Πώς το Brexit μπορεί να πλήξει τους Βρετανούς στο εξωτερικό

Πώς το Brexit μπορεί να πλήξει τους Βρετανούς στο εξωτερικό 

Μια έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας, τα σπίτια και την υγειονομική περίθαλψη των 1,2 εκατ. Βρετανών που μένουν στην Ευρώπη, σύμφωνα με νέα έρευνα του European Council on Foreign Relations.

Το δίκτυο ερευνητών του ECFR και στις 28 κράτη-μέλη, συγκέντρωσε δεδομένα για το τι ακριβώς θα μπορούσε να σημαίνει ένα Brexit για τους ομογενείς στις χώρες τους, καθορίζοντας τους κανόνες για την εργασία, τις σπουδές, την αγορά ακινήτων, και την πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και συντάξεις για τους πολίτες της ΕΕ σε σχέση με αυτούς εκτός ΕΕ.

Μετά από ένα Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο θα είχε δύο επιλογές. Η μία είναι να ακολουθήσει τον δρόμο της Ισλανδίας και της Νορβηγίας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Περιοχή (ΕΕΑ) ή αυτόν της Ελβετίας στον Ευρωπαϊκό Χώρο Ελεύθερου Εμπορίου (EFTA), αλλά το τίμημα θα ήταν να συνεχίσει να ακολουθεί τους τρέχοντες κανόνες της ΕΕ για την ελεύθερη κυκλοφορία. Η άλλη επιλογή είναι το Λονδίνο να διαπραγματευτεί ξεχωριστές συμφωνίες με κάθε ένα από τα 27 μέλη της ΕΕ σχετικά με τις θέσεις εργασίας, τις κατοικίες και την υγειονομική περίθαλψη των πολιτών της στο εξωτερικό. Το report του ECFR εξετάζει τι θα μπορούσε να τεθεί προς διαπραγμάτευση σε αυτές τις συνομιλίες.

Το "Βρετανοί στο εξωτερικό: Πώς το Brexit θα μπορούσε να επηρεάσει τους ομογενείς", διαπιστώνει ότι αυτές οι νέες συμφωνίες θα μπορούσαν να σημαίνουν δραστικές αλλαγές σε πέντε τομείς κλειδιά:

Θέσεις εργασίας: Οι Βρετανοί θα μπορούσαν να χάσουν το δικαίωμα εργασίας στην Ευρώπη χωρίς την ανάγκη βίζας, να έχουν παραβεί τους κανόνες σε 15 κράτη-μέλη που οι εργοδότες πρέπει πρώτα να αποδείξουν ότι δεν υπάρχει κατάλληλος υποψήφιος σε όλη την ΕΕ/ΕΕΑ προκειμένου να προσλάβουν κάποιον από το εξωτερικό.

Ακίνητα: Η συμμετοχή στην ΕΕ επιτρέπει στους Βρετανούς ομογενείς να αποφεύγουν την γραφειοκρατία σε 16 κράτη-μέλη. Χώρες όπως η Αυστρία, η Κροατία, η Δανία και η Βουλγαρία, απαιτούν από τους πολίτες εκτός ΕΕ/ΕΕΑ να έχουν άδεια παραμονής, να έχουν καταχωρίσει τις επιχειρήσεις, ή άδεια από την κυβέρνηση για να αγοράσουν εκεί.

Εκπαίδευση: Περισσότεροι από11.000 Βρετανοί φοιτητές σπουδάζουν στην Ευρώπη κάθε χρόνο. Ως πολίτες της ΕΕ πληρώνουν το ίδιο χαμηλό τέλος με τους ντόπιους –ή ακόμη και τσάμπα- σε χώρες όπως η Αυστρία, η Δανία, η Φινλανδία, η Ελλάδα και η Σουηδία. Τα τέλη είναι υψηλότερα για τους πολίτες εκτός ΕΕ/ΕΕΑ.

Υγειονομική περίθαλψη: Οι Βρετανοί πολίτες θα έχαναν το δικαίωμα της κάρας ευρωπαϊκής ασφάλισης υγείας, η οποία δίνει άμεση πρόσβαση σε βασικές υγειονομικές υπηρεσίες σε όλη την ΕΕ –δωρεάν σε ορισμένες χώρες και με μειωμένες τιμές σε άλλες.

Συντάξεις: Οι συνταξιούχοι είναι η μεγαλύτερη ομάδα Βρετανών ομογενών στην Ευρώπη και μπορούν να εκμεταλλευτούν τα χρόνια που έχουν εργαστεί σε ένα κράτος-μέλος για να πληροί τις προϋποθέσεις για σύνταξη σε ένα άλλο. Για παράδειγμα, στη Γερμανία οι πολίτες της ΕΕ μπορούν να υπολογίζουν τα χρόνια που εργάστηκαν αλλού και να πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις για μια σύνταξη.

Η συγγραφέας Dina Pardijs δήλωσε:

"Εν τω μέσω της πολιτικής για την εκστρατεία του δημοψηφίσματος, μια ομάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις με μεγάλη ανησυχία –οι 1,2 εκατ. Βρετανοί που ζουν σε άλλες χώρες της ΕΕ. Εάν υπάρξει Brexit, θα είναι τα σπίτια τους, οι δουλειές τους, η εκπαίδευσή τους και οι μελλοντικές προοπτικές τους που θα χρησιμοποιηθούν ως διαπραγματευτικό χαρτί μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των κρατών-μελών της ΕΕ.

Σε μια εκστρατεία όπου τα γεγονότα έρχονται γρήγορα, είναι σημαντικό να ξέρουμε τι θα μπορούσε να αλλάξει για τους Βρετανούς στο εξωτερικό εάν η χώρα εγκαταλείψει την ΕΕ. Οι μακροχρόνια ομογενείς Βρετανοί δεν θα είναι σε θέση να ψηφίσουν, αλλά οι ζωές τους μπορεί να αλλάξουν ριζικά. Τα πάντα θα είναι στο τραπέζι –η ευκαιρία να εργαστούν στην Ευρώπη, να φοιτήσουν, και να διατηρήσουν την εύκολη πρόσβαση στις συντάξεις και στις βασικές υπηρεσίες υγείας.


Κανένας δεν γνωρίζει αλήθεια ποιες θα είναι οι συνέπειες για τους Βρετανούς στο εξωτερικό εάν υπάρξει μια απόφαση για Brexit. Οι ομογενείς που είναι ακόμη σε θέση να ψηφίζουν, έχουν καλό λόγο για να πάνε να ψηφίσουν εγκαίρως ώστε να καταμετρηθεί η ψήφος τους στις 23 Ιουνίου".

Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: 
http://www.ecfr.eu/publications/summary/brits_abroad_how_brexit_could_hurt_expats

Πώς το Brexit μπορεί να πλήξει τους Βρετανούς στο εξωτερικό Πώς το Brexit μπορεί να πλήξει τους Βρετανούς στο εξωτερικό Reviewed by Σπύρος Μέγγουλης on 10:41 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σπύρος Μέγγουλης. Από το Blogger.