Η σύγκρουση Ριάντ-Τεχεράνης τορπίλισε τη συμφωνία για το πετρέλαιο

ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΗ ΝΤΟΧΑ
Η σύγκρουση Ριάντ-Τεχεράνης τορπίλισε τη συμφωνία για το πετρέλαιο 

Η εμμονή της Σαουδικής Αραβίας να μη δεχθεί οποιαδήποτε συμφωνία η οποία δεν θα δεσμεύει και το Ιράν αποτέλεσε την αιτία -ή, μήπως, την αφορμή;- για να οδηγηθούν σε ναυάγιο οι συνομιλίες που διεξήχθησαν σήμερα στην Ντόχα, ανάμεσα στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες, μέλη και μή μέλη του OPEC.
Πλέον, όλοι αναμένουν με αγωνία την αυριανή συνεδρίαση στις αγορές, καθώς δεν αποκλείεται μεγάλη πτώση των τιμών, μιας και είχε καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι θα υπήρχε, αν μη τι άλλο, μια συμφωνία κυρίων για πάγωμα της παραγωγής στα επίπεδα του Ιανουαρίου, όπως προέβλεπε και το αρχικό σχέδιο. Αυτός, άλλωστε, ήταν και ο βασικός λόγος για την άνοδο της τιμής στα υψηλότερα του έτους κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις.
"Χρειαζόμαστε όλοι χρόνο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις", δήλωσε χαρακτηριστικά ο οικοδεσπότης, υπουργός Πετρελαίου του Κατάρ.
Σημειώνεται ότι η Τεχεράνη είχε εξαρχής διαμηνύσει πως δεν δέχεται το πάγωμα, καθώς η παραγωγή και οι εξαγωγές της βρίσκονταν σε δυσανάλογα χαμηλά επίπεσα τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Μετά δε τη συμφωνία και τη σταδιακή άρση των κυρώσεων, ελπίζε ότι θα ανακτήσει τμήμα των απωλειών της στις διεθνείς αγορές -κάτι που, όπως φάνηκε, το Ριάντ δεν είναι διατεθειμένο να επιτρέψει.
Πηγή: www.imerisia.gr
Η σύγκρουση Ριάντ-Τεχεράνης τορπίλισε τη συμφωνία για το πετρέλαιο Η σύγκρουση Ριάντ-Τεχεράνης τορπίλισε τη συμφωνία για το πετρέλαιο Reviewed by Σπύρος Μέγγουλης on 1:13 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σπύρος Μέγγουλης. Από το Blogger.