Οι πόλεις με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση στις τιμές ακινήτων το 2015
Οι τιμές ακινήτων της Σεντζέν και της Σαγκάης παραμένουν ανεπηρέαστες από την επιβράδυνση της οικονομίας στην Κίνα. Μάλιστα η Σεντζέν βρίσκεται στην πρώτη θέση των πόλεων με τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών στις κατοικίες διεθνώς: αυξήθηκαν κατά 47,5% το 2015 σε σχέση με το 2014.
Η μέτρηση έγινε από τη διεθνή εταιρεία μεσιτών Frank Knight και αφορούσε 165 πόλεις σε όλον τον κόσμο. Και, κάπως έτσι, επιβεβαιώνεται και εμπράκτως ότι η «Σίλικον Βάλεϊ» της Κίνας, όπως τη χαρακτηρίζει η βρετανική εφημερίδα The Guardian, δεν έχει χάσει ίχνος από τη λάμψη της.
Τη Σεντζέν χωρίζουν 22 ποσοστιαίες μονάδες από το Οκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, που βρίσκεται στη δεύτερη θέση της ίδιας λίστας, ενώ η Σαγκάη συναντάται στην πέμπτη θέση. Καθόλου άσχημα, δηλαδή, αν συνυπολογιστεί ότι εκεί οι τιμές των κατοικιών ενισχύθηκαν κατά 18,2% μέσα στο 2015 και ότι το πανάκριβο Λονδίνο καταλαμβάνει μόλις τη 16η θέση.
Τα αίτια
Η μεγάλη ζήτηση στην αγορά κατοικίας της Κίνας αποδίδεται, όπως παρατηρεί η Κέιτ Εβερετ Αλεν του τμήματος Διεθνών Ερευνών της Frank Knight, στη χαλάρωση των κανόνων για τις συναλλαγές ακινήτων που προώθησε πέρυσι το καλοκαίρι η κυβέρνηση με στόχο την τόνωση της οικονομίας. Συγκεκριμένα, δόθηκε το «πράσινο φως» σε ιδιώτες και εταιρείες του εξωτερικού να αγοράσουν πάνω από ένα ακίνητο σε ολόκληρη τη χώρα. Βέβαια κάθε περιφέρεια έχει τους δικούς της κανόνες, όπως η Σαγκάη, όπου δεν επιτρέπεται η απόκτηση περισσότερων από μία κατοικία. Ανάλογοι περιορισμοί ισχύουν, επίσης, στο Πεκίνο.
Προηγουμένως, οι κάτοικοι από το εξωτερικό είχαν δικαίωμα αγοράς μόνον ενός ακινήτου υπό την προϋπόθεση ότι είχαν ήδη εργαστεί στην Κίνα επί ένα έτος.
Ψηλά η Πόλη
Την τρίτη θέση στις πόλεις με τη μεγαλύτερη άνοδο των τιμών στις κατοικίες καταλαμβάνει η Κωνσταντινούπολη και την έκτη η Σμύρνη, προσθέτοντας μια νέα νότα στη διαμάχη για το εάν υπάρχει «φούσκα» στην αγορά ακινήτων της Τουρκίας. Οικονομολόγοι όπως ο Νουριέλ Ρουμπινί και ο Λάντον Τόμας Τζ., αρθρογράφος των New York Times, έχουν μιλήσει για «φούσκα». Μερίδα πιο μετριοπαθών αναλυτών αναφέρεται σε μια «ωρίμανση» της αγοράς ακινήτων της Τουρκίας, με τον πληθωρισμό στις τιμές να κινείται σε λογικά πλαίσια. Ο όγκος των δανείων για την απόκτηση κατοικίας, πάντως, έχει αυξηθεί από 200 εκατ. στα 5,14 δισ. δολάρια από το 2002 μέχρι το 2015, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της Hurriyet Daily News. Σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν κατά 68% στην Κωνσταντινούπολη και 25% στη Σμύρνη από τον Ιανουάριο του 2010 μέχρι τον Ιανουάριο του 2015.
Ανοδικά οι ΗΠΑ
Σε περισσότερες από 121 πόλεις, οι τιμές κατοικιών είτε ενισχύθηκαν είτε παρέμειναν αμετάβλητες το 2015 σε σχέση με έναν χρόνο πριν, με τον δείκτη της Frank Knight να αναρριχάται 4,4% μέσα στο 2015. Καμία πόλη των ΗΠΑ δεν παρουσίασε πτώση τιμών των κατοικιών. Παρ’ όλα αυτά, οι τιμές δεν ενισχύθηκαν τόσο ώστε να ξεπεράσουν την αύξηση των τιμών κατά 12,9% στο Βανκούβερ του Καναδά. Η Νέα Υόρκη βρίσκεται στην 89η θέση και το Σαν Φρανσίσκο στην 20ή θέση, με το Ντένβερ και το Σιάτλ να κατατάσσονται στις επόμενες θέσεις.
Οι αναλυτές της Frank Knight προβλέπουν πως οι ανοδικές τάσεις θα συνεχιστούν στις αγορές κατοικίας λόγω της συγκέντρωσης των πληθυσμών στα αστικά κέντρα. Ηδη στο Οκλαντ της Νέας Ζηλανδίας η έλλειψη προσφοράς κατοικιών ενίσχυσε τις τιμές κατά 25,4%, με τις άδειες δόμησης να έχουν αυξηθεί τοΝ Φεβρουάριο κατά 27% από πέρυσι, προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες στέγασης για τον αυξανόμενο πληθυσμό στη μεγαλύτερη πόλη της Νέας Ζηλανδίας.
Θεσσαλονίκη και Αθήνα στην εξάδα των πόλεων με μεγάλη υποχώρηση
Αντιπροσωπευτική των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο ευρωπαϊκός Νότος είναι η πτώση των τιμών κατοικίας σε 20 πόλεις της ευρύτερης περιοχής μέσα στο 2015. Πρόκειται για σχεδόν το ήμισυ των 43 πόλεων –από συνολικά 165– όπου παρουσιάστηκε πτώση των τιμών στις κατοικίες, σύμφωνα με τη μέτρηση της εταιρείας μεσιτών Frank Knight. Η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα ανήκουν στην εξάδα των πόλεων με τη μεγαλύτερη πτώση στις τιμές κατοικίας, φθάνοντας το 5,9% και 4,8% αντίστοιχα. Μεγάλη πτώση τιμών υπήρξε, επίσης, στη Λευκωσία (-5,2%), τη Λεμεσό (-3,9%) και τη Λάρνακα (-3%) της Κύπρου.
Εκτεταμένη ήταν η πτώση των τιμών κατοικίας στην Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, που πολεμά για τη μείωση του υπέρογκου χρέους της. Καθοδικές τάσεις επικράτησαν, αναλυτικότερα, στη Γένοβα (-5,1%), την Τεργέστη (-5%), τη Ρώμη (-3,8%), τη Βενετία (-2,8%), τη Νάπολη (-2,7%) και το Μιλάνο (-1,5%), τη Φλωρεντία (-0,8%) ακόμη και το Τορίνο (-0,5%), την καρδία της επιχειρηματικότητας στη Βόρεια Ιταλία, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2015.
Στη Σεβίλλη της Ισπανίας, οι τιμές κατοικίας διολίσθησαν 2,5% και στη Βαλένθια εξασθένησαν 1,8%, αν και στη Βαρκελώνη και τη Μαδρίτη ενισχύθηκαν κατά 5,7% και 3,4%, αντίστοιχα, αντανακλώντας ανάκαμψη της χώρας από μια βαθιά και πολυετή ύφεση στην αγορά των ακινήτων.
Εκτιμάται πως η συσσωρευμένη πτώση των τιμών στα ακίνητα της Ισπανίας φθάνει το 44% από το 2007, σημειώνοντας συνολική άνοδο 1,8% το 2014, πρώτη φορά έπειτα από μια ολόκληρη εξαετία. Πτώση των τιμών κατοικίας της τάξεως του 1,8% καταγράφηκε στο Παρίσι, ενώ μεγαλύτερη ήταν στην αγορά κατοικίας της Μασσαλίας.
Η μεγαλύτερη πτώση των τιμών (-7,7%) καταγράφηκε στο Τσαντιγκάρ της Ινδίας, ενώ η Κίνα εμφανίζει το μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ των πόλεων που περιλαμβάνονται στη μέτρηση. Πάνω από 45 ποσοστιαίες μονάδες χωρίζουν τη Σεντζέν, η οποία εμφανίζει τη μεγαλύτερη άνοδο στις τιμές κατοικίας, από το Κινγκντάο, όπου σημειώθηκε πτώση 2,4%. Οι τιμές κατοικίας κινήθηκαν καθοδικά σε οκτώ πόλεις της Κίνας, ενώ στις υπόλοιπες 10 παρουσιάστηκε άνοδος.
kathimerini.gr
Οι πόλεις με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση στις τιμές ακινήτων το 2015
Reviewed by Σπύρος Μέγγουλης
on
2:44 μ.μ.
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια: