελιά, και τα κάθε είδους προϊόντα που συνδέονται με αυτή, επισημαίνει το «Ολυμπιακό Ινστιτούτο Ελιάς», μία πρωτοβουλία που προτείνει πολλές, επιστημονικά τεκμηριωμένες και στοχευμένες δράσεις, στο πλαίσιο του διεθνώς δοκιμασμένου με επιτυχία προτύπου της «Αυτοδύναμης Τοπικής Θεματικής Ανάπτυξης».Οπως υπογραμμίζει, αποτελεί κοινό τόπο ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι καθηλωμένη σε συνθήκες πολύχρονης και παρατεινόμενης κρίσης: ύφεση στην οικονομία, ατροφία στην επιχειρηματικότητα, τεράστια ποσοστά ανεργίας, ιδιαίτερα στη νέα γενιά, φτωχοποίηση μεγάλου ποσοστού του πληθυσμού της χώρας. Συνθήκες που εφάπτονται της ανθρωπιστικής κρίσης, που ακυρώνουν ψυχολογικά προαπαιτούμενα της κοινωνικής συνοχής, όπως τα αισθήματα της ασφάλειας-επιβίωσης και της ελπίδας.
Τα αίτια που τα πράγματα έφθασαν στο σημείο αυτό είναι πολλά, ένα όμως πολύ βασικό, που σχετίζεται με την πρωτοβουλία, είναι ότι σαν Χώρα δεν δώσαμε, και εξακολουθούμε να μην δίνουμε, την πρέπουσα σημασία στην ανάπτυξη και ιδιαίτερα στην ενδογενή ανάπτυξη, τη μεταποίηση, την ποιότητα, τις νέες τεχνολογίες, την καινοτομία. Επίσης, στην ανάδειξη και αξιοποίηση του ιστορικού και πολιτιστικού πλούτου της χώρας, ο οποίος μπορεί να είναι δύναμη στήριξης όλων των τομέων της οικονομίας. Τους καρπούς αυτής της άφρονης επιλογής τους γευόμεθα τώρα!
Το ερώτημα το οποίο πρέπει να απαντηθεί είναι: Υπάρχει τελικά, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η δυνατότητα να αναπτυχθούν δράσεις που θα επιτρέψουν τη διαμόρφωση όρων εξόδου από την κρίση;
Η απάντηση του «Ολυμπιακού Ινστιτούτου Ελιάς» στο ερώτημα είναι θετική: Ναι, υπάρχει. Τούτο θα συμβεί εάν η τελευταία εφεδρεία την οποία διαθέτει κάθε κοινωνία, οι ίδιοι οι πολίτες, αναλάβουν δράσεις επανεκκίνησης της οικονομίας και παραγωγής πλούτου. Εάν μεταφέρουν, στην αρχή λίγοι και ολοένα περισσότεροι, τον όρο περί «κοινωνίας των πολιτών» απο το πεδίο της θεωρητικής διαμόρφωσης δεδομένων σε εκείνο των πρακτικών εφαρμογών.
Εάν, εντέλει, αναλάβουν οι ίδιοι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες μικρών, μεσαίων αλλά και μεγάλων μεγεθών, προκειμένου να παραχθεί πλούτος, συμβάλλοντας στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.
Αυτή η αξιολόγηση των δεδομένων και η συστηματική μελέτη εφικτών «από τα κάτω» πρωτοβουλιών οδήγησε στην ίδρυση του «Ολυμπιακού Ινστιτούτου Ελιάς».
Ως αφετηρία, κίνητρο και σημειολογία για την πρωτοβουλία ίδρυσης του Ολυμπιακού Ινστιτούτου Ελιάς (Ο.Ι.Ε.) διατυπώνεται η ανάγκη επανεκκίνησης της οικονομίας, η οποία προϋποθέτει ενεργοποίηση των οικονομικά ενεργών κοινωνικών κυττάρων, διαμόρφωση και προβολή συγκεκριμένης οικονομικής δράσης ικανής να επιφέρει μετρήσιμα αποτελέσματα και να ενταχθεί με επιτυχία στο ανταγωνιστικό περιβάλλον, ανταπόκριση και συμμετοχή ευρύτατου τμήματος δυνάμει ενδιαφερομένων ως προς την προτεινόμενη δράση, εξασφάλιση των απαιτούμενων κεφαλαίων με την προσέλκυση επενδυτών οι οποίοι, με κίνητρο σαφές πεδίο - ελκυστική κερδοφορία, καθιστούν την πρόταση έργο.
Είναι αυτονόητο ότι τούτη η επανεκκίνηση της οικονομίας πρέπει να βασίζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει αυτή η Χώρα. Ένα από αυτά είναι ο πρωτογενής της τομέας και ιδιαίτερα προϊόντα που λόγω και του κλίματος της έχουν μια ξεχωριστή θέση στην παγκόσμια αγορά όπως είναι η ελιά, και τα κάθε είδους προϊόντα που συνδέονται με αυτή.
Για τις δράσεις του «Ολυμπιακού Ινστιτούτου Ελιάς» μπορεί κανείς να ενημερωθεί στον διαδικτυακό τόπο http://olympicoliveinstitute.eu/.
Ολυμπιακό Ινστιτούτο Ελιάς: Να αναλάβουν δράσεις επανεκκίνησης της οικονομίας και παραγωγής πλούτου οι ίδιοι οι πολίτες
Reviewed by Σπύρος Μέγγουλης
on
6:31 μ.μ.
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια: