Σε 42.000 ανέρχεται ο αριθμός των προσφύγων στην Ελλάδα

Πρόσφυγες και μετανάστες στον καταυλισμό προσφύγων της Ειδομένης
Στους 42.000 έχει ανέλθει ο αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου για τη Διαχείριση της Προσφυγικής Κρίσης. Στην Αττική, οι πρόσφυγες ξεπερνούν τις 9.500, ενώ αντίστοιχος είναι και ο αριθμός στα νησιά, με τη Λέσβο να φιλοξενεί σχεδόν 4.500 ανθρώπους. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι προσφυγικές ροές από τα τουρκικά παράλια, καθώς μέχρι νωρίς το πρωί της Πέμπτης έφτασαν άλλοι 2.373 άνθρωποι.
Περισσότεροι από 22.000 βρίσκονται συνολικά στη βόρεια Ελλάδα, ενώ μόνο στον άτυπο καταυλισμό της Ειδομένης έχουν καταγραφεί 12.000 άνθρωποι, χωρίς να υπολογίζονται όσοι είναι αναγκασμένοι διανυχτερεύουν στην ύπαιθρο.
«Προτεραιότητά μας είναι να αδειάσει η Ειδομένη τις επόμενες ημέρες» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού Οργάνου για τη Διαχείριση της Προσφυγικής Κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης. Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, τόνισε ότι μετακίνηση των προσφύγων θα γίνεται με λεωφορεία σταδιακά, όσο ετοιμάζονται νέες δομές για τη φιλοξενία τους και ανάλογα με τις διαθέσιμες θέσεις και στις υπάρχουσες δομές. Προτεραιότητα θα δοθεί στις οικογένειες με παιδιά.


Πρόσφυγας με αδιάβροχο προσπαθεί να προφυλαχτεί από την βροχή
Μιλώντας στον Αθήνα 9.84, ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας Νίκος Παπαευσταθίου, που βρίσκεται στην περιοχή τόνισε ωστόσο, ότι οι πρόσφυγες που ζουν στην Ειδομένη δεν θέλουν να φύγουν με την ελπίδα να περάσουν τα σύνορα. Σύμφωνα με τον κ. Παπαευσταθίου, δεν τίθεται θέμα έλλειψης υγειονομικής παρουσίας στην περιοχή αλλά απαιτείται να υπάρξει συντονισμός. Από τις 15 Φεβρουαρίου περίπου 120 άνθρωποι- μεταξύ των οποίων 45 παιδιά- έχουν νοσηλευτεί στο Κιλκίς αντιμετωπίζοντας κυρίως ιώσεις και αναπνευστικά προβλήματα, ενώ 260 άνθρωποι έχουν χρειαστεί νοσοκομειακή περίθαλψη. Όπως είπε, ο κ. Παπαευσταθίου το υπουργείο Υγείας προσανατολίζεται στην ενίσχυση των νοσοκομείων Κιλκίς, Καβάλας και Θεσσαλονίκης με γιατρούς και νοσηλευτές, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες.
Η Δέσποινα Φιλιππιδάκη, συντονίστρια του Ερυθρού Σταυρού στην Ειδομένη, η οποία επίσης μίλησε στον Αθήνα 9.84, τόνισε ότι το 40% περίπου των καταγεγραμμένων στον άτυπο καταυλισμό είναι παιδιά, ενώ πολλά από αυτά υποφέρουν από λοιμώξεις, γαστρεντερίτιδα αλλά και υψηλό πυρετό, γεγονός που οφείλεται στις κακές συνθήκες διαβίωσης στην περιοχή.

Φωτεινή Κοκκινάκη
www.athina984.gr 
Σε 42.000 ανέρχεται ο αριθμός των προσφύγων στην Ελλάδα Σε 42.000 ανέρχεται ο αριθμός των προσφύγων στην Ελλάδα Reviewed by Σπύρος Μέγγουλης on 10:57 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σπύρος Μέγγουλης. Από το Blogger.