Πρόσκληση διαλόγου για τα εργασιακά

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΕΓΧΩΡΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ
Πρόσκληση διαλόγου για τα εργασιακά

Του Ηλία Μπενέκου

Πρόσκληση διαλόγου στους κοινωνικούς φορείς για τα εργασιακά, αλλά και κάλεσμα για εγχώριες επενδύσεις απηύθυνε χθες ο Αλ. Τσίπρας από το βήμα του ΣΕΒ. Παράλληλα πρότεινε να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική, ενώ έκανε ειδική αναφορά στο βρετανικό δημοψήφισμα εκτιμώντας πως ένα αρνητικό αποτέλεσμα, θα επιφέρει δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις στο σύνολο της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομίας.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός μέσω της ομιλίας του ζήτησε από τους κοινωνικούς φορείς «έναν γόνιμο και δημιουργικό διάλογο για τη βελτίωση και την αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, που δεν μπορεί παρά να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό του ρόλου των παραγωγικών φορέων».
«Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που θα σέβονται τις κοινωνικές, ψυχολογικές και δημιουργικές πλευρές της εργασίας και δεν θα υποβιβάζουν τον εργαζόμενο σε ένα αναλώσιμο συντελεστή της παραγωγικής διαδικασίας», είπε ο πρωθυπουργός.

Χαρακτήρισε δε αντιπαραγωγική τη «μονομερή, ακραίας νεοφιλελεύθερης προσέγγισης εμμονή στην ελαστικοποίηση της εργασίας, στη μείωση του εργατικού κόστους και στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας». Όπως διευκρίνισε λειτουργεί εις βάρος όχι μόνο των εργαζομένων αλλά και της ίδιας της παραγωγικότητας της εργασίας.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας διατύπωσε τη θέση ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια κοινή ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική στο πνεύμα Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Υπογράμμισε μάλιστα πως οι τέσσερις μεγάλες βιομηχανικές χώρες εισπράττουν το 45% των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ενώ η Ελλάδα μόλις το 2,3%, όταν έχει το 5% των ανέργων της Ευρώπης.

Επενδύσεις
Ο πρωθυπουργός κάλεσε επίσης «τις εγχώριες δυνάμεις που πιστεύουν στις προοπτικές της οικονομίας και τη δυναμική των επιχειρήσεών τους να ενισχύσουν τις επενδύσεις τους». «Χωρίς ιδιωτικές επενδύσεις, η αύξηση της απασχόλησης δεν θα μειωθεί με τον ρυθμό που επιθυμούμε. Προϋπόθεση, είναι η αύξηση των εγχώριων επενδύσεων», σημείωσε. Υπογράμμισε δε πως πλέον δημιουργούνται οι απαραίτητες συνθήκες για αύξηση των επενδύσεων.

«Η πρωταρχική συμφωνία για το χρέος δημιουργεί θετικές προσδοκίες στο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα για την προοπτική της χώρας. Από την πλευρά μας κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης και την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας», είπε ο πρωθυπουργός.

Χαρακτήρισε «θετική κίνηση στην κατεύθυνση αναζωογόνησης των επενδύσεων» το πακέτο Γιουνκέρ και επισήμανε ότι «θα αξιοποιήσουμε τις δυνατότητές του στο έπακρον, ώστε να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερες μεγάλες και μικρές ελληνικές επιχειρήσεις».

BREXIT
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην κρισιμότητα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία τονίζοντας ότι «ένα αρνητικό αποτέλεσμα, που όλες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις αντεύχονται, θα επιφέρει δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις στο σύνολο της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομίας», ενώ επιπλέον «θα προκαλέσει μεγάλους κλυδωνισμούς στην ίδια την πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης». Ο κ. Τσίπρας τόνισε εξάλλου την ανάγκη να ανοίξει στην Ευρωπαϊκή Ενωση ένας διάλογος που θα αφορά τις αιτίες της οικονομικής και πολιτικής κρίσης, τις αιτίες για την αναζωπύρωση των εθνικών στρατηγικών και του απομονωτισμού, αλλά και τις αιτίες για την έξαρση των εθνικισμών και των εθνικών διενέξεων.
www.imerisia.gr 
Πρόσκληση διαλόγου για τα εργασιακά Πρόσκληση διαλόγου για τα εργασιακά Reviewed by Σπύρος Μέγγουλης on 12:16 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σπύρος Μέγγουλης. Από το Blogger.