«Στοίχημα» αποτελεί το 2016 η επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΕΝΟΙ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΤΕΣ
«Στοίχημα» αποτελεί το 2016 η επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες
Οι Ελληνες καταθέτες εμφανίζονται μάλλον απρόθυμοι να επιστρέψουν τα χρήματά τους στα γκισέ των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο.
«Καθώς ο Ελληνας πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας προετοιμάζεται για άλλον ένα γύρο σκληρών διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές, οι καταθέτες εξακολουθούν να διστάζουν να υιοθετήσουν την άποψη ότι οι συνομιλίες του τρέχοντος έτους θα είναι λιγότερο επικίνδυνες γι' αυτούς και τη θέση της χώρας στη ζώνη του ευρώ, από ό,τι ήταν το 2015», αναφέρει το ρεπορτάζ του Blοomberg.


Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο «τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδας έδειξαν πως οι εκροές καταθέσεων συνεχίστηκαν τον Νοέμβριο για δεύτερο συνεχή μήνα, παρά τους αυστηρούς ελέγχους κεφαλαίων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από το περασμένο καλοκαίρι με επιβολή ανώτατου ορίου στις αναλήψεις και τις μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό».
Οι καταθέσεις από νοικοκυριά και επιχειρήσεις στις ελληνικές τράπεζες υποχώρησαν κοντά στο χαμηλό του έτους, στα 120,9 δισ. ευρώ, τον Νοέμβριο, ανεβάζοντας τις συνολικές απώλειες σε επίπεδα-ρεκόρ άνω των 43 δισεκατομμυρίων, ή 26,4% του συνόλου των καταθέσεων, τους τελευταίους δώδεκα μήνες.
Υποχρεώσεις 
Πάντως, το δημοσίευμα δεν φαίνεται να λαμβάνει υπόψη του το γεγονός των αυξημένων υποχρεώσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών που συνεχίζουν να απομειώνουν τις καταθέσεις παρά τα capital controls.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το Bloomberg υποστηρίζει πως η μη εισροή καταθέσεων στα ταμεία των τραπεζών μπορεί να θέσει εκτός τον στόχο της κυβέρνησης για άρση των capital controls το β' εξάμηνο του 2016.
Η απροθυμία να επιστρέψουν στις τράπεζες οι καταθέσεις που διατηρούνται στο εξωτερικό ή κάτω από τα στρώματα παρεμποδίζει τη δυνατότητα των δανειστών να διοχετεύσουν τις πιστώσεις προς την αληθινή οικονομία, καθώς η κυβέρνηση αγωνίζεται να βγάλει το 2016 την Ελλάδα από την ύφεση ύστερα από μια χρονιά γεμάτη αναταράξεις που έφερε την χώρα στα πρόθυρα της εξόδου από τη ζώνη του ευρώ.
Αλλα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν, επίσης, αυτή την εβδομάδα από την Τράπεζα της Ελλάδας έδειξαν ότι η απομόχλευση του ιδιωτικού τομέα επιταχύνθηκε τον Νοέμβριο, με τα υπόλοιπα των δανείων να εμφανίζουν πτώση 2,2% από το προηγούμενο έτος.
Σημαντικό βήμα 
Οι αναλυτές, πάντως, επιμένουν πως η πρόσφατη επιτυχής ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών συστημικών τραπεζών είναι σημαντικό βήμα προς τη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών.
Ωστόσο, τονίζουν πως η διαδικασία θα είναι αργή και θα εξαρτηθεί από την πολιτική σταθερότητα και την ομαλή εφαρμογή από την ελληνική κυβέρνηση του προγράμματος που συμφώνησε με τους πιστωτές της.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt του Ντίσελντορφ υπό τη κεντρική ιδέα: «Σε φαύλο κύκλο οι ελληνικές τράπεζες».
«Παρά τον έλεγχο διακίνησης κεφαλαίων τους τελευταίους έξι μήνες, συνεχίζεται η διαρροή καταθέσεων, σε περίπτωση χαλάρωσης των ελέγχων θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες απώλειες καταθέσεων», επισημαίνει ο Γερμανός ανταποκριτής. «Όσο διάστημα συνεχίζουν να ισχύουν οι περιορισμοί, θα είναι αδύνατο για τις τράπεζες να αυξήσουν τις καταθέσεις. Το 'κλειδί' βρίσκεται στην επιτάχυνση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, όπως τόνισε ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας».
Διάσωση ή κατάρα; 
«Οι τράπεζες χρωστούν την ύπαρξή τους στους ελέγχους διακίνησης κεφαλαίων, αλλά στο μεταξύ, αυτό το εργαλείο διάσωσης έχει μετατραπεί σε κατάρα», διαπιστώνει ο αρθρογράφος. «Όσο συνεχίζουν να ισχύουν οι έλεγχοι διακίνησης κεφαλαίων, μειώνεται η ετοιμότητα των Ελλήνων να εμπιστευτούν τα χρήματά τους στις τράπεζες.
Οι ελληνικές τράπεζες ασφαλώς θα πρέπει να επιδείξουν προσοχή τόσο στην επιστροφή των καταθέσεων όσο και στην καλή διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.
Τζ. Σόρος
Eν τω μεταξύ σε δηλώσεις προέβη και ο Αμερικανός επενδυτής Τζορτζ Σόρος. Ο άνθρωπος που κάποτε, με κερδοσκοπικές επιθέσεις στη βρετανική λίρα έγινε πλουσιότερος κατά ένα δισεκατομμύριο σε μία μόλις μέρα, μίλησε στο γερμανικό οικονομικό περιοδικό Wirtschaftwoche για τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, αλλά και η Γερμανία, η οποία είναι, κατά την άποψή του, η μόνη χώρα που μπορεί να αποτρέψει τη διάσπαση της Ευρώπης.
www.imerisia.gr
 
«Στοίχημα» αποτελεί το 2016 η επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες «Στοίχημα» αποτελεί το 2016 η επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες Reviewed by Σπύρος Μέγγουλης on 12:24 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σπύρος Μέγγουλης. Από το Blogger.