Το μεγάλο παζάρι στην αγορά των ξενοδοχείων – Ποιος θα αγοράσει ποιον

Το μεγάλο παζάρι στην αγορά των ξενοδοχείων – Ποιος θα αγοράσει ποιον

Στο τραπεζικό ξενοδοχειακό δανειακό χαρτοφυλάκιο που αναμένεται να βγει προς πώληση έχει στρέψει το ενδιαφέρον της η εισηγμένη στο Χ.Α. εταιρεία «Λάμψα» που ελέγχει «Μεγάλη Βρετανία» και «King George».
Οπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση του διοικητικού συμβουλίου της εισηγμένης εταιρείας που ανήκει στον όμιλο Λασκαρίδη, «η Διοίκηση παρακολουθεί με ενδιαφέρον και προσοχή τις επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργούνται στη χώρα και είναι έτοιμη να ενεργήσει, μόνη ή με κατάλληλες συμμαχίες, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν, με σκοπό την επέκταση του Ομίλου. Αντικείμενο ιδιαίτερης προσοχής τυγχάνει το Δημόσιο και Τραπεζικό χαρτοφυλάκιο που αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο επενδυτικών ευκαιριών, όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ». Περαιτέρω ανάπτυξη του Ομίλου θα εξεταστεί σε συνάρτηση με τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό». Ηδη πληροφορίες θέλουν να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και για το «Καψής» στη Ρόδο, ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του οποίου βρίσκεται από τη Eurobank στο τελικό στάδιο.
Πάντως, το 2015 ήταν ένα θετικό έτος για τη Λάμψα, καθώς, με οδηγό τη «Μεγάλη Βρετανία» και την παρουσία του «King George», επωφελούμενη από την άνθηση του ελληνικού τουρισμού και κεφαλαιοποιώντας τη συνεπή τιμολογιακή πολιτική της, παρουσίασε σημαντική βελτίωση στον κύκλο εργασιών και τα αποτελέσματα. Ο κύκλος εργασιών των δύο ξενοδοχείων, που συναποτελούν τη μητρική εταιρεία του Ομίλου, ανήλθε το 2015 σε 41.443 χιλ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 7,22% σε σύγκριση με το 2014, προερχόμενη κυρίως από τα έσοδα δωματίων (πληρότητα & μέση τιμή), που ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής σταθερότητας και της επανάκαμψης του εισερχόμενου τουρισμού.
Η συμμετοχή του «King George» ανήλθε σε 8,5 εκατ. ευρώ έναντι 7,6 εκατ. ευρώ το 2014. Το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» εμφάνισε αύξηση πωλήσεων 6,6% σε σχέση με την περσινή χρήση 2014, ενώ το ξενοδοχείο «King George» εμφάνισε αύξηση πωλήσεων 12%. Επίσης παρουσίασαν αυξημένες πληρότητες (66,24% έναντι 64,58% το 2014) αλλά και υψηλά ARR (Average Room Rate) στα 261,37 ευρώ, έναντι 246,07 ευρώ το 2014.
Ακόμα, σταθερή με μικρή πτώση ήταν και η πορεία του Sheraton Ρόδου (το οποίο ενοποιείται με τη μέθοδο της Καθαρής Θέσης), λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου (επιβολή περιορισμών κεφαλαίων), με τζίρο 9.488 χιλ. ευρώ έναντι 9.911 χιλ. ευρώ το 2014. Οσον αφορά τα ξενοδοχεία του Ομίλου στη Σερβία, το μεν «Hyatt Regency Belgrade» κατέγραψε αύξηση πωλήσεων κατά 0,5%, το δε «Excelsior» κυμάνθηκε στα ίδια επίπεδα του 2014.
Σε ό,τι αφορά τέλος το 2016, η διοίκηση εκτιμά ότι θα συνεχιστεί η αυξητική τάση των πωλήσεων στις ξενοδοχειακές μονάδες της Ελλάδας. Σημαντική εκτιμάται να παραμείνει η συμβολή της ένταξης στον Ομιλο Λάμψα του ξενοδοχείου «King George» κυρίως λόγω της οικονομίας κλίμακας που έχει ήδη επιφέρει η συνέργεια των δύο ξενοδοχείων τόσο σε επίπεδο διοίκησης όσο και σε επίπεδο αξιοποίησης προσωπικού, αλλά και λόγω της συμβολής του στον κύκλο εργασιών της εταιρείας. Σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία της Σερβίας, αναμένεται ήπια ανάπτυξη, καθώς διαφαίνεται ότι από την επικείμενη συμμετοχή της στην Ε.Ε., σε συνδυασμό με τις ξένες (ιδίως αραβικές) επενδύσεις, η ζήτηση σε επαγγελματικό τουρισμό θα αρχίσει να ανακάμπτει.
Δεν είναι τυχαίο ότι ισχυροί του κλάδου travel & tourism, όπως η ETIHAD (Air Serbia), Crown Plaza, Starwood, Radisson και Marriott, έχουν εγκατασταθεί στο Βελιγράδι. Μετά την επενδυτική άνθηση σε ξενοδοχειακές και άλλες υποδομές, η αγορά στο Βελιγράδι έδειξε τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης μέσα στο 2015 και αναμένεται νέα περαιτέρω ήπια ανάπτυξη κατά το 2016
πηγή: Ναυτεμπορική
Το μεγάλο παζάρι στην αγορά των ξενοδοχείων – Ποιος θα αγοράσει ποιον Το μεγάλο παζάρι στην αγορά των ξενοδοχείων – Ποιος θα αγοράσει ποιον Reviewed by Σπύρος Μέγγουλης on 12:45 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σπύρος Μέγγουλης. Από το Blogger.