To Eurogroup αποφάσισε, η συμφωνία είναι γεγονός, το δάνειο των 86 δισ. ευρώ εγκρίθηκε, ξεκινά το άγνωστο...

Μετά από έξι ώρες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για την Ελλάδα,

Οπως ανακοίνωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, κσε συνέντευξης Τύπου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση  του Eurogroup:

«Καλωσορίζουμε τη συμφωνία μεταξύ θεσμών και Ελλάδας, η οποία ευθυγραμμίζεται με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής» υποστήριξε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Όπως αναγνώρισε, οι ελληνικές αρχές συνεργάζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με τα τεχνικά κλιμάκια, τονίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν γόνιμες και έγιναν σε καλό κλίμα.



«Χαιρετίζουμε το φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» συνέχισε, επισημαίνοντας ότι η πιστή εφαρμογή του θα επαναφέρει την Ελλάδα στην ανάπτυξη, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα.

Σχετικά με τις τράπεζες, επισήμανε ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα πραγματοποιηθεί το Φθινόπωρο, κατόπιν της ολοκλήρωσης των stress tests (τεστ αντοχής). Όπως διαβεβαίωσε, οι καταθέτες θα εξαιρεθούν από το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών.


Πάντως, κατέστησε σαφές ότι οι τραπεζικές μετοχές, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης, θα υπαχθούν στο Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο θα ιδρυθεί στα τέλη του 2015.

Όσον αφορά το ύψος του δανείου, αποκάλυψε ότι θα ανέλθει στα 86 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25 δισ. θα διοχετευτούν στις τράπεζες.


Σχετικά με το χρέος, ο πρόεδρος του Eurogroup επισήμανε ότι η βιωσιμότητά του θα εξεταστεί κατόπιν της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

Αναφερόμενος στη συμμετοχή του ΔΝΤ ο κ. Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι η σχετική απόφαση θα ληφθεί εφόσον διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους και υλοποιηθούν οι πρώτες αυστηρές μεταρρυθμίσεις.


«Έως τις 19 Αυγούστου, όλα τα εθνικά κοινοβούλια θα πρέπει να εγκρίνουν τη συμφωνία» κατέληξε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Σε ό,τι αφορά την Ε.Ε., καλωσορίζω τη συμφωνία, επεσήμανε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ενώ ευχαρίστησε τα τεχνικά κλιμάκια που «δούλεψαν σκληρά».

Όπως εξήγησε, ήταν απαραίτητη η συμφωνία για να υπάρξει εμπιστοσύνη, ενώ χαρακτήρισε ευρεία και περιεκτική τη συμφωνία που προσυπογράφεται από το Eurogroup.

«Η αβεβαιότητα είχε αρνητικές επιπτώσεις στις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας» σημείωσε ο κ. Ντρομπρόβσκις, ενώ όπως εξήγησε, «είναι πολύ σημαντικό να γυρίσουμε σελίδα και σταδιακά να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη».

«Όπως ανέφερε ο κ. Ντάισελμπλουμ, το συνολικό ποσό του προγράμματος θα φτάσει τα 86 δις., 25 από τα οποία προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Παράλληλα, θα λάβουν χώρα διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» συμπλήρωσε και έκανε λόγο για συμφωνία δίκαιη και ισορροπημένη.

«Αυτό που προέχει είναι να υπάρξει γρήγορη και πλήρης εφαρμογή των συμφωνηθέντων, καθώς και να οικειοποιηθούν οι ελληνικές αρχές το πρόγραμμα» εκτίμησε και χαρακτήρισε ενθαρρυντικό βήμα την ψήφιση της συμφωνίας από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Ντομπρόβσκις: Σημαντικό να υπάρξει πλήρης εφαρμογή

Από την πλευρά του ο Βλ. Ντομπρόβσκις χαιρέτησε τη συμφωνία. Σημείωσε ότι οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών επιβάρυναν την οικονομία που αντί για ανάπτυξη οδεύει φέτος σε ύφεση. Γι΄ αυτό τόνισε ότι είναι σημαντικό να γυρίσουμε σελίδα και για το λόγο αυτό άλλαξαν οι στόχοι για το πλεόνασμα.

Η συμφωνία δεν αφορά μόνο τη χρηματοδότηση αλλά και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και επενδύσεις, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Τώρα είναι σημαντικό να υπάρξει πλήρης εφαρμογή και αυτό απαιτεί ισχυρή «ιδιοκτησία» από την Αθήνα.

Το κοινοβούλιο της Ελλάδας ενέκρινε σημαντικές μεταρρυθμίσεις τόνισε και ξεκαθάρισε ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να βοηθήσει τη χώρα τόσο με το πακέτο των 35 δισ. ευρώ όσο και με τεχνική βοήθεια προκειμένου να γίνει η καλύτερη δυνατή χρήση.


Ρέγκλινγκ: Στα 32,5 χρόνια η μέση λήξη των δανείων

Η Ελλάδα παραμένει η μόνη χώρα σε πρόγραμμα σημείωσε ο επικεφαλής του ESM και τόνισε ότι η συμφωνία επετεύχθη μετά και την αλλαγή στρατηγικής της Αθήνας.

Το πρόγραμμα που θα τρέξει μέχρι τον Αύγουστο του 2018 είναι έως 86 δισ. αλλά δεν αναμένεται να διατεθεί όλο το ποσό από τον ESM καθώς προβλέπεται να συμμετάσχει το ΔΝΤ αλλά και να υπάρξουν ποσά που θα προέλθουν από τις ιδιωτικοποιήσεις. Παράλληλα, θα υπάρξει εν τέλει και έξοδος στις αγορές.

Τα δάνεια θα έχουν μέση λήξη 32,5 έτη, συμπλήρωσε, ενώ πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα θα επιτρέψει την κάλυψη των δανειακών αναγκών αλλά και την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της Αθήνας.

Σημείωσε ότι τα χρήματα για τις τράπεζες θα κρατηθούν σε λογαριασμό στο Λουξεμβούργο.

Κέρδος online
To Eurogroup αποφάσισε, η συμφωνία είναι γεγονός, το δάνειο των 86 δισ. ευρώ εγκρίθηκε, ξεκινά το άγνωστο... To Eurogroup αποφάσισε, η συμφωνία είναι γεγονός, το δάνειο των 86 δισ. ευρώ εγκρίθηκε, ξεκινά το άγνωστο... Reviewed by Σπύρος Μέγγουλης on 1:07 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σπύρος Μέγγουλης. Από το Blogger.