Ο ΟΤΕ δείχνει ξανά τον δρόμο των αγορών στις επιχειρήσεις

Η ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΑΝΑΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΕΚ ΝΕΟΥ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ
Ο ΟΤΕ δείχνει ξανά τον δρόμο των αγορών στις επιχειρήσειςTου Νίκου Σακελλαρίου
(Ξανα) ανοίγει η ελληνική αγορά εταιρικών ομολόγων μετά από δεκαοκτώ και πλέον μήνες αδράνειας εξαιτίας των τραπεζικών προβλημάτων, της πολιτικής μεταβλητότητας και της οικονομικής ύφεσης. Η έκδοση του νέου εταιρικού ομολόγου του ΟΤΕ με επιτόκιο στη λήξη της τάξης του 4,375% θεωρείται από τα εγχώρια στελέχη κίνηση που σηματοδοτεί την έναρξη της χρηματοδοτικής δραστηριοποίησης των μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων για την εξεύρεση κεφαλαίων. Η διαδικασία αυτή που γνώρισε ιδιαίτερη άνθηση κατά την περίοδο 2010-2014 είχε παγώσει το τελευταίο διάστημα.


O OTE «έσπασε τον πάγο» αντλώντας 350 εκατ. από τις διεθνείς αγορές με τη διαδικασία βιβλίου προσφορών (bookbuilding) για την έκδοση ομολόγου τετραετούς διάρκειας με σταθερό επιτόκιο. Η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά δύο φορές. Ανάδοχοι της έκδοσης ήταν κυρίως ξένοι οίκοι, γεγονός που δημιουργεί ελπίδες για την επιστροφή και νέων επιχειρήσεων προς τον διεθνή δανεισμό.
Ο ΟΤΕ δείχνει ξανά τον δρόμο των αγορών στις επιχειρήσεις
Σε δεύτερη ανάγνωση, η έκδοση του νέου εταιρικού ομολόγου είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού παραγόντων που δείχνουν ότι σταδιακά επιστρέφει η ομαλότητα στην εγχώρια χρηματοπιστωτική αγορά.
Πρώτος παράγοντας είναι ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών προχωρεί και έτσι ουσιαστικά οι ελληνικές επιχειρήσεις θα έχουν εγχώριους θεματοφύλακες και εγγυητές των ομολόγων τους.
Δεύτερος παράγοντας είναι η μείωση του country risk της Ελλάδας μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων, που σε συνδυασμό με τις υψηλές αποδόσεις τις οποίες προσφέρουν τα ελληνικά εταιρικά ομόλογα καθιστούν τον κλάδο ιδιαίτερα ελκυστικό για επενδυτές (θεσμικούς ή ιδιώτες) που αναζητούν υψηλές αποδόσεις σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.
Τρίτος, είναι η ελπίδα ότι η σταδιακή ομαλοποίηση στην ελληνική επιχειρηματικότητα θα δημιουργήσει προοπτικές για έξοδο στις αγορές χρήματος ανεξάρτητα από την αξιολόγηση του ελληνικού χρέους και οι συνέργειες που αναπτύσσουν οι ελληνικές με τις ξένες εταιρείες. Ο ΟΤΕ, για παράδειγμα, βασίστηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι βασικός μέτοχος είναι η Deutsche Telekom και κτύπησε πόρτες σε μεγάλους οίκους πριν κάνει την έκδοση.
Αντίστοιχα δρουν και άλλοι εταιρικοί όμιλοι. Όπως είχαμε γράψει στην «Η» , η επιστράτευση της Citigroup από την Alpha Bank για την ανακεφαλαιοποίησή της δεν είναι άσχετη από το γεγονός ότι η Αlpha είχε απορροφήσει πρόσφατα τα καταστήματα της Citi στην Ελλάδα και είχε την ευκολία να ζητήσει από την έδρα του αμερικανικού ομίλου στην Ευρώπη (στα Canary Wharf στο Λονδίνο) να μπει σύμβουλος στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης.
Τέταρτος παράγοντας είναι ότι τα λειτουργικά κέρδη και οι ταμειακές ροές των εισηγμένων έχουν βελτιωθεί σημαντικά, ενώ οι τάσεις (εάν επιστρέψει η χρηματοδότηση στην ελληνική οικονομία) είναι ανοδικές. Οι ξένοι οίκοι θεωρούν ότι επιχειρήσεις με αυξημένα περιθώρια λειτουργικών κερδών (EBITDA margins) της τάξης άνω του 10% μπορούν να δανειστούν πληρώνοντας κουπόνια της τάξης του 3,5%-4%. Το ίδιο ισχύει για τα διαθέσιμα των επιχειρήσεων.
Πέμπτος παράγοντας είναι ότι τα εταιρικά ομόλογα θα είναι και αυτή τη φορά προπομπός για τη μελλοντική έκδοση κρατικών ομολόγων το 2016-2017 και κυρίως ότι υπάρχουν ελπίδες να ενταχθούν και τα εταιρικά και τα κρατικά ομόλογα στα προγράμματα QE της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Hedge Funds
Σε ιδανικές επενδύσεις για αύξηση αποδόσεων χαρτοφυλακίων μπορούν να εξελιχθούν τα ελληνικά κρατικά και εταιρικά ομόλογα μετά την τελευταία αξιολόγηση από τους Θεσμούς και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Θέσεις παίρνουν αρκετά hedge funds και ασφαλιστικές εταιρείες σε ελληνικά ομόλογα μετά τις διαδικασίες ανακεφαλαιοποιήσεων βλέποντας ότι υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες ενόψει ομαλοποίησης της κατάστασης στον τραπεζικό κλάδο και μελλοντικής επέκτασης του QE από την ΕΚΤ και στα ελληνικά κρατικά και εταιρικά ομόλογα. Η σχέση απόδοσης / κινδύνου διαμορφώνεται πολύ θετικά για τους ξένους επενδυτές από τα ελληνικά ομόλογα, αφού η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου είναι πάνω από 6% και το country risk έχει μειωθεί. Συνεπώς θεωρούνται αρκετά καλές αποδόσεις.
Αυξημένη η ζήτηση
Ο συνδυασμός της υψηλής αξίας των επιχειρήσεων και των υψηλών κουπονιών (yields) των ελληνικών εταιρικών ομολόγων (πλην των τραπεζικών) δημιούργησε ελκυστικές ευκαιρίες τοποθετήσεων σε ξένους επενδυτές που ήθελαν υψηλότερες αποδόσεις (πάνω από 4,5% μεσοσταθμικά) σε σχέση με το 1-1,5% που προσφέρουν τα ισχυρά κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης ή το 2%-2,5% που έχουν τα ισχυρής πιστοληπτικής αξιολόγησης εταιρικά ομόλογα στη ζώνη του ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», η μεγαλύτερη ζήτηση καταγράφηκε για εταιρικά ομόλογα των «Τιτάν», ΕΛΠΕ, Coca Cola AG από τις αρχές Αυγούστου μέχρι και πρόσφατα και έδωσε ώθηση στις αντίστοιχες μετοχές στο ελληνικό χρηματιστήριο στο συγκεκριμένο διάστημα.
Χαλάρωση των capital controls
Ψηλά μπαίνει ο πήχυς χρηματοδοτήσεων
O κυριότερος όμως λόγος που βοήθησε στην εμφάνιση ζήτησης ήταν η χαλάρωση των capital controls, γεγονός που επέτρεψε «νέο χρήμα» από το εσωτερικό και το εξωτερικό να προχωρήσει σε επιλεκτικές αγορές.
Σύμφωνα με τον δείκτη εταιρικών ομολόγων της Τράπεζας Πειραιώς, το μεσοσταθμικό επιτόκιο όλων των εκδόσεων εταιρικών ομολόγων είχε διαμορφωθεί στα επίπεδα των 11,22% όταν ξεκίνησαν τα capital controls (30/6) και έχει αποκλιμακωθεί στα επίπεδα των 4,4% κοντά δηλαδή στα επίπεδα που δανείστηκε ο ΟΤΕ.
Οι ξένοι όμιλοι στις χώρες της περιφέρειας δανείζονται προσφέροντας επιτόκια κάτω από 3,5%. To επιτόκιο του 4,375% που δανείστηκε ο ΟΤΕ θα θεωρηθεί ως σημείο σύγκρισης και στις υπόλοιπες εκδόσεις και για όσες εταιρείες παρουσιαστούν έτοιμες να δανειστούν από τις ξένες κεφαλαιαγορές. Εταιρείες όπως η Coca Cola AG , η Frigoglass, ο όμιλος Μυτιληναίος θεωρούνται επιχειρησιακά έτοιμες να κάνουν το «άνοιγμα» στις ξένες αγορές.

www.imerisia.gr
 
Ο ΟΤΕ δείχνει ξανά τον δρόμο των αγορών στις επιχειρήσεις Ο ΟΤΕ δείχνει ξανά τον δρόμο των αγορών στις επιχειρήσεις Reviewed by Σπύρος Μέγγουλης on 6:09 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σπύρος Μέγγουλης. Από το Blogger.