«Ηλεκτρο-σοκ» στο λιανεμπόριο, ασφυξία στις επιχειρήσεις

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΝΕΟ ΚΥΜΑ «ΛΟΥΚΕΤΩΝ»
«Ηλεκτρο-σοκ» στο λιανεμπόριο, ασφυξία στις επιχειρήσεις Του Δημήτρη Μαλλά
Σε καθεστώς ασφυξίας κινείται πλέον η αγορά του λιανεμπορίου και γενικότερα οι μικρές επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες ανησυχούν ότι θα έχουν την ίδια τύχη με την Ηλεκτρονική Αθηνών, η οποία από προχθές βρίσκεται σε κατάσταση πτώχευσης.
Η περίπτωση της Ηλεκτρονικής είναι απλώς η τελευταία προσθήκη σε μία αρκετά μεγάλη λίστα από επιχειρήσεις, ιδίως στον χώρο του λιανεμπορίου που «κατέβασαν» ρολά τα τελευταία χρόνια όπως συνέβη χθες με τα 47 καταστήματα της πρώτης, καθώς δεν κατάφεραν να αντέξουν τις επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης, με τα capital controls που επεβλήθησαν το καλοκαίρι του 2015 να δίνουν σε αρκετές περιπτώσεις τη χαριστική βολή.
Η λίστα των επιχειρήσεων που θα βάλουν «λουκέτο» αναμένεται να διευρυνθεί μέσα στους επόμενους μήνες, όπως επισημαίνουν διαρκώς οι κλαδικοί φορείς. Χαρακτηριστικό δείγμα της κατάστασης που επικρατεί είναι τα αποτελέσματα πρόσφατα δημοσιοποιημένης έρευνας της εταιρείας Marc που επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) της ΓΣΕΒΕΕ και έγινε σε 1.007 επιχειρήσεις, σύμφωνα με την οποία μόλις το 9,4% των ερωτηθέντων αναμένει βελτίωση για την πορεία της επιχείρησής του. Από την άλλη πλευρά, το 61,2% αναμένει επιδείνωση και το 52,2% θεωρεί ως πολύ πιθανόν τον κίνδυνο του λουκέτου, εκ τω οποίων άμεσο κίνδυνο διακοπής λειτουργίας το επόμενο εξάμηνο αντιμετωπίζει το 18,1%.
«Ηλεκτρο-σοκ» στο λιανεμπόριο, ασφυξία στις επιχειρήσεις
Κλεισίματα
Η κατάσταση της οικονομίας την τελευταία εξαετία έχει οδηγήσει στο κλείσιμο πολλές εταιρείες που θεωρούνταν την περασμένη δεκαετία ως αρκετά «δυνατές».
Στον χώρο των σούπερ μάρκετ, το πιο γνωστό παράδειγμα είναι η Ατλάντικ, αλλά στον συγκεκριμένο κλάδο παρατηρούνται τάσεις έντονης συγκέντρωσης, απόρροια των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν πολλές εταιρείες.
Στον χώρο του λιανικού εμπορίου, από τα πιο «τρανταχτά» παραδείγματα είναι αυτά των αλυσίδων Sprider Stores και Carouzos, ενώ άδοξο τέλος είχε και η αλυσίδα Φωκάς. Επίσης, υπάρχει και η περίπτωση της αλυσίδας ηλεκτρικών ειδών Εικόνας - Ήχος που κατέβασε ρολά στην αρχή της κρίσης, ενώ στον ίδιο κλάδο προ της έλευσης της οικονομικής ύφεσης το κλείσιμο της Ράδιο Κορασίδης είχε προκαλέσει πολλές αναταράξεις.
Στον χώρο των τροφίμων, οι περιπτώσεις της Nutriart (πρώην Κατσέλης) αλλά και της γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ είναι από τις πιο γνωστές, και απασχολούσαν εκατοντάδες εργαζόμενους που βρέθηκαν χωρίς δουλειά.
Οι επιπτώσεις της ύφεσης ήταν δραματικές και στον κλάδο της βιομηχανίας, με εταιρείες όπως είναι η βιομηχανία δομικών υλικών Φίλκεραμ ? Johnson, η βιομηχανία ξύλου Shelman αλλά και η χαρτοβιομηχανία Diana να μην καταφέρνουν να επιβιώσουν, με αποτέλεσμα την απώλεια ενός σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας σε πόλεις της περιφέρειας. Από τις περιπτώσεις που πήραν σημαντική δημοσιότητα ήταν και αυτή του κλεισίματος της αλυσίδας Bodyline, που είχε φθάσει κάποια στιγμή να απασχολεί 1.700 εργαζομένους.
Έντονες είναι οι επιπτώσεις και στον χώρο των μικρών σημείων πώλησης, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα η Παπαστράτος, τα τελευταία χρόνια εκτιμάται ότι έχουν κλείσει περισσότερα από 10.000 περίπτερα και καταστήματα ψιλικών ειδών.
Αντιδράσεις
Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι χθες τα κόμματα της αντιπολίτευσης έσπευσαν να τοποθετηθούν, με αφορμή την περίπτωση της Ηλεκτρονικής, για την κατάσταση της ελληνικής αγοράς και να ασκήσουν δριμεία κριτική στην κυβέρνηση.
Σε κοινή δήλωσή τους, η συντονίστρια παραγωγής και εμπορίου της Νέας Δημοκρατίας, Όλγα Κεφαλογιάννη και ο συντονιστής οικονομικών υποθέσεων Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρουν ότι «η κυβέρνηση έχει χάσει τα αβγά και τα πασχάλια. Λουκέτα, απολύσεις, ασφυξία παντού. Ο κ. Μάρδας δηλώνει ότι ?δεν υπάρχει πρόβλημα με τα capital controls στην οικονομία? και ότι ?φέτος είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα για τις επιχειρήσεις σε σχέση με πέρυσι''. Μπορεί να δοκιμάσει να τα πει αυτά στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, στους εργαζόμενους και στους ανέργους;».
Σε αντίστοιχο κλίμα ήταν και η δήλωση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, υπεύθυνου ανάπτυξης της κοινοβουλευτικής ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο οποίος σημειώνει ότι «η 'έκρηξη' ανάπτυξης που υποσχέθηκε πριν σπό λίγες μέρες η κυβέρνηση, μετατρέπεται καθημερινά σε έκρηξη λουκέτων, με τελευταίο παράδειγμα την Ηλεκτρονική και τους 450 απολυμένους. Παράλληλα ο κ. Μάρδας, προκαλεί τον επιχειρηματικό κόσμο μιλώντας για τις 'ευεργετικές' δράσεις των capital controls. Ανίκανοι, μοιραίοι και επικίνδυνοι, παραμένουν πιστοί στον αυτοσκοπό της εξουσίας».
Στο ίδιο μήκος κύματος και το Ποτάμι, το οποίο σημειώνει: «Άλλοι 450 εργαζόμενοι (αυτή τη φορά της Ηλεκτρονικής Αθηνών) είναι χωρίς δουλειά. Η αντιαναπτυξιακή πολιτική, η εχθρότητα στην ιδιωτική πρωτοβουλία και τα capital controls οδηγούν καθημερινά σε νέα, μικρά και μεγάλα, λουκέτα. Τώρα ούτε συγκεντρώσεις, ούτε συναυλίες θα οργανώσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι φωνές των απολυμένων δεν θα φθάσουν καν στα υπουργικά γραφεία. Ο μακάριος ύπνος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα συνεχιστεί».
Πηγή: www.imerisia.gr
«Ηλεκτρο-σοκ» στο λιανεμπόριο, ασφυξία στις επιχειρήσεις «Ηλεκτρο-σοκ» στο λιανεμπόριο, ασφυξία στις επιχειρήσεις Reviewed by Σπύρος Μέγγουλης on 11:47 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σπύρος Μέγγουλης. Από το Blogger.