Δύο νίκες στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα καταμετρά αυτές τις μέρες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. 
Η πρώτη αφορά τα γενόσημα φάρμακα και τη διασφάλιση ότι οι τιμές τους δεν θα κατρακυλήσουν τόσο χαμηλά, ώστε να κινδυνεύσουν οι ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις και να αναγκαστούν να προχωρήσουν σε αποσύρσεις προϊόντων, κλείσιμο γραμμών παραγωγής και απολύσεις προσωπικού.
Η δεύτερη, αφορά τον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος διατηρεί το καθεστώς αυτονομίας του, αφού "τη γλίτωσε" αυτή τη φορά που οι δανειστές ζητούσαν να μπουν ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρίες, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι κάνει καλά τη δουλειά του...
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζο, τα δύο αυτά "αγκάθια" έκλεισαν επί τέλους χθες, οπότε τώρα το υπουργείο μπορεί να ολοκληρώσει την αναμενόμενη υπουργική απόφαση για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η γενική ανακοστολόγηση που πρέπει να γίνει εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους.
Το σίγουρο μέχρι στιγμής είναι ότι για αυτή την ανακοστολόγηση, οι τιμές δεν πρόκειται να μειωθούν περισσότερο από 15%, σύμφωνα με την νομοθεσία που έχει ψηφιστεί. Εισάγεται δηλαδή άλλος ένας περιορισμός, που υπερισχύει των ελάχιστων τιμών που προβλέπονται για την ανακοστολόγηση αυτού του εξαμήνου. Αυτό τώρα που μένει να διευκρινιστεί από το υπουργείο Υγείας, ώστε ο ΕΟΦ να προχωρήσει στον υπολογισμό των προτεινόμενων τιμών, είναι ποιές ελάχιστες τιμές θα χρησιμοποιηθούν και ποιά τιμή θα υπερισχύσει, εάν προκύψει απόκλιση μεταξύ αυτής της ελάχιστης τιμής στη συσκευασία, σε σχέση με την τιμή που προκύπτει από το κόστος ημερήσιας θεραπείας.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το "κλειδί" της επιτυχίας στη συγκεκριμένη διαπραγμάτευση, ήταν η διατύπωση του νόμου.
Η διάταξη αρχικά ορίζει πως στα πρωτότυπα των οποίων λήγει η προστασία δεδομένων, η τιμή μειώνεται είτε κατά 50% της αρχικής, είτε στο μέσο όρο των τριών φθηνότερων της Ευρώπης, όποια είναι χαμηλότερη. Στη συνέχεια για τα γενόσημά τους, προβλέπει τη διατήρηση του 65% των αντίστοιχων πρωτοτύπων, ανεξάρτητα από την ημερομηνία έγκρισής τους.
Έτσι, η συμφωνία με τους δανειστές, αφορά τη διατήρηση της τιμής των γενοσήμων, στο 65% της τιμής των φαρμάκων αναφοράς, στην πρώτη τιμολόγηση της απώλειας της προστασίας των δεδομένων.
Μένει τώρα ως το τέλος της εβδομάδας - που έχει θέσει ως στόχο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου - να ολοκληρωθεί η κατάρτιση και να εκδοθεί η αναμενόμενη υπουργική απόφαση, για να προχωρήσουν οι διαδικασίες.
Ο ΕΟΠΥΥ
Σε ότι αφορά τον ΕΟΠΥΥ, η ασυμφωνία στοιχείων που παρατηρούνται μεταξύ των υπηρεσιών του Οργανισμού, του υπουργείου και της ΗΔΙΚΑ, δημιουργούν από χρόνια πονοκέφαλο στους δανειστές, που μάλιστα επί προηγουμένων κυβερνήσεων, είχαν αποσπάσει το ... ελεύθερο, να μπαίνουν στον Οργανισμό και να ζητούν απ΄ ευθείας ότι στοιχεία θέλουν, αφού συνολικά το κράτος εμφανιζόταν ως αναξιόπιστο...
Η λύση που φάνταζε ως αποτελεσματική για το Κουαρτέτο, ήταν οι ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρίες, μέχρι που από την πλευρά της Κυβέρνησης τέθηκε θέμα αναβάθμισης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, με στόχο τη δημιουργία φακέλου ασθενούς, θεραπευτικά πρωτόκολλα και έλεγχο του συστήματος υγείας.
Μάλιστα στη συζήτηση μπήκε και το ενδεχόμενο "υιοθεσίας" της ΗΔΙΚΑ από το υπουργείο Υγείας, ώστε ο εποπτεύων φορέας των δύο οργανισμών να είναι ο ίδιος, και να ... αυξηθούν οι πιθανότητες τα στοιχεία που ζητούνται από τους φορείς, να είναι τελικά τα ίδια. Εξάλλου σε πρόσφατη ημερίδα της ΗΔΙΚΑ, ο κ. Μπασκόζος έκανε αναφορές σε όλα τα παραπάνω, για να καταλήξει ότι δεν θα ανεχθεί "διαγκωνισμούς για το ποιός είναι ο καλύτερος", κάνοντας σαφείς τις διαφορές στα στοιχεία που διαθέτει ο κάθε φορέας...
Το αποτέλεσμα όμως της πρόθεσης αλλαγών στο συγκεκριμένο τομέα, απομάκρυνε για την ώρα την είσοδο ελεγκτών στον βασικό φορέα ασφάλισης υγείας που καλύπτει παραπάνω από το 90% του πληθυσμού.
Πηγή: www.healthmag.gr