Κλειδώνει η δόση με αλλαγές σε ΕΚΑΣ, «κόφτη» και ΑΔΜΗΕ

ΠΡΟΣ ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΤΩΝ 7,5 ΔΙΣ. ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ 15ΗΜΕΡΟ ΤΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ
Κλειδώνει η δόση με αλλαγές σε ΕΚΑΣ, «κόφτη» και ΑΔΜΗΕ 

Της Ελευθερίας Αρλαπάνου

Στην τελική ευθεία για την αποδέσμευση δόσης 7,5 δισ. ευρώ, εκτός απροόπτου, στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, μπαίνει η κυβέρνηση, προωθώντας σειρά τροπολογιών ώστε να διευθετηθεί μεγάλος όγκος των τελευταίων εκκρεμοτήτων. «Αγκάθι» παρέμεναν μέχρι αργά χθες το βράδυ τα κόκκινα δάνεια, στη σκιά της απαίτησης των πιστωτών να πωλούνται και δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου σε funds, με κυβερνητικές πηγές να μην αποκλείουν το θέμα να παραπεμφθεί τον Σεπτέμβριο.

Κλείνει το θέμα των ενεργειακών αλλά και το πακέτο των συντάξεων, με τροπολογίες που κατατέθηκαν χθες και εξετάζονται σήμερα και αύριο στη Βουλή, ενώ υπήρξε χθες τηλεδιάσκεψη σε τεχνικό επίπεδο για τα «κόκκινα» δάνεια.

Με τις χθεσινοβραδινές τροπολογίες διευκρινίζεται, μεταξύ άλλων, πως μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν βρεθεί ισοδύναμα μέτρα, που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2017 ώστε να μην «παγώσουν» για τη διετία 2017 - 2018 οι ωριμάσεις και οι προαγωγές στα ειδικά μισθολόγια, αυξάνεται σε 5 τοις χιλίοις από 3,5 τοις χιλίοις ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ στα μη ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των ανωνύμων εταιρειών επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, ενώ καθίσταται σαφές πως για να μην ενεργοποιείται ο κόφτης δαπανών σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία και όχι απλώς διαβούλευση με τους πιστωτές.

 
Χθες στο υπουργείο Οικονομικών επικρατούσε αισιοδοξία για την προοπτική αποδέσμευσης της υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, αφού θα έχει υπάρξει θετική έκθεση προόδου από την τρόικα και έγκριση από πέντε ευρωπαϊκά κοινοβούλια. Η εκταμίευση της δόσης των είναι «πολύ κοντά» εκτίμησε χθες και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόσβκις, τονίζοντας όμως πως «εναπόκειται στην Ελλάδα η εκπλήρωση όλων των προαπαιτούμενων και η εφαρμογή όλων των αναγκαίων δράσεων».

Αισιόδοξος εμφανίστηκε χθες και ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης που εκτίμησε πως το 99% των συμφωνηθέντων έχει πρακτικά ολοκληρωθεί. «Υπάρχουν κάποια επιπλέον πράγματα, αλλά νομίζω ότι τις τελευταίες ημέρες έχουμε επιτύχει λίγο - πολύ μια συμφωνία και όλα θα εξελιχθούν ομαλά», υποστήριξε.

Συμφωνία για ΕΚΑΣ 
Μεγαλύτερες περικοπές στο ΕΚΑΣ θα γίνουν, ως αντίβαρο για τη μη επιστροφή των αναδρομικών από τους συνταξιούχους (τα νέα εισοδηματικά κριτήρια θα ισχύσουν από την 1η Ιουνίου). Η τροπολογία προβλέπει δύο επώδυνες αλλαγές και συγκεκριμένα την εξοικονόμηση 570 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2017, έως 808 εκατ. ευρώ το 2018 και συνολικά 853 εκατ. ευρώ με?χρι το τέλος του 2019, εφαρμογή των νέων εισοδηματικών κριτηρίων κάθε Ιανουάριο.

Με άλλες διατάξεις κουρεύονται τα εφάπαξ για τους αυτοαπασχολούμενους (εξισώνονται με τους μισθωτούς), παύει να λογίζεται ως έτος ασφάλισης η συμπλήρωση εξαμήνου.

ΑΔΜΗΕ
Επισπεύδονται οι διαδικασίες και αυστηροποιούνται οι όροι για την πώληση του πακέτου του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή και για τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ) με την τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Για τον ΑΔΜΗΕ, συντομεύει σε τέσσερις μήνες από πέντε μήνες το χρονικό όριο εντός του οποίου διενεργείται η διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη του στρατηγικού επενδυτή και εισάγεται όρος σύμφωνα με τον οποίο το Διοικητικό Συμβούλιο του ΑΔΜΗΕ θα είναι εννεαμελές. Θέτει χρονικό όριο δύο εβδομάδων από την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών, εντός του οποίου πρέπει να ληφθεί γνωμοδότηση από διεθνή ανεξάρτητο εκτιμητή σχετικά με το εύλογο και το δίκαιο του προσφερόμενου τιμήματος, καθώς και την αντικειμενικότητα της διαδικασίας, προκειμένου να προβεί στη σύναψη αγοραπωλησίας μετόχων με τον προτιμητέο στρατηγικό επενδυτή.

Για τα ΝΟΜΕ, η νέα διατύπωση φαίνεται να γίνεται πιο φιλική προς τους βιομηχανικούς καταναλωτές, καθώς απαλείφεται ο όρος «περί αποτροπής δημιουργίας αθέμιτου ανταγωνισμού σε τομείς βιομηχανικής δραστηριότητας» και αντικαθίσταται με «τη διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά της ενέργειας».

«Κόκκινα» δάνεια 
Σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα με τα δάνεια που φέρουν την εγγύηση του Δημοσίου και υπό ποιες προϋποθέσεις αυτά θα μπορούν να πωλούνται σε funds, όπως ζητούν οι πιστωτές. Όπως εξηγούν κυβερνητικά στελέχη από την απαίτηση αυτή θα μπορούσε ενδεχομένως να προκύψει δημοσιονομική επιβάρυνση, το 2017, εξαιτίας της εγγύησης του Δημοσίου, και να προκύψει απαίτηση για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Στα σενάρια που εξετάστηκαν είναι η εξαίρεση από την πώληση δανείων που έχουν δοθεί με εγγύηση του Δημοσίου σε σε πυρόπληκτους, σεισμοπαθείς, και άλλες ευπαθείς ομάδες.

Υπουργικό
Συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι, το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα. Στο επίκεντρο θα βρεθεί ο «οδικός χάρτης» των επόμενων κινήσεων, τα νομοσχέδια που προωθούνται και οι οδηγίες του πρωθυπουργού προς τους υπουργούς του.
Πηγή: www.imerisia.gr 
Κλειδώνει η δόση με αλλαγές σε ΕΚΑΣ, «κόφτη» και ΑΔΜΗΕ Κλειδώνει η δόση με αλλαγές σε ΕΚΑΣ, «κόφτη» και ΑΔΜΗΕ Reviewed by Σπύρος Μέγγουλης on 10:56 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σπύρος Μέγγουλης. Από το Blogger.