Γιατί «πάγωσαν» οι διαπραγματεύσεις - Τι φοβούνται στην Αθήνα

ΒΑΡΙΑ ΣΚΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γιατί «πάγωσαν» οι διαπραγματεύσεις - Τι φοβούνται στην Αθήνα
Της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Με βαριά τη σκιά του Wikileaks πάνω από την ελληνική οικονομία, ξεκίνησε χθες στην Αθήνα, νέος και καθοριστικός γύρος συνομιλιών μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών, εντός ενός ούτως ή άλλως ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος, αφού στόχος παραμένει η αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί εντός Απριλίου, στη χειρότερη περίπτωση αρχές Μαΐου.
Οι συνομιλίες, με το ΔΝΤ να δίνει το «παρών στις διαπραγματεύσεις, διεξάγονται σε σαφώς πιο τεταμένο κλίμα, σε σχέση με λίγες μέρες νωρίτερα, αφού η διαρροή της συζήτησης Τόμσεν - Βελκουλέσκου στην πλατφόρμα Wikileaks και οι προεκτάσεις της, εκ των πραγμάτων βαραίνουν στις διαβουλεύσεις. Σήμερα η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει μέτρα 1,8 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ προκειμένου να καλυφθούν οι απαιτήσεις των Θεσμών για το δημοσιονομικό κενό, ενώ χθες στην πρώτη συνάντηση καθορίστηκε χρονοδιάγραμμα για τις συζητήσεις των επόμενων επτά ημερών. Η επόμενη συνάντηση του Ευκλ. Τσακαλώτου με τους Θεσμούς αναμένεται αύριο.
Τα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό εξακολουθούν να μεταφέρουν πάντως μέχρι στιγμής, αίσθηση επείγοντος για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα. Ξένοι αξιωματούχοι εκτιμούν πως πρακτικά το ελληνικό ζήτημα με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο θα πρέπει, εκτός απροόπτου, να έχει εκτονωθεί έστω και με δυσκολίες, έως τις 23 Μαΐου, ένα μήνα δηλαδή πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα στη Βρετανία για το Brexit, αφού η Ευρώπη επιθυμεί η συγκεκριμένη ψηφοφορία να διεξαχθεί σε συνθήκες νηνεμίας.
Γιατί «πάγωσαν» οι διαπραγματεύσεις - Τι φοβούνται στην Αθήνα
Με ποιους όρους
Σε αυτό το σενάριο, εκείνο που μένει να φανεί στην πράξη τελικά με ποιους όρους αυτό θα γίνει και εάν η χώρα θα καταφέρει να αποσπάσει πλέον οφέλη για το χρέος ει δυνατόν μέσα στον Μάιο, όπως φερόταν να είναι ο αρχικός σχεδιασμός. Το σενάριο της παράτασης των διαπραγματεύσεων για την πρώτη αξιολόγηση πέραν του Μαΐου εξακολουθεί να είναι για όλες τις πλευρές εφιαλτικό. Πέραν της αναστάτωσης που θα προκαλούσε στο ντιμπέιτ για το Brexit, θα ήταν εξαιρετικά δυσμενές για την ελληνική οικονομία, αφού αυτή θα κινείται τότε σε κόκκινη ζώνη από πλευράς ρευστότητας: Εφόσον δεν έχει ληφθεί εγκαίρως απόφαση για εκταμίευση δόσεων ώστε να καλυφθούν οι υψηλές λήξεις δανείων τον Ιούνιο και κυρίως τον Ιούλιο, η χώρα δεν θα μπορέσει να καλύψει τις υποχρεώσεις αυτές με ίδια μέσα και να είναι παράλληλα συνεπής με την πληρωμή μισθών και συντάξεων στο εσωτερικό της.
Την ίδια ώρα, ξένοι αναλυτές σημειώνουν πως η νευρικότητα στην αγορά ξεκινά να εντείνεται, στον απόηχο της διαρροής του διαλόγου Τόμσεν ? Βελκουλέσκου περιμένοντας να δουν εάν θα υπάρξουν καθυστερήσεις και σε ποιο βαθμό.
Χθες μάλιστα η απόδοση του διετούς ομολόγου αυξήθηκε κατά 200 μονάδες βάσης, και ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα. Εν τω μεταξύ αίσθηση προκάλεσε χθες η πρώτη τοποθέτηση του Βερολίνου. Μία μόλις μέρα πριν από την κρίσιμη συνάντηση, σήμερα μεταξύ της Αγκ. Μέρκελ και της Κρ. Λαγκάρντ, έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως δεν θα διχαστεί με το Ταμείο για την Ελλάδα αποκλείοντας παράλληλα «κούρεμα» στο ελληνικό χρέος, στην παρούσα φάση.
Χθες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης είχαν την πρώτη συνάντηση με τους εκπροσώπους των Θεσμών, η οποία διήρκησε μόλις μιάμιση ώρα και στην οποία, σύμφωνα με τον υπουργό, δεν έγινε η παραμικρή συζήτηση σχετικά με τις διαρροές από το WikiLeaks. Δήλωσε πως τέθηκε το χρονοδιάγραμμα των συναντήσεων έως τη Δευτέρα και ο οδικός χάρτης έως το Eurogroup της 22ας Απριλίου.
Ο σχεδιασμός
Υπενθυμίζεται πως ο σχεδιασμός ήταν έως τις 12 Απριλίου να έχει ολοκληρωθεί το βασικό σκέλος των διαβουλεύσεων ώστε να υπάρχει μια καλή πλατφόρμα συζήτησης όταν όλες οι πλευρές θα μεταβούν στην Ουάσιγκτον για την εαρινή Σύνοδο στις 15 Απριλίου. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, στην πρώτη συνάντηση χθες μετείχαν από τους Θεσμούς οι: Ντ. Κοστέλο και Κρ. Άλεν από την Κομισιόν, η Ντ. Βελκουλέσκου, Ι. Πέτροβα και Γ. Μακ Γκριου από το ΔΝΤ και Ρ. Ράφερ και Τζ. Καλεγκάρι από την ΕΚΤ και ο Ν. Τζιαμαρόλι από τον ESM.
• Νευρικότητα
Ξένοι αναλυτές σημειώνουν πως η νευρικότητα στην αγορά ξεκινά να εντείνεται, στον απόηχο της διαρροής του διαλόγου Τόμσεν - Βελκουλέσκου περιμένοντας να δουν εάν θα υπάρξουν καθυστερήσεις και σε ποιο βαθμό.
• Δεκαετές
Χθες η απόδοση του διετούς ομολόγου αυξήθηκε κατά 200 μονάδες βάσης, και ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα.
• Πρώτη συνάντηση
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης είχαν την πρώτη συνάντηση με τους εκπροσώπους των Θεσμών, η οποία διήρκησε μόλις μιάμιση ώρα και στην οποία, σύμφωνα με τον υπουργό, δεν έγινε η παραμικρή συζήτηση σχετικά με τις διαρροές από το WikiLeaks.
Αλλαγές στη φορολογία, «ψαλίδι» στις δαπάνες
Τις προτάσεις της για παρεμβάσεις στη φορολογία και περικοπές δαπανών ύψους 1,8 δισ. ευρώ παρουσιάζει σήμερα η ελληνική πλευρά στους Θεσμούς, προκειμένου αύριο το θέμα επί τάπητος σε νέα συνάντηση που θα έχουν οι επικεφαλής με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με πηγές, το ΔΝΤ εκτιμά πως με τα μέτρα που έχουν παρουσιαστεί επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 1,5% του ΑΕΠ για το 2018 και με τα νέα ίσως πάμε προς το 2,5%. Παραμένει δηλαδή, για το Ταμείο η απόσταση ώστε να καλυφθεί ο στόχος για 3,5% του ΑΕΠ. Στο πακέτο των μέτρων περιλαμβάνονται:
Ανατροπές στη φορολογία εισοδήματος των φυσικών προσώπων με νέα φορολογική κλίμακα με «ψαλιδισμένη» την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ που ισχύει σήμερα και χορηγείται στους μισθωτούς και συνταξιούχους και νέα κλίμακα υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που επιβάλλεται στους έχοντες εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Σύμφωνα με το τελευταίο κυβερνητικό σχέδιο, φορολογούμενοι με χαμηλά και υψηλά εισοδήματα, φορολογούμενοι με εισοδήματα από ενοίκια αλλά και οι αγρότες θα επιβαρυνθούν με πρόσθετους φόρους. Αυξημένος περίπου κατά 200 εκατ. ευρώ αναμένεται να είναι και ο λογαριασμός του φόρου ακινήτων που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων.
Αυξήσεις στην έμμεση φορολογία με αυξήσεις στο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα και το φυσικό αέριο που θα προκαλέσει ντόμινο επιβαρύνσεων στην αγορά, αύξηση του ειδικού τέλους στην κινητή τηλεφωνία, επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και πρόταση για αύξηση του φόρου στον καπνό.
Πηγή: www.imerisia.gr
 
Γιατί «πάγωσαν» οι διαπραγματεύσεις - Τι φοβούνται στην Αθήνα Γιατί «πάγωσαν» οι διαπραγματεύσεις - Τι φοβούνται στην Αθήνα Reviewed by Σπύρος Μέγγουλης on 11:30 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σπύρος Μέγγουλης. Από το Blogger.