Πώς φτάσαμε στο «ναυάγιο» που θέτει σε κίνδυνο την οικονομία
ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ
Σύνοδο Κορυφής για να βρεθεί λύση ζητά ο Αλέξης Τσίπρας |
Σε οριακό σημείο κινείται η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές. Αργά χθες το βράδυ ξεκαθάρισε πως δεν θα συνεδριάσει, αύριο, εκτάκτως το Eurogroup για την Ελλάδα, καθώς δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει συμφωνία για το έκακτο προληπτικό πακέτο των 3,6 δισ. ευρώ, που εξελίχθηκε στο μεγάλο «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης. Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις η ένταση κλιμακώνεται επικίνδυνα. Μάλιστα ο πρωθυπουργός αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ζητήσει σήμερα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, επιχειρώντας να μεταφέρει το θέμα σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.Σύμφωνα με πληροφορίες από το ελληνικό «στρατόπεδο» το ΔΝΤ επιμένει η Ελλάδα να νομοθετήσει, προκαταβολικά και άμεσα, συγκεκριμένα μέτρα που θα ενεργοποιηθούν σε περίπτωση που διαπιστωθούν αποκλίσεις από τους στόχους στη διετία 2017 ? 2018, θέση που δεν δέχεται η ελληνική πλευρά. Ενδεικτικό των δυσκολιών είναι ότι χθες το απόγευμα οι συνομιλίες διεκόπησαν μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών, ώστε οι εκπρόσωποι των Θεσμών να συσκεφθούν μεταξύ τους, ενώ στη συνέχεια μέσω τηλεδιάσκεψης ενημερώθηκε ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, χωρίς όμως να καταστεί δυνατό να υπάρξει συμφωνία ώστε να υπάρξει συνεδρίαση του Eurogroup, αύριο. «Χρειάζεται περισσότερος χρόνος», έγραψε ο εκπρόσωπος του Γ. Ντάισελμπουμ στο Twitter το βράδυ της Τρίτης, συμπληρώνοντας πως «η συνάντηση για την πρώτη αξιολόγηση, τα επιπλέον μέτρα αλλά και τη ρύθμιση του χρέους θα γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο».
Πολιτική λύση θα επιδιώξει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας |
Tο «αγκάθι»
Μεγάλο «αγκάθι» όμως παραμένει το θέμα του μηχανισμού ενεργοποίησης των έκτακτων, πρόσθετων μέτρων, 3,6 δισ. ευρώ που απαιτούνται προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ, ώστε το Ταμείο να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα. Το Ταμείο φέρεται να επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει να νομοθετήσει, άμεσα, προληπτικά μέτρα τα οποία θα πρέπει να ληφθούν, μελλοντικά, σε περίπτωση απόκλισης από τον στόχο του προγράμματος. Η κυβέρνηση αντιτείνει ότι η νομοθέτηση υπό αίρεση είναι αντίθετη και με το ελληνικό Σύνταγμα αλλά και το διεθνές νομικό δίκαιο.
Αντιπροτείνει τη θεσμοθέτηση ενός μόνιμου μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης που θα ενεργοποιείται την άνοιξη του 2017 και την άνοιξη του 2018, εάν από τα στοιχεία που θα δημοσιεύει η Eurostat για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών το προηγούμενο έτος, προκύπτουν αποκλίσεις έναντι των στόχων (1,75% του ΑΕΠ πλεόνασμα το 2017 και 3,5% το 2018). Με βασικό στόχο να μην υπάρξει, τώρα, δέσμευση από την ελληνική πλευρά ότι οι διορθωτικές παρεμβάσεις θα προέρχονται αποκλειστικά από το σκέλος των δαπανών, καθώς θα μπορούσε έτσι να ανοίξει θέμα που θα παρέπεμπε σε μειώσεις για παράδειγμα μισθών στο δημόσιο ή/και νέων μειώσεων στις συντάξεις, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μπορούσε να προβλέπεται ότι ο υπουργός Οικονομικών θα εξουσιοδοτείται να παρουσιάσει ισοδύναμα μέτρα και από το σκέλος των εσόδων, δηλαδή και νέες παρεμβάσεις φορολογικού χαρακτήρα.
Ντάισελμπλουμ
Έχουμε συμφωνήσει στο 95% του πακέτου των εμπροσθοβαρών μέτρων για τις μεταρρυθμίσεις που λαμβάνει η Ελλάδα εκτιμούσε νωρίς χθες ο επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ. Όπως πρόσθεσε υπήρξε συμφωνία ότι επειδή υπάρχει αβεβαιότητα σε πολλά σημεία και επειδή οι προβλέψεις του ΔΝΤ είναι πιο γκρίζες, «πρέπει να έχουμε ένα προληπτικό πακέτο μέτρων πάνω στο οποίο εργάζονται αυτή τη στιγμή» θέμα για το οποίο είπε πως δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία, ακόμη.
Το ΔΝΤ
Σύμφωνα με πληροφορίες από το ελληνικό «στρατόπεδο» το ΔΝΤ επιμένει η Ελλάδα να νομοθετήσει, προκαταβολικά και άμεσα, συγκεκριμένα μέτρα που θα ενεργοποιηθούν σε περίπτωση που διαπιστωθούν αποκλίσεις από τους στόχους στη διετία 2017 ? 2018, θέση που δεν δέχεται η ελληνική πλευρά.
Διακοπή
Χθες το απόγευμα οι συνομιλίες διεκόπησαν μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών, ώστε οι εκπρόσωποι των Θεσμών να συσκεφθούν μεταξύ τους, ενώ στη συνέχεια μέσω τηλεδιάσκεψης ενημερώθηκε ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, χωρίς όμως να καταστεί δυνατό να υπάρξει συμφωνία ώστε να υπάρξει συνεδρίαση του Eurogroup, αύριο.
Πηγή: www.imerisia.gr
Πώς φτάσαμε στο «ναυάγιο» που θέτει σε κίνδυνο την οικονομία
Reviewed by Σπύρος Μέγγουλης
on
9:00 π.μ.
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια: