Νέος γύρος με την πλάτη στον τοίχο - Ποια μέτρα - φωτιά είναι στο τραπέζι

ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ 8 ΔΙΣ
Νέος γύρος με την πλάτη στον τοίχο - Ποια μέτρα - φωτιά είναι στο τραπέζι  
Της Ελευθερίας Αρλαπάνου και της Μαρίας Βουργάνα
Εντός ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων και σε περιβάλλον οριακών πιέσεων κυβέρνηση και πιστωτές επιστρέφουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με «κληρονομιά» από την Ουάσιγκτον την απαίτηση των δανειστών, για πρόσθετα, προληπτικού χαρακτήρα, μέτρα 2,7 ? 3 δισ. ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο λογαριασμός των μέτρων ανεβαίνει προς την περιοχή των 8 δισ. ευρώ, περίπου όσα είχε αρχικά προσδιορίσει το ΔΝΤ που δυσκολεύει ουσιαστικά την πολιτική διαχείριση της κατάστασης στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ενώ διευρύνει την ατζέντα της συζήτησης σε ακόμη πιο σκληρά μέτρα.
Έτσι πέρα από το πακέτο μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ και τις ανατροπές στο φορολογικό, το ασφαλιστικό και στη διαχείριση των κόκκινων δανείων, στη λίστα των πιθανών μέτρων, έρχονται να προστεθούν: Περικοπές μισθών στο Δημόσιο και ειδικά στις κατηγορίες υπαλλήλων χαμηλών προσόντων, καταργήσεις φορέων, «πάγωμα» προσλήψεων στο Δημόσιο, αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 24% στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και της ΕΥΔΑΠ, κατάργηση φοροαπαλλαγών και κατάργηση του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6% που εφαρμόζεται σήμερα σε φάρμακα, εφημερίδες, βιβλία και εισιτήρια θεάτρων, απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων. Μεγάλο και καθοριστικό ερώτημα παραμένει εάν οι δανειστές θα απαιτήσουν αυτά τα, προληπτικά, μέτρα να συγκεκριμενοποιηθούν και να νομοθετηθούν άμεσα, ή εάν θα διευκολύνουν πολιτικά την κυβέρνηση συναινώντας σε μια ευκολότερη οδό, υπό τη μορφή ρήτρας άμεσης ενεργοποίησης μέτρων σε περίπτωση αποκλίσεων.
Το υπουργείο Οικονομικών πάντως, εν αναμονή των κρίσιμων συζητήσεων με τους πιστωτές στην Αθήνα, αλλά και στο Eurogroup της Παρασκευής, ποντάρει πολλά στα στοιχεία που θα δημοσιοποιήσει η Eurostat μεθαύριο για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2015. Εκεί αναμένεται να αποτυπωθεί έστω ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα ενισχύοντας έτσι την επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς ότι η ελληνική οικονομία εξελίσσεται καλύτερα από ό,τι υποθέτει, για παράδειγμα το ΔΝΤ, που υιοθετεί πιο δυσμενείς προβλέψεις.
Κοινή γραμμή ΔΝΤ - Ε.Ε.
 Πάντως, μετά την Ουάσιγκτον και την τροπή που πήραν τα πράγματα, οι πιστωτές επιστρέφουν στις συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση, με κοινή γραμμή πλεύσης, υπό το άγρυπνο βλέμμα του Βερολίνου, που θέλει μεν να κλείσει η αξιολόγηση έως το Πάσχα ή στις αρχές Μαΐου, με το ΔΝΤ εντός, χωρίς παραχωρήσεις στο «μέτωπο» του χρέους και με ενεργή πλέον την απαίτηση για τα προληπτικά μέτρα. Στο προσκήνιο των διαπραγματεύσεων παραμένουν και οι εκκρεμότητες από το βασικό πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ, όπου μεγάλο αγκάθι είναι το ύψος του αφορολόγητου ορίου.
Οι πιστωτές πιέζουν την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την «κόκκινη γραμμή» των 9.100 ευρώ, θεωρώντας ότι είναι ιδιαίτερα υψηλό και αφήνει αφορολόγητους σχεδόν τους μισούς μισθωτούς και συνταξιούχους, με το ΔΝΤ να απαιτεί αφορολόγητο στα 8.182 ευρώ. Πάντως η κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει νομοσχέδια, όχι μόνο για το ασφαλιστικό αλλά και για το φορολογικό, τα οποία όμως θα ψηφιστούν μετά το Πάσχα. Σήμερα αναμένονται οι πρώτες συναντήσεις σε τεχνικό επίπεδο με τα κλιμάκια των Θεσμών, ενώ εντός της ημέρας ίσως υπάρξει και συνάντηση των επικεφαλής των Θεσμών, μεταξύ τους. Με τα χθεσινά δεδομένα το πιθανότερο ήταν η πρώτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με το κουαρτέτο των Θεσμών να γίνει αύριο.
Τσακαλώτος
Τα στοιχεία της Eurostat, μεθαύριο, που αναμένεται να δείξουν ότι το 2015 καταγράφηκε μικρό πρωτογενές πλεόνασμα, πιθανόν στη ζώνη του 0,2% του ΑΕΠ, έναντι πρόβλεψης για έλλειμμα, θα αποτελέσουν ένα από τα βασικά επιχειρήματα της κυβέρνησης στις επικείμενες συζητήσεις. Είναι ενδεικτική η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου ο οποίος, απαντώντας στο Ποτάμι, ανέφερε χαρακτηριστικά. «Μπορεί οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση να έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις από το ΔΝΤ για τον δημοσιονομικό στόχο του 2018, αλλά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ειπωθεί για το Ποτάμι, που στην ανακοίνωσή του υιοθετεί πλήρως την εκτίμηση του ΔΝΤ ότι χρειάζονται επιπλέον μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Ας περιμένει μέχρι την Πέμπτη που τα στοιχεία θα το διαψεύσουν».
Για τα πρόσθετα μέτρα
Μυστική συνάντηση
Σύμφωνα δε με τη Suddeutsche Zeitung τα πρόσθετα μέτρα είναι ο συμβιβασμός ανάμεσα στους Ευρωπαίους και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που συμφωνήθηκε στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Ταμείου στην Ουάσιγκτον και μάλιστα σε ιδιαίτερη συνάντηση που είχαν η επικεφαλής του ΔΝΤ, ο διοικητής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι, ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Π. Μοσκοβισί και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε.
Πηγή: www.imerisia.gr
Νέος γύρος με την πλάτη στον τοίχο - Ποια μέτρα - φωτιά είναι στο τραπέζι Νέος γύρος με την πλάτη στον τοίχο - Ποια μέτρα - φωτιά είναι στο τραπέζι Reviewed by Σπύρος Μέγγουλης on 12:22 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σπύρος Μέγγουλης. Από το Blogger.