Γιατί η απρόσμενη αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ δεν είναι πραγματική

Τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία τους εξέπληξαν όλους θετικά αφού αναπτύχθηκε 0,8% κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2015, ξεπερνώντας τις προσδοκίες. Ωστόσο, αυτό αναμένεται να είναι πρόσκαιρο όπως εκτιμούν οι οικονομολόγοι, καθώς η επιβολή των capital controls θα αλλάξει τα δεδομένα.

Ήδη ο PΜΙ μεταποίησης βρέθηκε σε επίπεδα ρεκόρ τον Ιούλιο, δίνοντας μια γεύση για το τι επρόκειτο να ακολουθήσει.




Την ίδια ώρα, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ελλάδος αν και φαίνεται καλό, στην πραγματικότητα δεν είναι αυτό που φαίνεται.


Όπως ανέφεραν οι οικονομολόγοι Jamie Murray και David Powell μιλώντας στο Bloomberg Intelligence, το ελληνικό ΑΕΠ κρύβει τις αδυναμίες που υπάρχουν.


Το ονομαστικού ΑΕΠ συρρικνώθηκε 0,7% κατά το τρίμηνο, που σημαίνει ότι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην πτώση των τιμών.


Παράλληλα, οι τιμές καταναλωτή μειώθηκαν κατά 1,3% ετήσιο τον Ιούλιο, επεκτείνοντας τις αποπληθωριστικές πιέσεις.


"Μια πιθανή εξήγηση για τους αριθμούς αυτούς του ΑΕΠ είναι ότι η απειλή των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και η επακόλουθη επιβολή τους μπορεί να προκάλεσε κάποια ασυνήθιστη συμπεριφορά στους καταναλωτές» επισήμαναν οι οικονομολόγοι προσθέτοντας πως οι Έλληνες αύξησαν τις δαπάνες τους φοβούμενοι τα capital controls.


Για τον Jonathan Loynes της Capital Economics, τα στοιχεία του δεύτερου τριμήνου δεν συνδέονται με αυτά που συμβαίνουν πραγματικά στην Ελλάδα ή όπως αλλιώς το έθεσε η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα πριν τα capital controls αφορά μια διαφορετική οικονομία σε σχέση με το μετά που στραγγαλίστηκε η οικονομία.

Κέρδος online 
Γιατί η απρόσμενη αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ δεν είναι πραγματική Γιατί η απρόσμενη αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ δεν είναι πραγματική Reviewed by Σπύρος Μέγγουλης on 1:04 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σπύρος Μέγγουλης. Από το Blogger.