Το «φίλτρο του τρόμου» παράγεται στη Συρία

ΕΙΔΙΚΟΙ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΥΝ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΜΦΕΤΑΜΙΝΗΣ

H αμφεταμίνη είναι ένα γνωστό ναρκωτικό, που ήρθε ξανά στο διεθνές προσκήνιο όταν το ενημερωτικό δίκτυο BBC αποκάλυψε ότι o ISIS παράγει το Captagon: ένα παράγωγο της διεγερτικής ουσίας αμφεταμίνης, γνωστό και ως το «ναρκωτικό των τζιχαντιστών»!

Οι τζιχαντιστές λαμβάνουν το Captagon ως χάπι αλλά μπορεί να τους χορηγηθεί και ενέσιμα
Οι τζιχαντιστές λαμβάνουν το Captagon ως χάπι αλλά μπορεί να τους χορηγηθεί και ενέσιμα

Το κατασκευάζουν όχι μόνο για να το εμπορεύονται και να αποκομίζουν τεράστια κέρδη, αλλά και για να «ντοπάρουν» τους μαχητές τους προκειμένου υπό την επήρεια του σκληρού αυτού διεγερτικού να αποκτούν αφύσικη αυτοπεποίθηση και κτηνώδεις αντοχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν στην Τουρκία είχαν μπλοκαριστεί 11.000.000 χάπια, το διεθνές ενδιαφέρον ήταν τεράστιο ?πράγμα που σημαίνει ότι η τεράστια ποσότητα που εντόπισαν Ελληνες και Αμερικανοί πράκτορες στον Πειραιά έχει τεράστια σημασία για τον εν εξελίξει εμφύλιο στη Λιβύη, με την εμπλοκή του παρακλαδιού του ΙSIS.

Η Συρία θεωρείται η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα και «επικεφαλής» στο λαθρεμπόριο Captagon. Στο ναρκωτικό αυτό δόθηκε το παρατσούκλι «φίλτρο του τρόμου» λόγω της ισχυρής επήρειας που έχει στον χρήστη. Συνήθως λαμβάνεται ως χάπι, αλλά μπορεί να χορηγηθεί και ενέσιμα. Η συγκεκριμένη μορφή συνθετικής αμφεταμίνης έχει μεγάλη απήχηση στους μαχητές του ISIS, πράγμα παράδοξο για φανατικούς μουσουλμάνους που απαγορεύουν ακόμα και το... αλκοόλ!

«Η αμφεταμίνη και τα παράγωγά της (που η ψυχοδραστική της ενέργεια αποσαφηνίστηκε το 1926) έχουν έντονη διεγερτική, ανορεξιογόνο και αντιυπνωτική δράση» αναφέρει στο «Εθνος» ο διακεκριμένος ψυχίατρος Κλεάνθης Γρίβας.

«Ο καταναλωτής τους αισθάνεται αυξημένη αίσθηση μυϊκής ισχύος και σεξουαλικής ικανότητας, μειωμένη ανάγκη για ύπνο και φαγητό. Ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο έμελλε να χρησιμοποιηθούν μαζικά, προκειμένου να αυξήσουν τη μαχητική ικανότητα των στρατιωτών των εμπόλεμων χωρών, καθιστώντας τους στρατιώτες ικανούς να σκοτώνουν και να σκοτώνονται "καλύτερα"».

Το Captagon, η φαιναιθυλλίνη και διάφορες παραλλαγές της χρησιμοποιούνται ευρέως στις αραβικές χώρες, τη Δυτική Ασία νομίμως (για ιατρικούς λόγους) και παρανόμως (για εξωιατρικούς σκοπούς), και φυσικά χρησιμοποιούνται από τις διάφορες οργανώσεις που εμπλέκονται σε ένοπλες συγκρούσεις σ’ αυτές τις περιοχές.

«Η παράνομη διακίνηση του Captagon αποφέρει τεράστια κέρδη και γίνεται από άτομα που ανήκουν στις "ελίτ" αυτών των περιοχών» σημειώνει ο κ. Γρίβας.

Χαρακτηριστικό από αυτή την άποψη είναι το γεγονός ότι στις 27 Οκτωβρίου 2015, ο πρίγκιπας Αμπντέλ Μοσέν Μπιν Ουαλίντ Μπιν Αμπντουλαζίζ (της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας) και 4 συνεργάτες του συνελήφθησαν στη Βηρυτό όταν οι αρχές ασφαλείας του αεροδρομίου ανακάλυψαν στο ιδιωτικό του αεροπλάνο που επρόκειτο να αναχωρήσει για το Ριάντ δύο τόνους χαπιών Captagon και ποσότητα κοκαΐνης.

Οπως διαπιστώθηκε, από τα χάπια Captagon ένα μέρος παρασκευάζεται στη Συρία, από όπου προωθείται στα εμιράτα του Περσικού Κόλπου, και ένα μέρος χρησιμοποιείται και από το τρομοκρατικό Ισλαμικό Κράτος, δίνοντας έτσι και μια ψυχοφαρμακολογική διάσταση στον συριακό εμφύλιο πόλεμο.

Πρόκειται, όπως εξηγεί ο κ. Γρίβας, για ένα φάρμακο το οποίο προέρχεται από τον συνδυασμό αμφεταμίνης και της θεοφυλλίνης. Συντέθηκε από τη γερμανική εταιρεία Degussa το 1961 και ταξινομήθηκε από τις περισσότερες χώρες στα ελεγχόμενα φάρμακα το 1981.

Συνταγογραφείται νομίμως ως ψυχοδιεγερτικό για την αντιμετώπιση διαφόρων καταστάσεων («υπερκινητικά» παιδιά -κατάσταση που συνήθως αναφέρεται ως «Ελλειμματική Προσοχή Υπερκινητικής Διαταραχής»-, ναρκοληψία, κατάθλιψη κ.ά.). Κυκλοφορεί με διάφορες εμπορικές ονομασίες, όπως Captagon, Biocapton, Fitton, και με την πρώτη από αυτές τις ονομασίες λανσαρίστηκε ως «ναρκωτικό των τζιχαντιστών» από μερίδα του Τύπου.
ΜΑΡΙΝΑ ΖΙΩΖΙΟΥ
www.ethnos.gr

Το «φίλτρο του τρόμου» παράγεται στη Συρία Το «φίλτρο του τρόμου» παράγεται στη Συρία Reviewed by Σπύρος Μέγγουλης on 8:49 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σπύρος Μέγγουλης. Από το Blogger.