Πώς έφτασε στη χρεοκοπία η Ηλεκτρονική Αθηνών



Η οικονομική κρίση, οι λανθασμένοι χειρισμοί που περιελάμβαναν επενδύσεις και «ανοίγματα» σε μια αγορά που έφθινε, ο ισχυρός ανταγωνισμός από τις πολυεθνικές εταιρείες του κλάδου, που εκ των πραγμάτων έχουν υγιέστερη οικονομική βάση, βρίσκονται πίσω από το ηχηρό «κανόνι» της Ηλεκτρονικής Αθηνών. Η χαριστική βολή στην εταιρεία, η οποία ήδη από το 2009 είχε αρχίσει να αντιμετωπίζει προβλήματα, δόθηκε το καλοκαίρι του 2015, όταν η επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων και τα όσα αυτοί προκάλεσαν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας ακύρωσαν το σχέδιο αναδιάρθρωσης που είχε εκπονήσει η εταιρεία με τις τράπεζες.

«Το ήξεραν και οι πέτρες ότι η εταιρεία κινδυνεύει», αναφέρει χαρακτηριστικά στην «Κ» σημαντικό στέλεχος του κλάδου, τονίζοντας ότι πλέον ούτε οι τράπεζες ούτε οι προμηθευτές μπορούσαν να δώσουν και άλλη πίστωση στην Ηλεκτρονική Αθηνών. Προσθέτει δε ότι οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των προμηθευτών έφταναν ακόμη και τις 120 ημέρες πέραν της συμφωνηθείσας προθεσμίας.

Το τούνελ στο οποίο εισήλθε η εταιρεία από το 2009 και μετά, τούνελ από το οποίο τελικά δεν μπόρεσε ποτέ να βγει φαίνεται τόσο από τα οικονομικά αποτελέσματά της όσο και από τις αλλεπάλληλες προσπάθειες αναδιάρθρωσης του τραπεζικού της δανεισμού. Τον Μάιο του 2011 είχε γίνει μια πρώτη προσπάθεια, με την Ηλεκτρονική Αθηνών να έρχεται σε συμφωνία με τις τράπεζες για τη συνολική αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου τότε βραχυπρόθεσμου δανεισμού της εταιρείας. Η συμφωνία περιελάμβανε έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου, sales and lease back ακινήτων, καθώς και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Τον Νοέμβριο του 2012 η εταιρεία ανακοίνωσε νέα συμφωνία με τις τράπεζες για τη μετατροπή του 96,6% του βραχυπρόθεσμου δανεισμού της σε μακροπρόθεσμο. Νωρίτερα, δε, το 2010 η εταιρεία, σε μια προσπάθεια συρρίκνωσης των λειτουργικών της δαπανών, είχε αποχωρήσει από την αγορά της Σερβίας στην οποία είχε εισέλθει το 2006.

Το 2008 ο όμιλος είχε εμφανίζει τζίρο 227,06 εκατ. ευρώ με τα ταμειακά διαθέσιμα να ανέρχονται σε περίπου 22 εκατ. ευρώ και τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του να διαμορφώνονται σε 84 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων δανειακές ήταν τα 3 εκατ. ευρώ. Κατά τη χρήση 1/7/2014-30/6/2015 η εταιρεία πραγματοποίησε τζίρο 67,84 εκατ. ευρώ, τα ταμειακά της διαθέσιμα ήταν μόλις 2,3 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των υποχρεώσεών της είχε διαμορφωθεί σε 88,47 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 32 εκατ. ευρώ ήταν βραχυπρόθεσμες και οι δανειακές της μηδενικές.

Στην αίτηση πτώχευσης της εταιρείας αναφέρονται οι ακόλουθες οφειλές: 16,39 εκατ. ευρώ προς την Εθνική Τράπεζα ως νομιμότοκη εξόφληση του χρεωστικού υπολοίπου που ζήτησε η τράπεζα, καταγγέλλοντας τη σύμβαση πίστωσης, κατάπτωση τεσσάρων εγγυητικών επιστολών συνολικού ύψους 1,05 εκατ. ευρώ, 2,86 εκατ. ευρώ προς την LG Electronics Ελλάς, εκ των οποίων 1,72 εκατ. ευρώ έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα και απαιτητά, 200.000 ευρώ προς τη Sony Hellas, 242.033 ευρώ προς την Intersys A.E., 154.838 ευρώ προς την BBDO, 600.007 ευρώ προς την Team Athens, 143.739 ευρώ προς τις δύο παραπάνω εταιρείες και 278.532 ευρώ προς διάφορους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Οι εργαζόμενοι της Ηλεκτρονικής Αθηνών από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι η οικονομική κατάσταση της εταιρείας δεν δικαιολογεί τη χρεοκοπία και αφήνουν αιχμές περί δόλιας πτώχευσης. Χθες, διακόπτοντας τη συνέντευξη Τύπου που παραχωρούσε ο μέχρι προχθές ιδιοκτήτης της εταιρείας, κ. Ιωάννης Στρούτσης, ζήτησαν ανακοπή της πτώχευσης, κάτι που γίνεται μεν νομικά, αλλά πρακτικά απαιτεί νέα χρηματοδότηση. Επειτα από έντονες αντεγκλήσεις, οι περίπου 60 εργαζόμενοι που εισήλθαν στον όγδοο όροφο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) μαζί με τον πρόεδρο και τον γραμματέα της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, συμφωνήθηκε να υπάρξει συνάντηση με τον κ. Στρούτση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Νωρίτερα, οι εργαζόμενοι είχαν πάει στο υπουργείο Εργασίας, όπου επί της ουσίας διαπίστωσαν την αμηχανία με την οποία η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις. Ο κ. Κατρούγκαλος προέτρεψε τους εργαζομένους να ασκήσουν τα προβλεπόμενα ένδικα μέσα για να διεκδικήσουν τις αποζημιώσεις (σ.σ. στους εργαζομένους έχουν καταβληθεί όλοι οι μισθοί, ενώ η εταιρεία δεν οφείλει σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία) και τους υποσχέθηκε ένταξη σε επιδοτούμενα προγράμματα.
Πηγή: www.kathimerini.gr
Πώς έφτασε στη χρεοκοπία η Ηλεκτρονική Αθηνών Πώς έφτασε στη χρεοκοπία η Ηλεκτρονική Αθηνών Reviewed by Σπύρος Μέγγουλης on 3:37 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σπύρος Μέγγουλης. Από το Blogger.