"Ρολλά" κατεβάζει σήμερα και ο τομέας υγείας στη χώρα, συμμετέχοντας στη 48ωρη απεργία που έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ για την Παρασκευή 6 Μαΐου και το Σάββατο 7 Μαΐου, ενάντια στο ασφαλιστικό – φορολογικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση. 

Στην κινητοποίηση μετέχουν οι νοσοκομειακοί γιατροί με απόφαση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), καθώς και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία με απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).
Τη συμμετοχή του στην 48ωρη απεργία έχει ανακοινώσει και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (Π.Ι.Σ.) καλύπτοντας έτσι και τους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα.

Τα δημόσια νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, οι δομές πρόνοιας και το ΕΚΑΒ θα λειτουργήσουν σήμερα με προσωπικό ασφαλείας, καλύπτοντας μόνο τα απολύτως επείγοντα περιστατικά.
Οι υγειονομικοί διαμαρτύρονται για τις ρυθμίσεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Ο Π.Ι.Σ. προβλέπει μαζική έξοδο των υγειονομικών από το σύστημα, αλλά και ραγδαία επιδείνωση του μεταναστευτικού κύματος, στερώντας από τη χώρα πολύτιμο επιστημονικό δυναμικό.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών δηλώνει αντίθετος με την κύρια φιλοσοφία του συγκεκριμένου ασφαλιστικού νομοσχεδίου που θεσπίζει κατά τρόπο ενιαίο ασφαλιστική εισφορά, για κάθε μισθωτό και αυτοαπασχολούμενο, που θα φτάσει σε ποσοστό 27% επί του καθαρού εισοδήματος, χωρίς όμως να υπάρχει ανταποδοτικότητα ούτε στη σύνταξη, ούτε βεβαίως στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ενδεικτικά αναφέρει ότι ιατρός με καθαρό εισόδημα άνω των 20.000€ θα υποχρεωθεί να καταβάλει από 1.1.2017 για φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές σε ποσοστό 55% με 60% των εισοδημάτων του, χωρίς να συνυπολογιστούν η προκαταβολή φόρου, το τέλος επιτηδεύματος, ούτε φυσικά άλλες φορολογικές υποχρεώσεις (πχ ο ΕΝΦΙΑ). Πρόκειται για δήμευση του μόχθου και απαξίωση της προσφοράς του επιστημονικού προσωπικού της χώρας.

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία καταγγέλλουν την Κυβέρνηση για την κατάθεση στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση το Σαββατοκύριακο το πρώτο πακέτο των δυσβάστακτων μέτρων δημοσιονομικής απόδοσης 9 δις ευρώ. Επισημαίνουν ότι ως Πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας "υπέγραψε 2 Μνημόνια σε ένα χρόνο. Περιφρονεί τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες ψηφίζοντας τα σχετικά Νομοσχέδια το Σαββατοκύριακο τα οποία διαλύουν την Κοινωνική Ασφάλιση και εξανεμίζουν τα εισοδήματα των πολιτών με τη νέα φοροεπιδρομή".
Αύριο οι εργαζόμενοι στην υγεία πραγματοποιούν στις 12 το μεσημέρι συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στη Βουλή.

Την Κυριακή 8 Μαΐου, ανακοίνωσαν ότι θα συμμετέχουν στην συγκέντρωση της ΓΣΕΕ στο Σύνταγμα.
Πηγή: www.healthmag.gr