Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα και προσωπικές εταιρείες, τι αλλάζει;

Του Πολύκαρπου Γιώτη
Με βάση τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (Ν. 4308) απορρέουν υποχρεώσεις για τις προσωπικές εταιρείες οντότητες του άρθρου 1§2γ (π.χ. ετερόρρυθμη εταιρεία, ομόρρυθμη εταιρεία, ατομική επιχείρηση, εκτός εκείνων, που όλοι οι άμεσοι ή έμμεσοι εταίροι των προσώπων αυτών έχουν περιορισμένη ευθύνη), αναφορικά με τις ατομικές χρηματοοικονομικές καταστάσεις. 
Σύμφωνα με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα οι οντότητες κατατάσσονται με βάση το μέγεθος τους σε 4 κατηγορίες. Οι κατηγορίες είναι α) οι πολύ μικρές οντότητες, β) οι μικρές οντότητες, γ) οι μεσαίες οντότητες και δ) οι μεγάλες οντότητες.

Ειδικά οι ανωτέρω οντότητες της παραγράφου 2(γ) του άρθρου 1 δηλαδή η ετερόρρυθμη εταιρεία, η ομόρρυθμη εταιρεία, η ατομική επιχείρηση κ.λ.π. εντάσσονται στην κατηγορία των πολύ μικρών οντοτήτων με μόνη προϋπόθεση ότι ο κύκλος εργασιών τους δεν υπερβαίνει το ποσό του 1.500.000 ευρώ.
Οι ανωτέρω οντότητες δύνανται να καταρτίζουν μόνο την Κατάσταση Αποτελεσμάτων του υποδείγματος Β.6, εφόσον δεν προβλέπεται διαφορετικά από άλλη νομοθεσία.
Απαλλαγές (προαιρετικές και υποχρεωτικές) αυτών των οντοτήτων εντοπίζονται και στα άρθρα 30 "Απλοποιήσεις και απαλλαγές" και 37 "Πρώτη εφαρμογή". Με την προϋπόθεση επιλογής κατάρτισης μόνο της Κατάστασης Αποτελεσμάτων του υποδείγματος Β.6, οι εν λόγω οντότητες δύνανται να μην εφαρμόζουν τις διατάξεις των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων: 
* περί σχεδίου λογαριασμών.
* περί λογιστικής παρακολούθησης και παρουσίασης των συναλλαγών και γεγονότων λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική τους ουσία.
* περί δυνατότητας απόκλισης από τις διατάξεις αυτού του νόμου για την επίτευξη της εύλογης παρουσίασης των χρηματοοικονομικών καταστάσεων.
* περί προσαύξησης, με έμμεσο κόστος, του κόστους κτήσης ιδιοπαραγόμενων πάγιων στοιχείων.
* περί αναδρομικής διόρθωσης των επιπτώσεων από αλλαγές λογιστικών πολιτικών και αναγνώριση λαθών.
* για το πότε μπορεί να μην είναι πρακτικά ευχερής ή να απαιτεί σημαντικό κόστος η αναδρομική προσαρμογή των χρηματοοικονομικών καταστάσεων.
* για την ταξινόμηση των στοιχείων των χρηματοοικονομικών καταστάσεων της συγκριτικής περιόδου, σύμφωνα με τα υποδείγματα των χρηματοοικονομικών καταστάσεων του Παραρτήματος Β του νόμου 4308/2014.
* για την γνωστοποίηση στις σημειώσεις των χρηματοοικονομικών καταστάσεων της μεθόδου μετάβασης στον νόμο 4308/2014 καθώς και των επιπτώσεων σε κάθε ένα κονδύλι των χρηματοοικονομικών καταστάσεων.
και δύνανται να μην διενεργούν απογραφή των αποθεμάτων τους και να αντιμετωπίζουν τις αγορές της περιόδου ως έξοδο.
Επίσης:
* δεν εφαρμόζουν τις διατάξεις των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων περί απόκλισης από τα υποδείγματα των χρηματοοικονομικών καταστάσεων.
* χρησιμοποιούν τις μεθόδους απόσβεσης παγίων στοιχείων της φορολογικής νομοθεσίας.
* δεν εφαρμόζουν τα  περί μη απόσβεσης της υπεραξίας και άλλων άυλων στοιχείων με απεριόριστη ωφέλιμη ζωή αλλά εφαρμόζουν για αυτά την φορολογική νομοθεσία.
* δεν εφαρμόζουν τα περί απομείωσης των ενσώματων και άυλων πάγιων στοιχείων, αλλά ακολουθούν τις εκάστοτε ισχύουσες φορολογικές ρυθμίσεις.
* αντιμετωπίζουν λογιστικά όλες τις συμβάσεις μίσθωσης, σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία.
* δεν εφαρμόζουν τα περί χρήσης της μεθόδου του πραγματικού επιτοκίου ή της σταθερής μεθόδου κατά την επιμέτρηση χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων και χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων στο αποσβέσιμο κόστος.
* αναγνωρίζουν ζημιές απομείωσης χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων με βάση τη φορολογική νομοθεσία.
* δεν εφαρμόζουν τα περί προσαύξησης, με έμμεσο κόστος και τόκους, του κόστους παραγωγής αποθεμάτων.
* αναγνωρίζουν προβλέψεις σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία.
* αναγνωρίζουν τις κρατικές επιχορηγήσεις σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία.
* δεν εφαρμόζουν τα περί δυνατότητας αναγνώρισης αναβαλλόμενης φορολογίας.
* δεν εφαρμόζουν το άρθρο 24 περί επιμέτρησης περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων στην εύλογη αξία.
* εκτός από την δήλωση στο προσάρτημα για την επιλογή που έχουν κάνει να καταρτίζουν μόνο την Κατάσταση Αποτελεσμάτων του υποδείγματος Β.6, παρέχουν μόνο και τις πληροφορίες εξατομίκευσης της επιχείρησης (άρθρο 29§3). 
*Το παρόν κείμενο αποτελεί σύνοψη άρθρου το οποίο δημοσιεύεται ολόκληρο στη δεξιά στήλη "Σχετικά Αρχεία" 

** Ο Πολύκαρπος Γιώτης είναι εισηγητής των εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Grand Value A.E. Διαθέτει πολύχρονη πρακτική εμπειρία σε θέματα Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (IFRS) αλλά και διδακτική εμπειρία έχοντας διατελέσει λέκτορας σε αναγνωρισμένους εκπαιδευτικούς οργανισμούς (Ι.Ε.Σ.Ο.Ε.Λ. , ΚΕΛΕ κ.α.). 

 
Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα και προσωπικές εταιρείες, τι αλλάζει; Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα και προσωπικές εταιρείες, τι αλλάζει; Reviewed by Σπύρος Μέγγουλης on 2:55 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σπύρος Μέγγουλης. Από το Blogger.