Σαράντα ύποπτοι της Τζιχάντ στη Γερμανία

REUTERS
Γυναίκες περπατούν σε προσφυγικό κέντρο του χωριού Αμτ Νόιχος της Βόρειας Γερμανίας. Το χωριό των 102 μόνιμων κατοίκων φιλοξενεί σήμερα 1.000 πρόσφυγες.
Γυναίκες περπατούν σε προσφυγικό κέντρο του χωριού Αμτ Νόιχος της Βόρειας Γερμανίας. Το χωριό των 102 μόνιμων κατοίκων φιλοξενεί σήμερα 1.000 πρόσφυγες.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Σαράντα περιπτώσεις κατά τις οποίες εξτρεμιστές ισλαμιστές φέρονται να διείσδυσαν στη Γερμανία εκμεταλλευόμενοι το πρόσφατο κύμα προσφύγων από τη Μέση Ανατολή ερευνά η ομοσπονδιακή αστυνομία της χώρας, σύμφωνα με χθεσινή της ανακοίνωση. Ο αριθμός αυτός είναι διπλάσιος από εκείνον που είχε αναφερθεί σε έκθεση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών τον Ιανουάριο, ενώ η συγκεκριμένη αποκάλυψη αναμένεται να οξύνει την ανησυχία για το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης εντός του γερμανικού εδάφους.

Η Γερμανία δεν έχει υποστεί μεγάλης κλίμακας τρομοκρατική επίθεση με δράστες ισλαμιστές, όπως αυτές που σημειώθηκαν στις γειτονικές της χώρες, τη Γαλλία και το Βέλγιο, τους τελευταίους μήνες. Στο παρελθόν, η γερμανική κυβέρνηση φρόντισε να υποβαθμίσει τον κίνδυνο διείσδυσης στην Ευρώπη μαχητών του Ισλαμικού Κράτους που θα προσποιούνταν τους πρόσφυγες, εν μέρει για να διασκεδάσει τις ανησυχίες της κοινωνίας για το προσφυγικό κύμα. Πάνω από 1,1 εκατομμύριο πρόσφυγες έχουν φθάσει στη Γερμανία από τον Φεβρουάριο του 2015 μέχρι τον αντίστοιχο μήνα του 2016.

Την περασμένη εβδομάδα, όμως, ο επικεφαλής της υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφαλείας της Γερμανίας, Χανς-Γκέοργκ Μάσεν, είπε μιλώντας σε συνέδριο ότι, αν και υπάρχουν πιο αποτελεσματικοί τρόποι για τη διείσδυση τζιχαντιστών στη Γερμανία, το Ισλαμικό Κράτος φαίνεται ότι έστειλε λίγους μαχητές του μέσω της βαλκανικής οδού και της Ελλάδας, σε μια προσπάθεια να οξύνει τους φόβους γύρω από τους πρόσφυγες και να εντείνει την καχυποψία των ευρωπαϊκών αρχών, στέλνοντας παράλληλα «πολιτικό μήνυμα».

«Δεν σας αποκαλύπτω κανένα μυστικό όταν λέω ότι ανησυχώ για τον μεγάλο αριθμό προσφύγων τις ταυτότητες των οποίων αγνοούμε, καθώς δεν διέθεταν ταξιδιωτικά έγγραφα όταν εισήλθαν στη χώρα μας», είπε ο κ. Μάσεν.

Το περασμένο φθινόπωρο, οι αφίξεις προσφύγων στη Γερμανία έφθασαν ακόμη και τις 10.000 την ημέρα, αν και ο αριθμός τους έχει μειωθεί δραστικά τους τελευταίους μήνες, μετά το κλείσιμο των ελληνικών συνόρων με την ΠΓΔΜ και την Τουρκία, η οποία αποθαρρύνει πλέον τον διάπλου του Ανατολικού Αιγαίου.

Η μείωση των αφίξεων έχει περιορίσει την πολιτική πίεση που δέχεται η καγκελάριος Μέρκελ. Η Γερμανίδα ηγέτιδα είχε αντιμετωπίσει έντονη κριτική τον περασμένο χρόνο για την πρωτοβουλία της να καλωσορίσει εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από τους πολέμους σε Συρία και Ιράκ, με το γεμάτο αισιοδοξία σύνθημα: «Μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Εξονυχιστικοί έλεγχοι

Εκπρόσωπος Τύπου της BKA (ομοσπονδιακή αστυνομία) ανέφερε ότι η υπηρεσία δέχθηκε 369 προειδοποιήσεις για είσοδο εξτρεμιστών στη χώρα, την εποχή της έξαρσης του προσφυγικού κύματος το 2015. Από τους 369 αυτούς «υπόπτους», 40 υποβλήθηκαν σε περαιτέρω έρευνα από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, καθώς και από ερευνητικά κλιμάκια κρατιδίων της Γερμανίας.

Ο αριθμός αυτός είναι ιδιαίτερα αυξημένος, σε σχέση με τις 213 προειδοποιήσεις και τις 18 έρευνες που είχαν καταγραφεί και πραγματοποιηθεί από την αστυνομία το πρώτο εξάμηνο του 2015.

«Οι γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας διαθέτουν ενδείξεις ότι μέλη και υποστηρικτές τρομοκρατικών οργανώσεων διεισδύουν στη χώρα, μαζί με πρόσφυγες, ακολουθώντας προκαθορισμένο και οργανωμένο σχέδιο, με στόχο την πραγματοποίηση επιθέσεων στη Γερμανία», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου της BKA, που υπογράμμισε ωστόσο ότι δεν υπάρχει σαφής επιβεβαίωση της εκτίμησης αυτής.

Δύο από τους βομβιστές αυτοκτονίας του Παρισιού στις 13 Νοεμβρίου είχαν εισέλθει στην Ευρώπη μέσω της βαλκανικής οδού, ενώ μαζί τους ταξίδευαν και δύο ακόμη άνδρες που συνελήφθησαν στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας τον Δεκέμβριο. Οι συλληφθέντες στο Σάλτσμπουργκ επρόκειτο να συμμετέχουν στις επιθέσεις στο Παρίσι, αλλά εντοπίσθηκαν σε προσφυγικό κέντρο της αυστριακής πόλης και κρατήθηκαν.

Πολλά στοιχεία συνηγορούν επίσης στην υπόνοια ότι ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, που θεωρείται ο μοναδικός επιζών των επιθέσεων του Νοεμβρίου στο Παρίσι, συναντήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο με τρεις άγνωστης ταυτότητας ισλαμιστές στην πόλη της Ουλμ στη Γερμανία, οι οποίοι εισήλθαν στην Ευρώπη παριστάνοντας τους πρόσφυγες.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, οι γερμανικές αρχές συνέλαβαν 35χρονο Αλγερινό και τη σύζυγό του ως ύποπτα μέλη του Ισλαμικού Κράτους.

Πηγή: www.kathimerini.gr 
Σαράντα ύποπτοι της Τζιχάντ στη Γερμανία Σαράντα ύποπτοι της Τζιχάντ στη Γερμανία Reviewed by Σπύρος Μέγγουλης on 10:21 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σπύρος Μέγγουλης. Από το Blogger.