Νέα μακροχρόνια δάνεια της ΕΚΤ

ΧΑΜΗΛΑ Ο ΠΗΧΥΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΔΟΚΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΖΗΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Αρχικά οι τράπεζες θα δανειστούν με μηδενικό επιτόκιο, αλλά μπορούν να λάβουν...τόκο από την ΕΚΤ έως και 0,4% επί του ποσού που θα αντλήσουν
Αρχικά οι τράπεζες θα δανειστούν με μηδενικό επιτόκιο, αλλά μπορούν να λάβουν...τόκο από την ΕΚΤ έως και 0,4% επί του ποσού που θα αντλήσουν
 
Ενα ακόμα «όπλο» στην μάχη για την τόνωση της ανάπτυξης και της πιστωτικής επέκτασης και της αναβίωσης του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη ρίχνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με την πρώτη «δόση» του νέου γύρου μακροχρόνιων (τετραετών) δανείων, τα οποία υπό προϋποθέσεις θα φέρουν αρνητικό επιτόκιο. Με άλλα λόγια, η ΕΚΤ θα πληρώνει τις εμπορικές τράπεζες για να διοχετεύσουν ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.

Οι τράπεζες θα υποβάλλουν σήμερα προσφορές στην Φρανκφούρτη (για τα ποσά που επιθυμούν να αντλήσουν) και η ΕΚΤ θα ανακοινώσει αύριο τα αποτελέσματα της πράξης αναχρηματοδότησης.
Αρχικά οι τράπεζες θα δανειστούν με μηδενικό επιτόκιο, αλλά μπορούν να λάβουν...τόκο από την ΕΚΤ έως και 0,4% επί του ποσού που θα αντλήσουν, αν πετύχουν τους στόχους τους για την διοχέτευση του μεγαλύτερου μέρους του ποσού σε δάνεια, ιδίως προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ
 Ο σχεδιασμός της Τράπεζας προβλέπει μια δημοπρασία ανά τρίμηνο έως τον Φεβρουάριο του 2017 και το συνολικό ποσό που θεωρητικά είναι διαθέσιμο προς δανεισμό ανέρχεται σε 1,6 τρις. ευρώ.
Ωστόσο, το πραγματικό ποσό είναι μικρότερο, αφού θεωρείται βέβαιο ότι οι τράπεζες θα αναχρηματοδοτήσουν με ευνοϊκότερους όρους τα 423 δις. ευρώ που είχαν δανειστεί από την ΕΚΤ κατά τις προηγούμενες πράξεις μακροχρόνιας χρηματοδότησης και τα οποία δεν έχουν ακόμα αποπληρώσει.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται ότι το ποσό που θα αντλήσουν αύριο και θα αντιστοιχεί σε «φρέσκο» χρήμα θα είναι της τάξης των μερικών δεκάδων δισ. ευρώ. Δεν είναι δε διόλου βέβαιο κατά πόσο το χρήμα αυτό θα καταλήξει στους κλάδους της οικονομίας της Ευρωζώνης που πλήττονται από πιστωτική ασφυξία, με δεδομένο ότι οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει έλλειψη προσφοράς για φθηνά κεφάλαια, αλλά έλλειψη ζήτησης από τους δανειολήπτες...
www.imerisia.gr 
Νέα μακροχρόνια δάνεια της ΕΚΤ Νέα μακροχρόνια δάνεια της ΕΚΤ Reviewed by Σπύρος Μέγγουλης on 11:46 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σπύρος Μέγγουλης. Από το Blogger.