Τα capital controls θέλουν τον Ελληνα τους





ΚΥΡΙΑΚΗ ΒΑΣΣΑΛΟΥ
















Είναι ζήτημα προσαρμοστικότητας; Ευρηματικότητας; Μιας διάχυτης -εδώ και αιώνες- κουλτούρας της επιβίωσης; Είναι όλα μαζί; Μπορεί, ναι. Μπορεί και όχι. Ενα είναι βέβαιο, όμως: ότι όποιος κληθεί να καταγράψει μελλοντικά, πλάι στα μεγάλα και ιστορικά που ζούμε, τη συμπεριφορά, τις επινοήσεις, ακόμη και το χιούμορ πολλών συμπολιτών μας κατά τη διάρκεια της capital controls εποχής, θα συγκεντρώσει ενδιαφέρουσες ιστορίες ανεκδοτολογικού περιεχομένου.


Επιστροφές σε... μετρητά
Δεν είναι πολλά τα καταστήματα που επιστρέφοντας τα ρούχα που αγόρασες μπορείς να πάρεις τα χρήματά σου πίσω. Σε αυτά, ωστόσο, όπου υπάρχει η συγκεκριμένη δυνατότητα, το πρώτο δεκαπενθήμερο των capital controls έγινε χαμός. Τι έκαναν κάποιοι συμπολίτες μας; Αρχισαν να αγοράζουν καθημερινά ρούχα με χρεωστική κάρτα, τα οποία γύριζαν πίσω την επομένη, ζητώντας τα λεφτά τους πίσω - όπως είχαν το δικαίωμα να κάνουν. Τις περισσότερες φορές τα μικροποσά εξαργυρώνονταν τοις μετρητοίς. Εβγαζαν, λοιπόν, 40 ευρώ έξτρα, ας πούμε, σε ρευστό, ενίσχυαν και την αγορά (και την ντουλάπα τους) με κανένα μπλουζάκι που τους άρεσε λίγο παραπάνω και δεν περιλαμβανόταν τελικά στις επιστροφές.
Το e-banking πήρε φωτιά
Στις περισσότερες οικογένειες δεν ήταν όλοι εξοικειωμένοι με την ηλεκτρονική τραπεζική. Αυτοί που ήταν όμως (και είχαν και χρήματα στο λογαριασμό τους) υπήρξαν και οι... κερδισμένοι. Τι έκαναν; Πλήρωναν τους λογαριασμούς ολόκληρης της οικογένειας ιντερνετικά και εισέπρατταν τα χρήματα από τους οικείους τους σε μετρητά.
Η ισχύς εν τη ενώσει
Η ελληνική οικογένεια, βέβαια, έδρασε σαν μια γροθιά και σε σχέση με τα μηχανήματα ανάληψης. Τι σύστημα εφαρμόστηκε; Ενα άτομο ανά οικογένεια πήγαινε καθημερινά στο ΑΤΜ και έβγαζε χρήματα για όλους. Την άλλη μέρα, ερχόταν η σειρά του επόμενου κ.ο.κ.
Ραντεβού τα μεσάνυχτα
Υπήρξαν, όμως, και αυτοί που μελέτησαν το πράγμα παραπάνω και γρήγορα συνειδητοποίησαν (και το έκαναν και πράξη) ότι, αν πήγαιναν για ανάληψη χρημάτων λίγο πριν από τα μεσάνυχτα και έπειτα περίμεναν ένα δεκάλεπτο να αλλάξει η ώρα (και η μέρα), μπορούσαν να σηκώσουν και τα 50-60 ευρώ της επομένης. Ούτε λίγο ούτε πολύ, λοιπόν, τα ΑΤΜ μετατράπηκαν στο must σημείο της εποχής για νυχτερινά συναπαντήματα.
«Βρες ATM»
Κι αν ένα μηχάνημα αυτόματης ανάληψης είναι άδειο ή δίνει μόνο 50ευρα; Μικρό το κακό. Δέκα ημέρες μετά τα capital controls βγήκε στον αέρα από τρεις ευρηματικούς προγραμματιστές η εφαρμογή (για Android συσκευές) «Βρες ATM», που λέει ποια μηχανήματα έχουν απόθεμα, ενώ ενημερώνει και τους χρήστες αν αυτά διαθέτουν χαρτονομίσματα των 20 ή των 50 ευρώ. Η εφαρμογή λειτουργεί διαδραστικά, καθώς οι χρήστες πρέπει να δίνουν και αυτοί με τη σειρά τους πληροφορίες για τα ATM που επισκέπτονται.
Και ξαφνικά γίναμε... Ευρώπη
Μεγάλοι και μικροί, πάντως, προσαρμόστηκαν μέσα σε λίγες ημέρες στο πλαστικό χρήμα. Γιαγιάδες και παππούδες, αφού πρώτα προμηθεύτηκαν τις ολοκαίνουργιες χρεωστικές τους κάρτες μαζί με την πρώτη δόση της σύνταξής τους για να μπορούν να σηκώνουν χρήματα καθημερινά, έπειτα έμαθαν να τις χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους. Κι αν όχι οι ίδιοι (αμέσως τουλάχιστον), σίγουρα τα κατάφεραν με τη συνδρομή των παιδιών και των εγγονών τους. Αναμένεται τώρα η εξοικείωσή τους με το e-banking.
Κατανάλωση μέχρι τελευταίου (κατατεθειμένου) ευρώ
Ο φόβος του κουρέματος των καταθέσεων έφερε αυξημένη κατανάλωση. Κινητά τηλέφωνα, τηλεοράσεις, λευκές συσκευές και ηλεκτρονικοί υπολογιστές «κινήθηκαν» περισσότερο από το συνηθισμένο για την εποχή, ενώ σημαντικές εισπράξεις σημείωσε και το ίδιο το Δημόσιο. «Μέσα σε δέκα ημέρες τραπεζικής αργίας, το Δημόσιο εισέπραξε μέσω τραπεζών έσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ», διαβάζουμε σε ρεπορτάζ της Ευγενίας Τζώρτζη για την «Καθημερινή» στις 12 Ιουλίου, όπως και ότι νοικοκυριά και επιχειρήσεις οδηγήθηκαν σε μαζικές μεταφορές χρημάτων, με χαρακτηριστικότερο όλων ότι οι συναλλαγές για μεταφορές ποσών έφτασαν τα 280 εκατ. ευρώ την ημέρα από 110 εκατ. ευρώ που ήταν ο μέσος όρος πριν από το κλείσιμο των τραπεζών. Η σκέψη των περισσοτέρων; «Από το να μου κουρέψουν τα λεφτά προτιμότερο να τα κάνω τάμπλετ και ακριβά ρολόγια». Τώρα, βέβαια, πόσα τάμπλετ και υπολογιστές μπορεί να χρειάζεται ένα σπίτι, αυτό είναι άλλο θέμα...
Κατανάλωση λόγω αβεβαιότητας
του Παναγή Παναγιωτόπουλου, επικουρου καθηγητή κοινωνιολογίας στο ΕΚΠΑ
Τα capital controls μπορεί να είναι διαλυτικά για τον παραγωγικό ιστό της χώρας και για την οικονομική ελευθερία, δεν έχουν ωστόσο μεγάλη επίδραση στην άμεση πραγματικότητα των καταναλωτών, παρά τη μείωση πάγιων καταναλωτικών συνηθειών. Δύο είναι οι εξηγήσεις γι’ αυτήν τη μικρή επίπτωση. Η πρώτη αφορά στο γεγονός πως η άυλη πληρωμή μέσω κάρτας αποδείχθηκε λειτουργική και διαδεδομένη. Η δεύτερη και εξίσου σημαντική είναι το αργόσυρτο bank run το οποίο λαμβάνει χώρα τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα ουκ ολίγα ντουλάπια στις κουζίνες μας να έχουν μετατραπεί σε οικογενειακά ATM. Αξίζει επίσης να παρατηρήσουμε πως, όταν δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή πριν από το δημοψήφισμα το ενδεχόμενο κουρέματος καταθέσεων, πολλοί καταθέτες προχώρησαν σχεδόν αναγκαστικά στην υπονόμευση της αποταμίευσής τους, αγοράζοντας περιττά γι’ αυτούς αντικείμενα με την επινόηση κάποιας ανάγκης. Αυτό όμως δεν είναι ούτε αστείο ούτε ανώδυνο, διότι πρόκειται για μεταφορά πλούτου και ουδεμία σχέση έχει με το απολαυστικό παιχνίδι της κατανάλωσης σε καιρούς σταθερότητας (με όποια κριτική μπορούμε να κάνουμε έτσι κι αλλιώς σε αυτό). Με άλλα λόγια, η κατανάλωση των προηγούμενων ημερών έχει μέσα της άγχος, αβεβαιότητα και πανικό.
* Ολες αυτές οι ιστορίες, παρατηρήσεις, επισημάνσεις αφορούν ασφαλώς όσους είχαν χρήματα στην τράπεζα για να βγάλουν και να ξοδέψουν. Υπάρχει και μια μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας που όλα αυτά δεν τους αφορούν πραγματικά.
Περιοδικό "Κ"
www.kathimerini.gr 
Οι φόροι που πρέπει να πληρωθούν έως το τέλος του 2015 Φορολογικές υποχρεώσεις δεκάδων δισ. ευρώ συσσωρεύονται να αποπληρωθούν μέσα σε πέντε μήνες. Επιβαρύνσεις που πέρυσι αποπληρώθηκαν σε έξι ή και οκτώ δόσεις, φέτος θα πρέπει να εξoφληθούν σε τέσσερις ή πέντε, ενώ κάθε μήνα που θα περνάει από τον Αύγουστο και μετά, εταιρείες και φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να πληρώνουν τρία ή και τέσσερα διαφορετικά ειδοποιητήρια φόρων.

www.dikaiologitika.gr
Κάρτα σίτισης Τι θα μπορείτε να ψωνίζετε πιστώθηκαν τα χρήματα Ξεκίνησε απο την Τρίτη 21 Ιουλίου, η διανομή από τα ΚΕΠ για την κάρτα σίτισης στους δικαιούχους από τα ΚΕΠ και από την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015, ενεργοποιούνται οι κάρτες και οι δικαιούχοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν την κάρτα τους σε καταστήματα τροφίμων που διαθέτουν POS (μηχανήματα ανάγνωσης τραπεζικών καρτών). Σύμφωνα με την απόφαση τελικά θα πιστωθεί μονο μια δόση στην κάρτα σίτισης . Δείτε εδώ

www.dikaiologitika.gr
Κάρτα σίτισης Όλη η απόφαση ενεργοποιείτε την Παρασκευή Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου εγκρίθηκε η πίστωση για την κάρτα σίτισης απο το πρόγραμμα ανθρωπιστικής κρίσης. Σύμφωνα με την απόφαση και το πόσο που εκταμιεύτηκε στους περίπου 150.000 δικαιούχους θα πιστωθεί ένας μήνας για αγορές τροφίμων.

www.dikaiologitika.gr
Ολη η αποφαση Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Έχοντας υπόψη : 1. Τις διατάξεις του άρθρου 90 του «Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα», που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Π.Δ/ 63/2005 (ΦΕΚ Α' 98). 2. Τις διατάξεις του Ν.4320/2015 (ΦΕΚ 29/Α') «Ρυθμίσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την οργάνωση της Κυβέρνησης και των Κυβερνητικών οργάνων και λοιπές διατάξεις» 3. Τις διατάξεις του Ν. 4052/2012 (ΦΕΚ Α'41) «Νόμος Αρμοδιότητας Υπουργείων Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης για εφαρμογή του νόμου "Έγκριση των Σχεδίων Συμβάσεων Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Ε.Τ.Χ.Σ.), της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Τράπεζας της Ελλάδος, του Σχεδίου του Μνημονίου Συνεννόησης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Τράπεζας της Ελλάδος και άλλες επείγουσες διατάξεις για τη μείωση του δημοσίου χρέους και τη διάσωση της εθνικής οικονομίας" και άλλες διατάξεις». 4. Τις διατάξεις του Π.Δ. 113/2014 «Οργανισμός Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας», όπως τροποποιήθηκε με το Π.Δ. 24/2015 ( ΦΕΚ 20/Α/27-1-2015) και τον Ν. 4320/2015 (ΦΕΚ 29/Α/19-3-2015). 5. Τις διατάξεις του ΠΔ 54/2015 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (ΦΕΚ 83/Α/18-7-2015). 6. Τις διατάξεις του Ν. 4270/2014 (ΦΕΚ 143/Α/28-6-2014) «Αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας (ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011/85/ΕΕ)-δημόσιο λογιστικό και άλλες διατάξεις». 7. Του ΠΔ 113/2010 περί αναλήψεως υποχρεώσεων από τους Διατάκτες (Α.194) 8. Την υπ'αρ.οικ. 494/9-4-2015 (ΦΕΚ 577 τ.Β') Κ.Υ.Α. «Καθορισμός εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων των δικαιούχων, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, τον χρόνο υποβολής τους, τους φορείς, τις υπηρεσίες και τις διαδικασίες ελέγχου και πιστοποίησης των δικαιούχων, τη σύμπραξη με φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή των ρυθμίσεων των άρθρων 1 έως 4 του Ν. 4320/2015: Ρυθμίσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, για την Οργάνωση της Κυβέρνησης και των Κυβερνητικών Οργάνων και λοιπές διατάξεις (ΦΕΚ 29/Α')», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. 9. Την υπ'αρ.Δ23/οικ. 33108/2064/20-7-2015 Απόφαση: Έγκριση πίστωσης της Α' δόσης για τη φόρτιση των εγκεκριμένων καρτών σίτισης (Αλληλεγγύης), στο πλαίσιο του Προγράμματος για την «Αντιμετώπιση της Ανθρωπιστικής Κρίσης». ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ Ποια καταστήματα δέχονται την Κάρτα Αλληλεγγύης Εγκρίνουμε τη μεταφορά πίστωσης από τον ΕΦ 33-220, ΚΑΕ 2758 οικ. έτους 2015 δεκαέξι εκατομμύρια διακόσιες ενενήντα οκτώ χιλιάδες εξακόσια πενήντα ευρώ (16.298.650 €) στην Εθνική Τράπεζα ως πρώτη δόση, προκειμένου να προχωρήσει στη φόρτιση των εγκεκριμένων καρτών σίτισης ("Αλληλεγγύης"), στο πλαίσιο του Προγράμματος για την «Αντιμετώπιση της Ανθρωπιστικής Κρίσης». το σύνολο των οποίων ανέρχεται στις 145.357 (Valeur πίστωσης : 22.07.2015). Το ΓΛΚ θα χρεώσει το λογαριασμό 200 «Ελληνικό Δημόσιο - Συγκέντρωση Εισπράξεων Πληρωμών» που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος και θα πιστώσει την Εθνική Τράπεζα με έμβασμα (BIC ETHNGRAA) στο λογαριασμό (ΙΒΑΝ) GR1501107030000070321557376 "Εισπράξεις Τρίτων για Απόδοση" (Εναλλακτική επωνυμία: ΦΟΡΤΙΣ. PREPAID ΚΑΡΤΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓ.). Διαβάστε επίσης: Νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα για ανέργους του ΟΑΕΔ με επίδομα έως και 535 ευρώ Έρχεται στο τέλος Σεπτεμβρίου η Κάρτα του Πολίτη Τα αναδρομικά για την Κάρτα Αλληλεγγύης και το επίδομα ενοικίου Μέχρι τις 5 Αυγούστου οι αιτήσεις για το επισιτιστικό πρόγραμμα Νέο πρόγραμμα Επισιτιστικής Συνδρομής: Τα κριτήρια για δωρεάν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης Ποιοι δικαιούνται και πως θα πάρουν επίδομα ενοικίου, επιδότηση σίτισης και δωρεάν ρεύμα Πότε θα δοθεί η β δόση για τα οικογενειακά επιδοματα ΟΓΑ Πότε θα δοθεί η β δόση για τα οικογενειακά επιδόματα ΟΓΑ Πότε ανοίγουν τα σχολεία για την νέα σχολική χρονιά Μαζικές διαγραφές οφειλών από δάνεια και πιστωτικές AdWebNetwork x ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟΕΛΑΣ: Ανοιχτό το μετρό σε Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο... ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟΈρχονται αλλαγές στις τιμές των εισιτηρίων στα ΜΜΜ... Share ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗ Σύντομα η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων από το Δήμο Χανίων ΑΓΡΟΤΙΚΑ Ο ΕΛΓΑ πλήρωσε την αποζημίωση στους ανταποκριτές ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ Τι θα γίνει με τις 6.500 ενστάσεις για την κάρτα σίτισης AdTech Ad ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Νέες θέσεις εργασίας στον ΟΤΕ για πρακτική άσκηση Νέες προσλήψεις στο ΚΕΘΕΑ 4 προσλήψεις στην πυρασφάλεια του Δήμου Δομοκού 32 θέσεις εργασίας στο Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Σε ετοιμότητα η Δικαιοσύνη για το plan B του Βαρουφάκη "Πρεμιέρα" διαπραγμάτευσης σήμερα Σημαντικές απώλειες στις ευρωαγορές ΔΝΤ: Πρόβλημα ανάπτυξης στην Ευρωζώνη ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΕΕΤΑΑ: Τα δικαιολογητικά για τους παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ Να μην αυξηθεί ο κατώτατος μισθός και αλλαγές στα εργασιακά ζητα το ΔΝΤ Περίπου 27.000 αιτήσεις για το πρόγραμμα ΤΕΒΑ Ενδεχόμενο να ανοίξουν και πάλι οι αιτήσεις για την Κάρτα Αλληλεγγύης ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ dik facedik twitterdik gmaildik rssdik bookmark Όλα τα νέα του Δικαιολογητικά στο e-mail σας: dik rota ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ερωτηση για ταμειο ανεργιας Started by eleni καλησπερα σας θα ηθελα να ρωτησω,,,,,δουλευα σην αδερφη μου με κανονιη απασχολησ... πριν από 11 λεπτά 0 8 Επισιτιτιστική βοήθεια Started by valia25 Καλησπέρα σας... Ξέρω ότι μέχρι τις 5/8 γίνονται αιτήσεις για την επισιτιστικ... πριν από 34 λεπτά 1 21 επιδομα ενοικιου Started by Νικολ Καλησπερα! Γνωριζει καποιος, το σπιτι που νοικιαζω ειναι 50-50 του ζευγαριου. Εγ... πριν από 47 λεπτά 0 15 Νέα By neanika.gr ΕΕΤΑΑ: Πως θα κάνετε αίτηση για τους παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ ΟΤΕ: Πρακτική άσκηση φοιτητών ΑΕΙ ΤΕΙ Η ιστορία των θρησκειών μέσα από ένα βίντεο 2,5 λεπτών Bίντεο: Τρεις πεζοί διασχίζουν γέφυρα δευτερόλεπτα πριν καταρρεύσει Ντέλια Βελκουλέσκου: Στην Κύπρο ο Αναστασιάδης της πέταξε την καρέκλα Βάσεις 2015 – Τελευταίες εκτιμήσεις: Πού θα κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής ανά πεδίο ΕΜΥ: Καύσωνας από αύριο Τι καιρό θα κάνει ολη την εβδομάδα Τρόμος κατά τη προσγείωση: Οι «μανούβρες» του πιλότου για να σώσει το αεροσκάφος από τη συντριβή (video) Κάρτα Αλληλεγγύης: 6.500 ενστάσεις πότε θα βγουν τα αποτελέσματα ΟΓΑ: Δείτε εαν θα πάρετε την Β δόση απο το επίδομα τέκνων Follow via Facebook Follow via Twitter Follow via Google+ Follow RSS Feed Email Επικοινωνία Forum - Ερωτήσεις

www.dikaiologitika.gr
Κάρτα σίτισης Τι θα μπορείτε να ψωνίζετε πιστώθηκαν τα χρήματα Ξεκίνησε απο την Τρίτη 21 Ιουλίου, η διανομή από τα ΚΕΠ για την κάρτα σίτισης στους δικαιούχους από τα ΚΕΠ και από την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015, ενεργοποιούνται οι κάρτες και οι δικαιούχοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν την κάρτα τους σε καταστήματα τροφίμων που διαθέτουν POS (μηχανήματα ανάγνωσης τραπεζικών καρτών). Σύμφωνα με την απόφαση τελικά θα πιστωθεί μονο μια δόση στην κάρτα σίτισης . Δείτε εδώ

www.dikaiologitika.gr
Τα capital controls θέλουν τον Ελληνα τους Τα capital controls θέλουν τον Ελληνα τους  Reviewed by Σπύρος Μέγγουλης on 9:14 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σπύρος Μέγγουλης. Από το Blogger.