Συνεχείς αναταράξεις στις διεθνείς αγορές

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ Β’ ΤΡΙΜΗΝΟ - ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΧΑΜΕΝΟΙ ΤΟΥ Α’ ΤΡΙΜΗΝΟΥ
Συνεχείς αναταράξεις στις διεθνείς αγορές Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Δυνατές συγκινήσεις θα συνεχίσουν να προσφέρουν οι διεθνείς αγορές και στο ορατό μέλλον, καθώς το «μπρα-ντε-φερ» μεταξύ των επιδεινούμενων θεμελιωδών μεγεθών της παγκόσμιας οικονομίας και τις ενέσεις ρευστότητας από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες που πυροδότησε τις έντονες αναταράξεις του α’ τριμήνου του έτους θα συνεχιστούν, όπως εκτιμά ο γνωστός οικονομολόγος Μοχάμεντ-Ελ Εριάν.
Σύμφωνα δε με τον επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Wells Capital Management Τζέιμς Πόλσεν, οι αγορές δεν θα πέσουν ούτε στα νύχια των «αρκούδων» (εισερχόμενες σε πτωτική τροχιά), ούτε θα ξανανιώσουν τον καλπασμό των «ταύρων», αλλά θα μοιάζουν με....κουνέλι που χοροπηδά (ορισμένες φορές έντονα), χωρίς όμως να έχει κατεύθυνση...
Το β’ τρίμηνο του έτους ξεκίνησε με το «αριστερό» για τα διεθνή χρηματιστήρια για δυο λόγους:
Συνεχείς αναταράξεις στις διεθνείς αγορές
Πρώτον, εξαιτίας της βουτιάς 4% των τιμών του πετρελαίου καθώς οι δηλώσεις της Σαουδικής Αραβίας ότι δεν θα υπογράψει τη συμφωνία για «πάγωμα» της παραγωγής μαύρου χρυσού εάν δεν συμμετάσχουν σε αυτή και οι υπόλοιποι μεγάλοι παραγωγοί άμβλυνε τις προσδοκίες για ανάληψη ουσιαστικών πρωτοβουλιών ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της υπερπροσφοράς μαύρου χρυσού, που οδήγησε εν πολλοίς στην κατάρρευση των τιμών μετά το καλοκαίρι του 2014. Η ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου κατά 40% σε σχέση με τα χαμηλά 12ετίας (κάτω από τα 30 δολ./βαρέλι) που είχε προσεγγίσει στις αρχές τους έτους, ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες για την βελτίωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές τον τελευταίο μήνα, μετά την θυελλώδη περίοδο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2016.
Συνεχείς αναταράξεις στις διεθνείς αγορές
Δεύτερον, τα ισχυρότερα του αναμενόμενου στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ «ανακάτεψαν την τράπουλα» αναφορικά με τη χρονική στιγμή της επόμενης αύξησης των επιτοκίων του δολαρίου (μετά το liftoff του Δεκεμβρίου 2015), επαναφέροντας στο προσκήνιο την προοπτική νέας αύξησης τον Ιούνιο, σενάριο που είχε εξασθενίσει μετά από τις επιφυλακτικές δηλώσεις της επικεφαλής της Fed Τζάνετ Γέλεν στις αρχές της εβδομάδας.
Απώλειες
Στο πλαίσιο αυτό, οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη έκλεισαν χθες με απώλειες κοντά στο 2%, παραβλέποντας τόσο την αύξηση του δείκτη PMI για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, όσο και το «σήμα» που δίνει η αύξηση του ρυθμού εκτύπωσης χρήματος στην περιοχή, αφού από χθες η ΕΚΤ θα αγοράζει κάθε μήνα κρατικά ομόλογα αξίας 80 δισ. ευρώ μηνιαίως έναντι 60 δισ. προηγουμένως.
Σημειώνεται ότι το νέο «πακέτο Ντράγκι» (που εξαγγέλθηκε στις 10 Μαρτίου) έδωσε φτερά στις τιμές των γερμανικών ομολόγων που κατέγραψαν το α' τρίμηνο του έτους τις καλύτερες επιδόσεις από το 2011. Το ίδιο ισχύει και για το ευρώ, σε μια εξέλιξη που προβλημάτισε τους αναλυτές, καθώς τα μέτρα της ΕΚΤ κατατείνουν προς την αποδυνάμωση του ενιαίου νομίσματος. Πλην όμως, το ευρώ κατά το α’ τρίμηνο του έτους ενισχύθηκε κατά 5% περίπου έναντι του δολαρίου, «σβήνοντας» περίπου τις μισές απώλειες του 2015, φτάνοντας έως και το 1,412 δολ./ευρώ προτού υποχωρήσει χθες, καθώς τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ προσέδωσαν νέα δυναμική στο δολάριο. Από τους μεγάλους κερδισμένος του α’ τριμήνού ήταν ο χρυσός που με άνοδο 16% είχε το καλύτερο α’ τρίμηνο από το 1986 αλλά και οι αναδυόμενες αγορές που πραγματοποίησαν εντυπωσιακό comeback, με μπροστάρηδες τα Χρηματιστήρια της Βραζιλίας (+18%) και της Τουρκίας (+16%). Μεταξύ των χαμένων, το δολάριο, η στερλίνα (εξαιτίας της απειλής του Brexit), και τα χρηματιστήρια του Τόκιο και της Σαγκάης.
Πηγή: www.imerisia.gr
 
Συνεχείς αναταράξεις στις διεθνείς αγορές Συνεχείς αναταράξεις στις διεθνείς αγορές Reviewed by Σπύρος Μέγγουλης on 2:34 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σπύρος Μέγγουλης. Από το Blogger.