Κατάθλιψη και αυτοκτονικότητα στην Ελλάδα. Πού βρισκόμαστε
Να αγωνιστούμε να βγούμε από την άβυσσο της κατάθλιψης μας καλούν οι ειδικοί, που συμμετείχαν στο 24ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΕΨΕ
Το θέμα ήταν στο επίκεντρο του 24ου Συνεδρίου της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας, που ολοκλήρωσε τις εργασίες του χθες, στην Αλεξανδρούπολη. Όπως είπαν οι Έλληνες ειδικοί που συμμετείχαν, παρατηρείται αύξηση στα περιστατικά κατάθλιψης και αυτοκτονικότητας, δεδομένου ότι η κατάσταση στην Ελλάδα όχι μόνο δεν βελτιώνεται, όχι μόνο δεν σταθεροποιείται, αλλά πάει από το κακό στο χειρότερο, κατά το κοινώς λεγόμενο.
"Πιστεύω ότι κάνουμε κακό μιλώντας συνεχώς για τα ποσοστά αυτοκτονιών στη χώρα μας, γιατί μπορεί να επηρεάσουμε κάποιος ανθρώπους... Είναι, πάντως, γεγονός ότι υπάρχει αύξηση της τάξης του 30% στην κατάθλιψη, που σχετίζεται άμεσα με την οικονομική ένδεια. Μάλιστα όσοι απευθύνονται σε ειδικούς, αποφεύγουν τους ιδιώτες και στρέφονται σε δημόσιους λειτουργούς. Το θέμα είναι ότι πρέπει να προχωρήσει το ταχύτερο η ψυχιατρική μεταρρύθμιση" εξήγησε ο ομότιμος καθηγητής ψυχιατρικής, Γιώργος Χριστοδούλου, επίτιμος πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας (ΕΨΕ).
Ο κ. Χριστοδούλου, πάντως, υποστηρίζει ότι μπορεί να ξεπεραστεί η κατάθλιψη, με πολύ προσπάθεια, αλλά δεν είναι κάτι αδύνατο. "Το κλειδί είναι η προσπάθεια. Να βάζουμε στόχους και να προσπαθούμε να τους κατακτήσουμε, χωρίς να χάνουμε τις ελπίδες μας" είπε χαρακτηριστικά. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τη διαχείριση του στρες και της κατάθλιψης στους εφήβους, εκεί είναι αναγκαία η πρόληψη, όπως είπε.
Σχετικά με την αύξηση στις αυτοκτονίες, ο πρόεδροςτης ΕΨΕ Δημήτρης Πλουμπίδης είπε ότι έχουν αυξηθεί κατά 30%, από το 2011. "Είναι πανελλήνιο εύρημα η αύξηση των αυτοκτονιών. Ευτυχώς δεν έχει ανέβει πάρα πολύ. Ήμασταν και εξακολουθούμε να είμαστε στο χαμηλότερο επίπεδο της Ευρώπης, με τεράστια διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών αυτοχείρων (περίπου 7 άνδρες και μία γυναίκα ανά 100.000). Εκεί που είναι σαφέστατη η αύξηση είναι στις μέσες ηλικίες, άνδρες και γυναίκες, δηλαδή αυτοί που θίχτηκαν περισσότερο από την οικονομική κρίση, βρεθήκαν ακάλυπτοι από δάνεια, να χρωστάνε κ.τ.λ.".
Στο Συνέδριο συζητήθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, και το θέμα της προσφυγικής κρίσης. «Αυτό που αρχικά προσπαθούμε να οργανώσουμε είναι η στήριξη όσων παρεμβαίνουν κοντά στους πρόσφυγες, όχι μόνο των εθελοντών και των λιμενικών στα νησιά, αλλά και των αστυνομικών, όταν δουλεύουν 15ωρα και 16ωρα. Επίσης, ξέρετε πόσοι διασώστες βλέπουνε εφιάλτες τα μωρά, που έχουνε βρει πνιγμένα μέσα στο νερό;" είπε στο ΑΠΕ ο κ. Πλουμπίδης.
Πηγή: www.healthmag.gr
Κατάθλιψη και αυτοκτονικότητα στην Ελλάδα. Πού βρισκόμαστε
Reviewed by Σπύρος Μέγγουλης
on
1:18 μ.μ.
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια: