Κρίση στο Μαξίμου από την εξέγερση για το ασφαλιστικό

Τρόμος στο Μαξίμου αν οι δανειστές να ζητήσουν νέες μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Τα… ρίχνουν τώρα στους αγρότες και στους ελ. επαγγελματίες.

krisi-sto-maksimou-apo-tin-eksegersi-gia-to-asfalistiko
Ούτε στα χειρότερα σενάρια που έχουν επεξεργαστεί τα κυβερνητικά κλιμάκια δεν είχαν προβλέψει την απότομη κλιμάκωση των κινητοποιήσεων από αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες ταυτόχρονα για το ασφαλιστικό.
Από την μία πλευρά οι αγρότες απειλούν του βουλευτές της περιφέρειας να μην …επιστρέψουν εάν ψηφίσουν το ασφαλιστικό και το φορολογικό που ακολουθεί γιατί – όπως αναφέρουν εκπρόσωποι των αγροτών – οι διατάξεις βάζουν ταφόπλακα στην αγροτική παραγωγή αφού ακόμα και για εισοδήματα 10-20.000 ευρώ περισσότερες από τις μισές αποδοχές θα δίνονται για την κάλυψη των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών.


Από την άλλη πλευρά οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν βγει για πρώτη φορά στους δρόμους, συντονισμένα και μαζικά, διαμαρτυρόμενοι για την κυβερνητική πρόταση που αφορά το νέο ασφαλιστικό καθώς οι ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές που έχουν προβλεφθεί εξανεμίζουν το εισόδημα τους. Τόσο το ΤΕΕ όσο και οι δικηγόροι αλλά και άλλες κατηγορίες επιστημόνων συντονίζουν τις δράσεις τους για νέες δυναμικές κινητοποιήσεις.
Η κυβέρνηση μετά την δημόσια παρουσίαση της πρότασης για το ασφαλιστικό τηρεί στάση αναμονής καθώς το τελικό σχέδιο για τις αλλαγές στις συντάξεις θα προκύψει από τις παρεμβάσεις και τις παρατηρήσεις των θεσμών που ακόμα εξετάζουν την ελληνική πρόταση. Είναι πιθανό – εάν αξιολογηθούν τα πρώτα μηνύματα των θεσμών- να ζητηθεί περεταίρω μείωση συντάξεων κύριων ή επικουρικών από τους δανειστές, η οποία θα οδηγήσει σε αναθεώρηση προς το ….χειρότερο την ελληνική πρόταση.

Φουντώνει η εσωκομματική γκρίνια στον ΣΥΡΙΖΑ

Το Μαξίμου βρίσκεται σε κατάσταση πανικού που μεταφράζεται σε εσωκομματική γκρίνια για το ασφαλιστικό. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι έχουν γίνει… λάθη για το θέμα του ασφαλιστικού καθώς επισημαίνουν ότι οι αγρότες κινητοποιούνται για θέματα που αφορούν την φορολογία τους όταν ακόμα δεν έχει ξεκινήσει συζήτηση με τους δανειστές για το θέμα. Παράλληλα, υπάρχουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη που υποστηρίζουν ότι η επίθεση του αγροτικού κόσμου προς την κυβέρνηση είναι άδικη ενώ με επιχειρήματα που παραπέμπουν σε κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ- ΝΔ, σημειώνουν στο παρασκήνιο ότι οι αγρότες δεν έχουν πληρώσει ποτέ ασφαλιστικές εισφορές και πως ήρθε η ώρα να συμμετέχουν στο ασφαλιστικό σύστημα.
Δεν αποκλείεται μετά την κατάθεση των παρατηρήσεων των δανειστών να ανέβουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αγροτών καθώς στα κυβερνητικά κλιμάκια κυριαρχεί η άποψη ότι «με το νέο ασφαλιστικό υποστηρίζονται οι αγρότες με μικρά εισοδήματα» και πως «οι κινητοποιήσεις ανά την επικράτεια υποκινείται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κανάλια της διαπλοκής που αντιδρούν στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών».
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση για να μειώσει τις αντιδράσεις των αγροτών έχει ήδη ανακοινώσει τις καταβολές των εξισωτικών αποζημιώσεων που αφορούν το 2009 ενώ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου από την Κομοτηνή όπου αποκλείστηκε στο κτίριο της νομαρχίας από τους αγρότες για περισσότερο από 10 ώρες, γνωστοποίησε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να κάνει ένα ακόμα δώρο στους διαμαρτυρόμενους αγρότες που αφορά το ακατάσχετο των επιδοτήσεων οι οποίες πριν καταβληθούν παρακρατούνταν από το κράτος για διάφορες υποχρεώσεις των αγροτών.

Τρέμουν νέες απαιτήσεις

Σύμφωνα με εκτιμήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι αγρότες που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εκλογές, πήραν φωτιά μετά τον διορισμό συγγενών και φίλων σε πολιτικά γραφεία υπουργών και βουλευτών.
Από την άλλη πλευρά ο συντονισμός του ΤΕΕ, των δικηγόρων και άλλων ελεύθερων επαγγελματιών έχει τρομάξει την κυβέρνηση καθώς οι αντιδράσεις βρίσκουν συμπαραστάτες στην ΚΟ του κόμματος η οποία αποτελείται κυρίως από επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες.
Κύκλοι του Μαξίμου σημειώνουν ότι θα γίνουν αλλαγές όπως τις έχει προαναγγείλει ο υπουργός Εργασίας δηλαδή με την πρόβλεψη να υπάρξει «κόφτης» για τις ασφαλιστικές εισφορές στα υψηλά εισοδήματα. Όμως το Μαξίμου βρίσκεται υπό το καθεστώς μίας αφόρητης κοινωνικής πίεσης για την πρόταση που έχει διαμορφώσει η ελληνική κυβέρνηση η οποία δεν έχει ακόμα αξιολογηθεί από τους εταίρους. Στην κυβέρνηση αντιμετωπίζουν με… τρόμο το ενδεχόμενο να ζητήσει το ΔΝΤ ή οι άλλοι εταίροι μεγαλύτερες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις ή να καθυστερήσει η διαπραγμάτευση για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα όπου θα εξαντλήσει τις κυβερνητικές αντοχές και θα απομακρύνει χρονικά την συζήτηση για το χρέος.

www.thetoc.gr
Κρίση στο Μαξίμου από την εξέγερση για το ασφαλιστικό Κρίση στο Μαξίμου από την εξέγερση για το ασφαλιστικό Reviewed by Σπύρος Μέγγουλης on 3:09 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σπύρος Μέγγουλης. Από το Blogger.