Συμφωνία για «κόφτη» και φόρους, ανοικτά χρέος και παρουσία του ΔΝΤ

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ
 Συμφωνία για «κόφτη» και φόρους, ανοικτά χρέος και παρουσία του ΔΝΤ
Της Ελευθερίας Αρλαπάνου

Ευρωπαίοι και Αθήνα βρίσκονται στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων ώστε στο Eurogroup της 24ης Μαίου να «σφραγίσει» η συμφωνία. Ο φάκελος των νέων μέτρων, του αυτόματου μηχανισμού διόρθωσης αποκλίσεων και των υπολοίπων εκκρεμοτήτων της πρώτης αξιολόγησης, «κλείδωσε», χθες, στη μαραθώνια συνεδρίαση του Euro­WorkingGroup. Συνεχίζονταν όμως οι δύσκολες διαβουλεύσεις για το χρέος, από το οποίο εξαρτάται η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα σε περιβάλλον ισχυρών πιέσεων. Την ίδια ώρα, ευρωπαϊκές πηγές έφερναν χθες στο προσκήνιο και την προοπτική εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, εκτιμώντας πως θα ήταν λογικό να αναμένει κανείς πως υπό προϋποθέσεις η χώρα θα είχε συμφέρον να τεστάρει τις αγορές με ομολογιακές εκδόσεις, μικρής διάρκειας, ήδη από το 2017.

Xρέος
Ως προς τη συμφωνία, μεγάλη επιδίωξη των Ευρωπαίων είναι έως τις 24 Μαΐου να έχει καταγραφεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόοδος, στο μέτωπο του χρέους, ικανή να επιτρέψει στο Ταμείο να προβεί τουλάχιστον σε θετικές δηλώσεις για τη συμμετοχή του. Διευκολύνοντας έτσι, την Ε.Ε. να εκταμιεύσει, εγκαίρως, χρήματα προς την Ελλάδα προτού πλησιάσουν χρονικά οι μεγάλες λήξεις δανείων τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Συμφωνία για «κόφτη» και φόρους, ανοικτά χρέος και παρουσία του ΔΝΤ
Στο καλό σενάριο, που για αρκετούς κορυφαίους αξιωματούχους δεν είναι το επικρατέστερο, θα μπορούσαν να υπάρξουν ακόμη πιο ξεκάθαρες δεσμεύσεις από το Ταμείο, έως τα τέλη Μαΐου, κρίνοντας επαρκείς τις μακροχρόνιες δεσμεύσεις που θα λάβει έως τότε για το χρέος. Ωστόσο ανώτερες πηγές στην Ευρωζώνη θεωρούσαν σε κάθε περίπτωση πως για να υπάρξει νέο πρόγραμμα με το Ταμείο, θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος τουλάχιστον έως τα τέλη καλοκαιριού, ενισχύοντας το σενάριο που θέλει τις οριστικές αποφάσεις να λαμβάνονται για παράδειγμα το φθινόπωρο και σε συνάρτηση με τη δεύτερη αξιολόγηση.

Πλην όμως η στάση του ΔΝΤ και οι διατυπώσεις που θα κάνει στο Eurogroup, είναι καθοριστικές σε αυτή τη φάση, αφού οι εκταμιεύσεις της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, το ύψος της οποίας -εάν θα υπερβαίνει τα 5,4 δισ. ευρώ- και πώς θα κατανεμηθεί εξετάστηκε χθες, πρέπει να περάσουν από πέντε ευρωπαϊκά κοινοβούλια, μεταξύ αυτών και το γερμανικό.

Το Ταμείο επιμένει σε μακροχρόνιες δεσμεύσεις των Ευρωπαίων για τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους, καθώς και στο ότι οι στόχοι για τη διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια για το ΔΝΤ δεν είναι ρεαλιστικοί.

Ευρωπαϊκές πηγές εκφράζουν προβληματισμό για το κατά πόσο μπορεί να γίνουν αποδεκτές προτάσεις ριζικές όπως η εξαγορά των ακριβών δανείων του Ταμείου με φθηνότερα δάνεια του ESM, ενώ υποστηρίζουν τη δυναμική επίτευξης πολυετών πλεονασμάτων, αναφέροντας πως και άλλες χώρες στην Ευρώπη τα είχαν καταφέρει.

Η Wall Street Journal επικαλείται πηγές που αναφέρουν πως η Γερμανία ασκεί ισχυρές πιέσεις στο ΔΝΤ για να αποδεχτεί διαβεβαιώσεις ότι το χρέος θα αντιμετωπιστεί μελλοντικά αν χρειαστεί, αντί μιας ριζικής ελάφρυνσης χρέους, τώρα. Το Βερολίνο εμφανίζεται να πιστεύει πως το Ταμείο θα αναγκαστεί να υποχωρήσει, καθώς «αχίλλειος πτέρνα» του είναι ότι το συμβούλιό του ελέγχεται από τη Γερμανία, άλλες χώρες της Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, που δεν θέλουν να δουν μια νέα ελληνική κρίση.
Πηγή: www.imerisia.gr
Συμφωνία για «κόφτη» και φόρους, ανοικτά χρέος και παρουσία του ΔΝΤ Συμφωνία για «κόφτη» και φόρους, ανοικτά χρέος και παρουσία του ΔΝΤ Reviewed by Σπύρος Μέγγουλης on 2:53 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σπύρος Μέγγουλης. Από το Blogger.