Tα lockdown μηδενίζουν την ορατότητα στις επιχειρήσεις
Αν και τέτοια εποχή κάθε χρόνο, οι προϋπολογισμοί του επόμενου έτους βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της ετοιμασίας τους, φέτος τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Οι πρόσφατες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας έχουν φέρει τα «πάνω κάτω», με αποτέλεσμα τα στελέχη των εταιρειών να έχουν «σηκώσει τα μολύβια» περιμένοντας να δουν το πού τελικά θα κατασταλάξει η όλη κατάσταση.
«Πέρα από την υγειονομική πορεία μέσα στη χώρα, πολλές εταιρείες ενδιαφέρονται και για τις εξελίξεις στις βασικές εξαγωγικές αγορές της Ελλάδας, καθώς σε αυτές κατευθύνουν ένα μεγάλο ποσοστό του κύκλου εργασιών τους. Γενικότερα, οι εταιρείες θα πρέπει να εκπονήσουν εναλλακτικούς προϋπολογισμούς βασισμένους σε διαφορετικά σενάρια γύρω από την εξέλιξη της πανδημίας, προκειμένου να είναι καλυμμένες χρηματοδοτικά και να μπορέσουν να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις πιθανές επιπτώσεις. Για όλους αυτούς τους λόγους, θα ολοκληρώσουν φέτος αργότερα τους προϋπολογισμούς του 2021, ελπίζοντας πως σε λίγες εβδομάδες από σήμερα, η ορατότητα θα έχει αυξηθεί» δηλώνει στο Euro2day.gr οικονομικός διευθυντής εισηγμένης εταιρείας.
Σύμφωνα με οικονομικούς παράγοντες, τα μεγαλύτερα προβλήματα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι πλέον αδύναμες επιχειρήσεις και μάλιστα εκείνες που επλήγησαν σημαντικά κατά το πρώτο στάδιο της Covid-19.
«Αυτές οι εταιρείες -συχνά υπερχρεωμένες- μοιάζουν με τα παλιά σπίτια που είναι ήδη καταπονημένα από πολλούς σεισμούς και τώρα περιμένουν την έλευση μιας ακόμη μεγάλης δόνησης. Ζητούμενο επίσης γι’ αυτές θα αποτελέσει και η στάση που θα κρατήσουν οι πιστώτριες τράπεζες, οι οποίες ετοιμάζονται να μετρήσουν και άλλες απώλειες από το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Επίσης, αυτή τη φορά είναι αμφίβολο αν Ευρωπαϊκή Ένωση, κυβερνήσεις και ΕΚΤ θα δείξουν την ίδια διάθεση-δυνατότητα στήριξης προς τις οικονομίες, με αυτή που έδειξαν την περασμένη άνοιξη» δηλώνουν οι ίδιοι κύκλοι.
Όμως δεν είναι το σύνολο των επιχειρήσεων που θα κληθεί να αντιμετωπίσει δυσεπίλυτα προβλήματα. Οι εταιρείες που βρίσκονται σε σχετικά καλύτερα θέση εντάσσονται στις παρακάτω κατηγορίες:
- Πρώτον, επιχειρήσεις (βιομηχανικές, κατασκευαστικές, αλλά και παροχής υπηρεσιών) που διαθέτουν σημαντικού ύψους ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων, στο βαθμό που θα εξασφαλίσουν τη συνέχεια της λειτουργίας τους, πράγμα άλλωστε που πέτυχαν και κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, την περασμένη άνοιξη.
- Δεύτερον, όμιλοι που δραστηριοποιούνται σε τομείς που δεν επλήγησαν ιδιαίτερα από την πανδημία, όπως πχ από τους κλάδους των τροφίμων, των super markets, της πληροφορικής, των χημικών προϊόντων (των πλαστικών συμπεριλαμβανομένων) και του φαρμάκου.
- Τρίτον, εταιρείες οι δραστηριότητες των οποίων συνδέονται με το ύψος των επενδύσεων, εφ’ όσον αυτές δεν αναβληθούν λόγω της πανδημία. Και αυτό, γιατί επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η υπάρχουσα κινητικότητα στο χώρο θα μεταφραστεί σε κύκλο εργασιών για τις επιχειρήσεις πολλών κλάδων.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της εταιρείας εμπορίου ειδών σιδήρου-χάλυβα ΣΙΔΜΑ, πως «για το τέταρτο τρίμηνο του 2020 και το πρώτο του 2021, ο όμιλος επιδιώκει να εκμεταλλευθεί την αύξηση των δημόσιων επενδύσεων, ως αποτέλεσμα των εξαγγελιών της κυβέρνησης για υλοποίηση έργων»
Τέλος, μια κατηγορία επιχειρήσεων που δεν ατενίζει το προσεχές μέλλον με έντονη αγωνία είναι αυτή των εταιρειών που πλήττονται μεν από την πανδημία, ωστόσο βρίσκονται σε τέτοια οικονομική θέση, έτσι ώστε όχι μόνο να απορροφήσουν τους όποιους ενδεχόμενους κραδασμούς, αλλά και να εκμεταλλευθούν τη συγκυρία κερδίζοντας μερίδια αγοράς, ή/και προχωρώντας σε εξαγορές ανταγωνιστών που θα δουν τις δυνάμεις τους να εξαντλούνται.
«Η διαφορά αυτής της κρίσης από την προηγούμενη είναι ότι σήμερα όχι μόνο εξακολουθεί να υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για τοποθετήσεις στη χώρα, αλλά και το ότι οι τράπεζες είναι έτοιμες να συνδράμουν στο χρηματοδοτικό σκέλος τέτοιων κινήσεων» δηλώνει στο Euro2day.gr διευθύνων σύμβουλος εισηγμένου ομίλου, συμπληρώνοντας: «Οι περισσότεροι επιχειρηματίες θεωρούν πως η πανδημία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα αντιμετωπιστεί μέσα στο 2021, οπότε οι όποιες επιπτώσεις στην οικονομία θα είναι πρόσκαιρες. Όσο και αν θεωρούν πως τα πράγματα δεν θα επανέλθουν άμεσα στην πρότερη κατάσταση, εκτιμούν ότι η τρέχουσα περίοδος ενδείκνυται για εξαγορές που θα γίνουν σε σαφώς χαμηλότερα τιμήματα σε σχέση με το παρελθόν. Κάθε κρίση, φέρνει τις δικές της ευκαιρίες».
πηγή euro2day.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια: