Δέκα νέες αποκρατικοποιήσεις αναλαμβάνει το ΤΑΙΠΕΔ

 

Στην ολοκλήρωση δεκαεννέα και όχι εννέα αποκρατικοποιήσεων καλείται να προχωρήσει άμεσα το ΤΑΙΠΕΔ, με βάση το σχέδιο συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές που διέρρευσε πριν από μερικά 24ωρα. Οι συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις αποτελούν προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η οποία θεωρείται «κλειδί» για την αποκάτασταση της σταθερότητας και την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα.
  
Ανάμεσά τους βρίσκονται αποκρατικοποίησεις που έχουν «σκαλώσει» για διάφορους λόγους, όπως η πώληση του Ελληνικού και η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ, καθώς και άλλες που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη, όπως η μεταβίβαση σε ξένους και εγχώριους επενδυτές του 17% της ΔΕΗ, αλλά και η μεταβίβαση του 35% των ΕΛΠΕ, του 65% της ΔΕΠΑ και του 24% των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.
 
Σύμφωνα με τις διαρροές, στο σχέδιο συμφωνίας προβλέπονται συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να γίνουν για την επίσπευση των σημαντικότερων ιδιωτικοποιήσεων. Για παράδειγμα για την πώληση του Ελληνικού στο επενδυτικό σχήμα υπό τη LAMDA Development προβλέπεται η έγκριση από τη Βουλή να έχει δοθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Επιπλέον, μέχρι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να έχει προωθηθεί η νομοθεσία για την αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), ώστε να προχωρήσει η συμφωνία με τη γερμανική Fraport για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Μέχρι τον Σεπτέμβριο καλείται, επίσης, η κυβέρνηση να έχει προωθήσει τις νομοθετικές ρυθμίσεις που θα καταστήσουν λειτουργική τη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων (ΡΑΛ).

Υπερταμείο 

Ειδική πρόβλεψη υπάρχει και για τα ακίνητα του Δημοσίου. Σύμφωνα πάντα με το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας με τους δανειστές στο οποίο περιγράφεται το επικαιροποιημένο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης Asset Development Plan (ADP) με τα 19 περιουσιακά στοιχεία που περιλαμβάνει συνολικά προς αξιοποίηση, αναφέρεται ως προαπαιτούμενη η προώθηση νομοθετικής ρύθμισης με την οποία εκτός από ακίνητα που σήμερα ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ και την ΕΤΑΔ, θα μεταφέρεται στο νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και η «ιδιοκτησία (legal ownership) όλων των περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται υπό τη διαχείριση της Ελληνικής Δημοκρατίας με περιορισμένες εξαιρέσεις που θα συμφωνηθούν, ειδικά όταν υπάρχουν εμπόδια στη μελλοντική εμπορική αξιοποίηση του περιουσιακού στοιχείου, όπως στις περιπτώσεις των παραλιακών ακινήτων, αρχαιολογικών χώρων, κ.λπ.», καθώς και μια αρχική λίστα προς πώληση κρατικών εταιρειών που σήμερα δεν ελέγχονται από το ΤΑΙΠΕΔ.

Το παραπάνω σχέδιο προσβλέπει σε εισπράξεις 5,8 δισ. ευρώ για την περίοδο 2016-2018 από την πώληση των συμμετοχών που έχει το κράτος σε Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς (2,5 δισ. το 2016, 2,2 δισ. το 2017 και 1,1 δισ. ευρώ το 2018). Να σημειωθεί τέλος ότι στην επικαιροποιημένη συμφωνία προβλέπεται η συγκρότητηση ομάδας εργασίας μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ, του υπουργείου Οικονομικών και των Θεσμών, η οποία θα επιτηρεί σε μόνιμη βάση την πρόοδο της κυβέρνησης στη λήψη των αποφάσεων που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων.

Κέρδος online
Δέκα νέες αποκρατικοποιήσεις αναλαμβάνει το ΤΑΙΠΕΔ Δέκα νέες αποκρατικοποιήσεις αναλαμβάνει το ΤΑΙΠΕΔ Reviewed by Σπύρος Μέγγουλης on 12:46 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σπύρος Μέγγουλης. Από το Blogger.