Πώς ο David Bowie άλλαξε τις επενδύσεις στη μουσική βιομηχανία - Τα «ομόλογα Bowie» & η Wall Street

Η καινοτομία του David Bowie δεν επικεντρωνόταν μόνο στη μουσική αλλά επεκτεινόταν και στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Ο μουσικός ο οποίος απεβίωσε την Κυριακή ήταν ο πρώτος ο οποίος τιτλοποίησε τα δικαιώματά του, πουλώντας «ομόλογα Bowie» αξίας 55 εκατομμυρίων δολαρίων το 1997 τα οποία συνδέονταν με μελλοντικά κέρδη από τα hits του όπως το "Space Oddity" και το "Changes".
 Oι τίτλοι οι οποίοι υποστηρίζονται από δικαιώματα επιτρέπουν στους καλλιτέχνες να κερδίσουν χρήματα χωρίς να ξεπουλούν τα πνευματικά δικαιώματά τους εντελώς και χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν χρόνια για να δουν κέρδη.
Άλλοι καλλιτέχνες από τον Rod Stewart μέχρι τους Iron Maiden ακολούθησαν το παράδειγμα του Bowie και προχώρησαν στην πώληση τέτοιων τίτλων.
Ο Rob Ford, στέλεχος της TwentyFour Asset Management του Λονδίνου που διαχειρίζεται κεφάλαια 7,7 δισ. δολαρίων ανέφερε πως "τα ομόλογα του Bowie ήταν τόσο καινοτόμα όσο και η μουσική του. Όχι μόνο ακολουθήθηκε σαν παράδειγμα από άλλους καλλιτέχνες αλλά έθεσαν και τα θεμέλια για τις μελλοντικές, τέτοιους είδους συμφωνίες ανά τον κόσμο".
Τα... ομόλογα του Bowie χάραξαν τον δρόμο για την κερδοφόρα, τώρα πια, αγορά των λεγόμενων «esoteric asset-backed securities», που αποτελούν ένα κομμάτι πλέον της αγοράς τιτλοποιήσεων. 
Πρόκειται για μία ευρύτερη αγορά τιτλοποιήσεων επί πνευματικών δικαιωμάτων που πλέον επεκτείνεται πέρα από τη μουσική. Τώρα πια τιτλοποιούνται ομόλογα για τα πνευματικά δικαιώματα κινηματογραφικών ταινιών, για πατέντες φαρμακευτικών σκευασμάτων, για δικαιώματα από franchise εστιατορίων ακόμα και για τα κέρδη του κόμικ «Peanuts» με το διάσημο χαρακτήρα «Σνούπι»!
«Ο David είχε εξαιρετικά αντανακλαστικά και έπαιρνε άμεσα αποφάσεις», λέει ο David Pullman, ο τραπεζίτης με έδρα το Λος Αντζελες που είχε κανονίσει την τιτλοποίηση των «ομολόγων Bowie». «Άκουσε τι συζητούσαμε και αναρωτήθηκε 'γιατί δεν το κάνουμε αυτό ήδη;'. Ο Bowie άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος αντιλαμβάνεται την Τέχνη αλλά και το Εμπόριο».
www.newmoney.gr
Πώς ο David Bowie άλλαξε τις επενδύσεις στη μουσική βιομηχανία - Τα «ομόλογα Bowie» & η Wall Street Πώς ο David Bowie άλλαξε τις επενδύσεις στη μουσική βιομηχανία - Τα «ομόλογα Bowie» & η Wall Street Reviewed by Σπύρος Μέγγουλης on 4:39 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σπύρος Μέγγουλης. Από το Blogger.