Από τον περασμένο Ιανουάριο η ζωή της 36χρονης Ewa Wybacz έχει αλλάξει άρδην.
Λόγω σοβαρών ιατρικών προβλημάτων οι γιατροί της είχαν πει ότι δεν μπορεί να συλλάβει κι ότι έχει χάσει το "τρένο της μητρότητας", όμως εκείνη τα κατάφερε - και, μάλιστα, πολύ γρήγορα - και δεν χορταίνει να αγκαλιάζει και να φιλά τον μπέμπη της, ονόματι Biagio Russu. H κοπέλα έχει μεγάλες ουλές από εγχείριση σκωληκοειδίτιδας και μια κύστη στις ωοθήκες, που λίγο έλλειψε να της στοιχίσουν τη ζωή. 

Ο γλυκύτατος Biagio είναι το πρώτο μωρό στη Βρετανία, που γεννήθηκε χάρη στην Αλληλουχία Επόμενης Γενιάς (Next Generation Sequencing), με την οποία εξετάστηκαν όλα τα έμβρυα, που είχαν δημιουργηθεί από την μητέρα του Εύα και τον πατέρα του Σέρτζιο. Η μέθοδος δίνει στους ειδικούς σε θέματα αναπαραγωγής λεπτομερή στοιχεία για την υγεία των χρωμοσωμάτων του εμβρύου.

Οι γονείς του τεσσάρων μηνών μωρού είναι το πρώτο ζευγάρι στη Βρετανία που είχε την ευκαιρία να κάνει αυτή την καινοτόμα γενετική εξέταση, που τσεκάρει ποια είναι τα υγιή χρωμοσώματα, που έχουν γονιμοποιηθεί, ώστε η μέθοδος να έχει τα υψηλότερα δυνατά ποσοστά επιτυχίας. Οι γιατροί ελέγχουν το DNA κάθε εμβρύου, όταν φθάνει σε ηλικία 5 ημερών, για να εμφυτεύσουν στη μήτρα της γυναίκας μόνο εκείνο που είναι υγιές και είναι πιθανότερο να εξελιχθεί σε υγιές μωρό.

Να σημειωθεί ότι πάνω από το 50% των εμβρύων δεν έχει τον σωστό αριθμό των χρωμοσωμάτων, που απαιτούνται για μια επιτυημένη εγκυμοσύνη - ένα πρόβλημα που ευθύνεται για τα τρία τέταρτα των αποβολών. Επιπλέον, όπως είναι γνωστό, οι χρωμοσωμικές ανωμαλίες μπορεί να προκαλέσουν γενετικά νοσήματα, όπως το Down. Οι γονείς του Biagio "έφτιαξαν" δέκα έμβρυα με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και μόλις τρία από αυτά είχαν τον σωστό αριθμό χρωμοσωμάτων στα κύτταρά τους.

Ο Δρ Ντάγκαν Ουέλς, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μαιευτικής & Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και διευθυντής του Εργαστηρίου Προεμφυτευτικής Γενετικής Διάγνωσης του νοσηλευτικού ομίλου Nuffield εισήγαγε τη μέθοδο στη Βρετανία, μετά την γέννηση του πρώτου μωρού «επόμενης γενιάς» στις ΗΠΑ πριν από τρία χρόνια. "Μελέτες έχουν δείξει πως τα ποσοστά γεννήσεως μπορεί να αυξηθούν από 40% σε 65% στις 35άρες γυναίκες που υποβάλλονται στη μέθοδο. Η διαδικασία έχει «τεράστιες δυνατότητες» στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της εξωσωματικής" τόνισε ενθουσιασμένος.
Ο μπαμπάς του βρέφους δεν σταματά να φωτογραφίζεται χαρούμενος μαζί του, εκφράζοντας την ευχή να καταφέρουν κάποια στιγμή να κάνουν κι άλλα παιδιά με την ίδια μέθοδο. Η 36χρονη μητέρα κατέψυξε τα άλλα δύο έμβρυα, που είναι υγιή κι αν η κλινική μελέτη, που είναι σε εξέλιξη, πάει όσο καλά αναμένουν οι επιστήμονες, στο μέλλον θα χαρίσει στον γιο της άλλα δύο αδελφάκια.