Χρονιά των ρεκόρ το 2015 για την παγκόσμια οικονομία

ΤΟ BLOOMBERG ΑΝΑΛΥΕΙ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΘΕΤΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Χρονιά των ρεκόρ το 2015 για την παγκόσμια οικονομίαΤης Κατερίνας Κοσμά
Η χρονιά των ρεκόρ, τόσο θετικών όσο και αρνητικών, ήταν στο πεδίο της οικονομίας το 2015. Λίγες μόλις ημέρες πριν από τη λήξη του έτους, το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg κατάφερε να συνοψίσει σε αριθμούς όλες τις σημαντικές εξελίξεις του επενδυτικού και οικονομικού κόσμου, ιεραρχώντας πρώτη το ιστορικό υψηλό των 775 δισ. δολαρίων που έφθασε η κεφαλαιοποίηση της Apple. Πράγματι μέσα στον Φλεβάρη η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας με έμβλημα το μηλαράκι «εκτινάχθηκε» κατά περίπου 150 δισ. δολάρια, τα οποία όμως έχασε προς το τέλος της χρονιάς. Την ίδια ώρα, όμως, η αξία των δημοσίων εγγραφών στις ΗΠΑ κινήθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009. Ειδικότερα ανήλθαν στα 29 δισ. δολάρια, ενώ το 2009 είχαν φθάσει τα 14 δισ. δολάρια.


Μέσα στο έτος ανακοινώθηκε, επίσης, «ψαλίδισμα» 855 χιλιάδων θέσεων εργασίας στην παγκόσμια οικονομία, φθάνοντας τα υψηλότερα επίπεδα από το 2009. Μόνον στις ΗΠΑ, οι περικοπές έφθασαν τις 268 χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Χρονιά των ρεκόρ το 2015 για την παγκόσμια οικονομία
Είναι δε αξιοσημείωτο ότι πέντε εταιρείες αποφάσισαν πάνω από το ήμισυ των απολύσεων στις ΗΠΑ, με την εταιρεία πληροφορικής Hewlett-Packard να αναδεικνύεται παγκόσμια «πρωταθλήτρια», καθώς υπό την καθοδήγηση της διευθύνουσας συμβούλου Μεγκ Ουίτμαν και στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης που έχει ξεκινήσει από το 2012 προκειμένου να γίνει η εταιρεία και πάλι κερδοφόρα έδειξε την πόρτα της εξόδου σε 85 χιλιάδες άτομα. Με άνοδο της τιμής της μετοχής κατά 143%, η διαδικτυακή υπηρεσία τηλεοπτικού και κινηματογραφικού υλικού Netflix εμφάνισε τις υψηλότερες αποδόσεις από τις υπόλοιπες εταιρείες στον αμερικανικό δείκτη S&P 500.
Στον κλάδο των εταιρικών ομολόγων με επενδυτική βαθμολογία, οι πωλήσεις έφτασαν για πρώτη φορά τα 1,31 τρισ. δολάρια. Από την άλλη, η αγορά των ομολόγων junk («σκουπίδια»), τα οποία βρίσκονται εκτός αξιολόγησης λόγω της κακής ποιότητάς τους, εμφάνισε απώλειες -της τάξεως του 5%- για πρώτη φορά από το 2008. Στο πεδίο των εξαγορών και συγχωνεύσεων, οι συμφωνίες ξεπέρασαν για πρώτη φορά στην ιστορία το ποσό των 4 τρισ. δολαρίων. Είναι μάλιστα ενδεικτικό πως οι συγχωνεύσεις αξίας τουλάχιστον 10 δισ. δολαρίων έφθασαν τις 56 το 2015 αποτελώντας ρεκόρ, έναντι 35 το 2007 και των 26 το 2005.
Φέτος εξάλλου πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη εξαγορά όλων των εποχών. Συγκεκριμένα στον κλάδο των φαρμάκων η Pfizer απέκτησε την Allergan έναντι 183,7 δισ. δολαρίων. Το deal υπαγορεύτηκε κυρίως από φορολογικους σκοπούς, αφού επιτρέπει στην Pfizer να μεταφέρει την έδρα της στην Ιρλανδία (όπου εδρεύει η Allergan) ώστε να μειώσει δραστικά τη φορολογική της επιβάρυνση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg η εταιρεία ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων Blackstone είναι αυτή που εξαγόρασε το 2015 τις περισσότερες εταιρείες συγκεκριμένα 47 στον αριθμό, ξεπερνώντας την Carlyle Group (33). Σε συμφωνίες έξι δισ. δολαρίων κατέληξαν εταιρείες καινοτομικών επενδύσεων όπως η Uber και η Airbnb. Παράλληλα, οι επενδύσεις σε εταιρείες καινοτομικών επενδύσεων ενισχύθηκαν κατά 39%, φθάνοντας το ιστορικό ρεκόρ των 109,7 δισ. δολαρίων μέσα στο 2015.
Το πρακτορείο διαπιστώνει, επίσης, πως τα ασφαλέστερα κρατικά ομόλογα παραμένουν της Γερμανίας και τα πιο ριψοκίνδυνα της Βενεζουέλας. Ακολουθούν το Πακιστάν και η Αίγυπτος.
Τέλος στους κερδισμένους της χρονιάς ανήκουν ο Τζεφ Μπέζος, ο Αμάνθιο Ορτέγκα και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ. Και οι τρεις επιχειρηματίες κατάφεραν να αυξήσουν τις περιουσίες τους κατά 29, 13 και 11 δισ. δολάρια αντίστοιχα.
Αντίθετα, μία από τις δυσκολότερες χρονιές είχε φέτος ο Κάρλος Σλιμ. Από τις αρχές του έτους, ο Μεξικανός έχει χάσει σχεδόν 20 δισ. δολάρια ή περίπου το μέγεθος της οικονομίας της Ονδούρας, σύμφωνα με το δείκτη τον Bloomberg Billionaires Index.
Οι μετοχές της εταιρείας του, America Movil, του κολοσσού στις τηλεπικοινωνίες, οδηγούνται προς τη μεγαλύτερη πτώση τους από το 2008. Η εταιρία έχει πληγεί από ρυθμιστικές πιέσεις στο Μεξικό, όπου υποχρεούται να μοιραστεί την υποδομή που της έχει επιτρέψει να κυριαρχήσει στην αγορά κινητής και σταθερής τηλεφωνίας για πάνω από μια δεκαετία.
Άλλοι παράγοντες που έχουν επηρεάσει την America Movil είναι η ζοφερή προοπτική για την οικονομία της Βραζιλίας, της δεύτερης μεγαλύτερης αγοράς της, οι ισχυρότεροι ανταγωνιστές που αντιμετωπίζει στην εγχώρια αγορά της και οι περιορισμένες ευκαιρίες για επέκταση στην Ευρώπη.

www.imerisia.gr
Χρονιά των ρεκόρ το 2015 για την παγκόσμια οικονομία Χρονιά των ρεκόρ το 2015 για την παγκόσμια οικονομία Reviewed by Σπύρος Μέγγουλης on 9:42 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σπύρος Μέγγουλης. Από το Blogger.