Αύξηση φόρων στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια κινητών αξιών

ΥΠΟΙΚ: Αιφνιδίασε την αγορά διαχείρισης κεφαλαίων το σχέδιο για το χαράτσι στο ενεργητικό των ΟΣΕΚΑ

«Πρόκειται για πρωτοφανή απόφαση, η οποία στερείται κάθε λογικού επιχειρήματος, αποτελεί ελληνική αποκλειστικότητα και έχει ένα μόνο βέβαιο αποτέλεσμα: Θα ανοίξει τις πόρτες για μεταφορά από την Ελλάδα στο εξωτερικό ενός ολόκληρου κλάδου, αυτού της διαχείρισης κεφαλαίων» υπογραμμίζουν εκπρόσωποι ΟΣΕΚΑ.

Της Ιουλίας Ζαφόλια

«Βόμβα» ικανή να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στον κλάδο των Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες (ΟΣΕΚΑ) αποτελεί η, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», σκέψη στελεχών του υπουργείου Οικονομικών να εντάξουν στο επικείμενο νομοσχέδιο που αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, τον «κόφτη» κ.λπ. ρύθμιση που θα προβλέπει φορολόγηση του ενεργητικού όλων των ΟΣΕΚΑ και θα υπολογίζεται βάσει της κατηγορίας της επένδυσης.

Τα συνολικά κεφάλαια που θα αφορά η επιβάρυνση αυτή ανέρχονται σε περίπου 7 δισ. ευρώ. «Πρόκειται για πρωτοφανή απόφαση, η οποία στερείται κάθε λογικού επιχειρήματος, αποτελεί ελληνική αποκλειστικότητα και έχει ένα μόνο βέβαιο αποτέλεσμα: Θα ανοίξει τις πόρτες για μεταφορά από την Ελλάδα στο εξωτερικό ενός ολόκληρου κλάδου, αυτού της διαχείρισης κεφαλαίων» υπογραμμίζουν εκπρόσωποι ΟΣΕΚΑ.

Οι ΑΕΔΑΚ (Ανώνυμες Εταιρείες Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων), οι ΑΕΕΧ (Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου) και οι ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία) θα έρθουν αντιμέτωπες με υψηλή φορολόγηση πάνω στο ενεργητικό τους, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία θα τις εντάξει η προωθούμενη ρύθμιση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Ν», τα Αμοιβαία Κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων θα φορολογηθούν με 0,05% στο ενεργητικό τους σε ετήσια βάση, τα Ομολογιακά Αμοιβαία Κεφάλαια με 0,35%, τα Μικτά με 0,5%, ενώ τα Μετοχικά Α/Κ θα φορολογηθούν με 0,75% στο ενεργητικό τους. Στην ίδια υψηλή κατηγορία του 0,75% αναμένεται να ενταχθούν και οι ΑΕΕΧ, ΑΕΕΑΠ.
Πηγή: www.naftemporiki.gr
Αύξηση φόρων στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια κινητών αξιών Αύξηση φόρων στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια κινητών αξιών Reviewed by Σπύρος Μέγγουλης on 1:58 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σπύρος Μέγγουλης. Από το Blogger.